Ennyi év után is csak vak komondorosként emlegetik, én csöndben maradnék a helyében

Ennyi év után is csak vak komondorosként emlegetik, én csöndben maradnék a helyében
Fülöpháza főutcája 2024. április 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha ennyi év után is úgy emlegetik, hogy ő a vak komondoros, akkor tíz vagy tizenöt év után is így fogják. Én biztos, hogy szégyellném magam a helyében, meg csöndben maradnék. Ja, meg ilyet nem is tettem volna” – jegyezte meg egy nő Fülöpházán. A boltban szólítottuk le, az út másik oldalán a polgármesteri hivatal áll.

Ide akarna visszatérni az egykori fideszes országgyűlési képviselő és polgármester, Balogh József, aki 2013-ban részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, majd azzal védekezett, hogy a megvert nő valójában megbotlott a vak komondorukban, és emiatt sérült meg. Ekkor még a Fidesz is kizárta. Balogh végül beismerte, hogy megütötte az élettársát. 2016-ban jogerősen felfüggesztettre ítélték, csak ezután mondott le a polgármesterségről. Azóta a lánya, Nagyné Balogh Csilla vezeti a települést, apja viszont nyolc év kihagyás után most újra indulna a posztért.

Fülöpháza kis falu Bács-Kiskun megyében, közel Kecskeméthez, nagyjából nyolcszázan lakják. Az egészen pár perc alatt végig lehet autózni, bár vannak tanyái is. A településen járkálva rögtön feltűnt, hogy annak szívcsakrája a bolt-kocsma kettősénél van, amik egymás mellett állnak, és gyorsan kiderül, hogy át is lehet nyitni az egyikből a másikba. A legnagyobb mozgást itt láttuk, úgyhogy itt kezdtünk el kérdezősködni.

„Már okafogyott dolog beszélni róla” – felelte előbb egy idősebb nő, amikor arról kérdeztem, mit gondol arról, hogy újraindul a korábbi polgármesterük. Miután megbeszéltük, hogy annyira most már mégsem okafogyott, hiszen Balogh újra a faluvezetésre kívánkozik, azzal folytatta, ő is olvassa a kommenteket, és nincs pozitív véleménye. „Én biztosan nem indulnék újra. Biztos, hogy nagyon kínos a családjának, én nem tudom, ezt hogy gondolja. Nekem nagyon kínos lenne.”

A falu kisboltja és kocsmája – Fotó: Bődey János / Telex
A falu kisboltja és kocsmája – Fotó: Bődey János / Telex

Közben épp egy férfi lépett ki a szomszédos kocsmából az utcára. Amikor meghallotta, miről kérdeztem, majdnem szó nélkül beült a kocsijába, végül mégis válaszolt. „Nevetséges, hogy indulni akar. Van még sok buta a faluban, akik rá fognak szavazni. Akkor ezzel mindent elmondtam, nem?” A sajátos módján elmondta a véleményét a másik két polgármesterjelölt-aspiránsról is, aminek az volt a lényege, hogy valójában egyikük sem tetszik neki, majd elhajtott.

Balogh József mellett ugyanis még két másik helyi is indul a júniusi önkormányzati választáson: Juhász István, a kecskeméti mezőgazdasági szakiskola igazgatója, valamint Kis-Rabatáné Tóth Andrea.

Egy helyi fiatal azzal tudott le minket, hogy ő nem tud mit mondani a jelöltekről, őt ez nem is érdekli. Egy másik annyit azért hozzátett, hogy egyik jelöltet sem kedveli, „egyikkel sem járnánk jól”, nem is hiszi, hogy elmegy szavazni. De azért azt gondolja, hogy Balogh be fogja húzni a választást, mert a nyugdíjasok szeretik. Meg „attól, hogy független jelöltként indul, mindenki tudja, hogy a fideszes kapcsolatai még megvannak”. Bár szerinte képviselőként sem tett hozzá sokat a falu életéhez – a volt polgármester ugyanis jelenleg is képviselő a faluban, a lánya polgármestersége alatt. „Azért pofa kell az újrainduláshoz. Abban az időben is nagy port kavart, onnan lett ismert Fülöpháza. Most is cikkeznek róla.”

Egy középkorú nő szerint is inkább az idősebbek szavaznának Baloghra, nem a fiatalabbak, „mert az öregek azt mondják, »egy pofon nem pofon, én is kaptam«. Na. Narcisztikus ember, akinek nem a börtönben, hanem a zárt osztályon van a helye.”

Még egy faluban lakó svájci nő is tudta, kiről van szó, amikor tört némettel Baloghról kérdeztük őt. „Ismerem a kutyás sztorit” – mondta nevetve, de hozzátette, hogy ha szavazhatna júniusban, akkor sem Baloghot választaná, mert elítéli az erőszakot.

Tippmixelés közben inkább polgármesternek jelentkezett

Kis-Rabatáné Tóth Andrea épp a tippmixet adta volna fel a neten április végén, amikor szembejött vele a hír, hogy Balogh József újraindulna. „A cikk hangvétele nem tetszett, mert majdnem úgy nézett ki, hogy ezek az idióta fülöpháziak már megint beleszaladnak ebbe a dologba” – mondta az udvarán ülve, ahova a helyiek igazítottak útba minket. A hír hatására aztán gyorsan úgy döntött, ő is indulni akar a júniusi választáson. Magáról azt állítja, korábban katona volt, most pedig már másfél éve le van százalékolva.

„Mikor kitört ez a komondoros dolog, konkrétan nálunk az egész család röhögött. Ilyennel bemenni a bíróságra, mondom, ezt nem hiszem el, ezt mikor találta ki. Ehhez már nagyon pihent agy kell. Akkor még fideszes volt, mondom, ez még belefér a fideszes hülyítésbe, ők is ugyanezt csinálják. Tolják a hülyeséget, aztán vagy elhiszik, vagy nem.”

Nem is hiszi, hogy a Fidesz most újra megtámogatná Baloghot, mert akkor ezzel őket könnyen lehetne támadni. „Ha ilyen ember mellé állnának, akkor mit beszélnek itt család- meg gyerekvédelemről? Sosem voltam fideszes, de nem tudom, most milyen párti vagyok. Haspárti, enni szeretnék.”

Meg is kérdeztük a Fideszt, mit szólnak ahhoz, hogy volt pártfogoltjuk most újraindul, terveznek-e beállni mögé. Választ nem kaptunk.

Kis-Rabatáné Tóth Andrea – Fotó: Bődey János / Telex
Kis-Rabatáné Tóth Andrea – Fotó: Bődey János / Telex

Kis-Rabatáné most egyharmad-egyharmad-egyharmad esélyt lát a három jelölt között. Bár szerinte a vak komondoros történteket „a 80 éves nénikék biztosan nem nézik, inkább azt mondják, »jaj, a Józsikám, a drága«”, hiszen még 2014-ben, egy évvel a történtek után is újraválasztották Baloghot polgármesternek. Igaz, kihívója nem volt, a fülöpháziak többsége pedig el sem ment szavazni: a 762 választásra jogosultból csak 297-en szavaztak, közülük is minden hatodik ember érvénytelenül. Ezután 2019-ben már képviselőként szavazták be a testületbe. A nő szerint azért „akik az ő fő támogatói, az idősek, közülük már szerintem sokan kihaltak”.

A harmadik jelöltet, Juhász Istvánt nem találtuk meg a faluban, a helyiek szerint napközben amúgy sincs otthon.

Komondort láttunk, Baloghot nem

A faluban járva kérdezősködtünk arról is, hol találhatjuk meg Balogh Józsefet. Szinte mindenki azt mondta, biztos otthon van a tanyáján. Hozzá mindenki el tudott igazítani minket: ezen az úton tovább, aztán balra be, azon az úton aztán végig kell menni, de tényleg végig, még akkor is, amikor a rendes út már földúttá válik. Kövessük a villanyoszlopokat, mert nála fognak véget érni. Az a tanya lesz ott a sarkon, lesz előtte egy traktor.

A tanya meglett, a traktor is ott volt. A ház mellett ruhák száradtak egy kifeszített zsinóron, a kapu előtt pedig ott állt a több mint tíz évvel ezelőtti hírekből már jól ismert kék Opel. Amint odaértünk, a kutyák veszettül csaholni kezdtek, amit szinte egy pillanatra sem hagytak abba. És igen, komondor is volt köztük. De nem az. Az a kutya még akkoriban elpusztult, amikor egyedüli szemtanúja volt a történteknek.

Bár a kutyák rendesen jelezték, hogy ott vagyunk, kiabáltunk is, és a ház egyik ablaka is nyitva volt, senki nem jött ki hozzánk. Telefonáltunk Baloghnak egyszer, hívtuk újra, nem vette fel.

Olyannal nem találkoztunk a faluban, aki aláírta volna Balogh ajánlóívét. A fülöpházi polgármesterjelölteknek huszonkét támogatást kell összegyűjteniük, ő pedig április végén le is adta azokat. Miközben a falubeliek azt mondták, ők sosem látják Baloghot, azt sem igazán tudják, miből él, mióta 2016-ban lemondott a polgármesterségről. Gazdálkodik, dinnyét termeszt, ilyeneket mondtak. A Facebookja szerint egyébként valóban árul néha dinnyét.

Balogh József súlyos testi sértés bűntette ügyében tartott tárgyalásán a Kecskeméti Járásbíróság tárgyalótermében 2016. február 17-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Balogh József súlyos testi sértés bűntette ügyében tartott tárgyalásán a Kecskeméti Járásbíróság tárgyalótermében 2016. február 17-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Azért néhány dinnyeárusító hirdetés között befigyelnek azok a posztok, amikben a fogadóóráit hirdeti meg, hol lángossütéssel, hol amerikaipalacsinta-készítéssel. Legutóbb most áprilisban volt egy fogadóórás lángospartija. Mintha még mindig országgyűlési képviselő vagy polgármester lenne.

A Blikk 2021-ben járt nála, akkor nekik úgy nyilatkozott, talán épp a sors akarta azt a változást az ő életében, ami az élettársa megütése után történt vele. „Mert az nem az én világom volt, talán ha még egy ciklust kibírtam volna.” Szerinte ha folytatta volna az addigi egészségtelen és ideges életmódját, csak romlott volna az állapota. Megmutatta a dinnyéit és a súlyokat is, amikkel edzeni szokott. Közben arról beszélt, hogy sokat dolgozik, de szerényen élnek, gazdagságra nem vágyik.

Egykori pártjáról, a Fideszről azt mondta, még mindig jó a kapcsolata a tagokkal. „Igaz, ami mostanában a Fideszben tapasztalható, azt már én sem tudnám felvállalni. Én az egyszerű emberek között vagyok, látom, hogy elégedetlenek. Mindkét oldalon nagyon sok a csúsztatás, hazudozás, ezt érzik az egyszerű emberek is, és ezt abba kellene hagyni.”

Akkor azt is mondta, ha újra beszállna a politikába, akkor egy teljesen kis csapatban gondolkodna, hogy egy társadalmi rétegen tudjon segíteni. „Nekem a vidéki, tanyasi ember nagyon fontos, és ők vannak vagy háromszázezren. Az ő szavazatuk akár sorsdöntő is lehet egy választáson.” Balogh ugyanis annak idején, 2007-ben létrehozta a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületét, majd 2010-ben a Fidesz-frakció Tanyaügyi Munkacsoportját is.

Ha már Baloghot nem tudtuk elérni, próbálkoztunk a jelenlegi polgármesternél is, aki éppen az ő lánya.

Faggatunk és bolygatunk

Be voltak jelentkezve a polgármester asszonyhoz? Nem. Akkor tessék várni, mondták a hivatalban. És mi vártunk.

Amikor két órával később végül Nagyné Balogh Csilla megérkezett, pár percet kértünk az idejéből, és ő végül ennyit is adott. Bár leültünk az irodájában, a kérdésekre nem szívesen válaszolt. Arra, hogy most miért nem tervez újraindulni, annyit felelt: „Számos okom van rá, így döntöttem.” Arra pedig, hogy a volt polgármester most újraindul, ennyit mondott: „Őt kell megkérdezni. Ez az ő dolga, erre nem tudok mit mondani, nem tudok a nevében nyilatkozni. Én tőle vettem át a stafétát, és nem bánom, ha neki kell visszaadnom”. Nagyné szerint Balogh József polgármesterként szívvel-lélekkel végezte a dolgát, fejlesztette a falut.

Fülöpháza polgármesteri hivatala – Fotó: Bődey János / Telex
Fülöpháza polgármesteri hivatala – Fotó: Bődey János / Telex

Végül azt mondta: „Annyira érdekes, hogy Fülöpháza eddig nem érdekelte önöket. Soha nem kérdezték meg, hogy itt mi a helyzet, hogy alakul az itteniek élete, a település fejlődése. Most, hogy édesapám elindul, címlapra fog kerülni. Ez számomra őszintén megdöbbentő.”

Elmagyaráztuk hát neki, miért közügy az, hogy Balogh újraindul. 2016-ban végső soron azért mondott le a polgármesterségről, mert a bíróság elítélte az élettársa bántalmazásáért. És ha már a volt országgyűlési képviselő és polgármester most újraindul, megkérdeztük azt is, hogy nem gondolja-e, hogy egy polgármesternek etikailag és morálisan is példát kell mutatnia a lakosságnak. Nagyné erre úgy felelt, ő kikéri magának, hogy mi őt kérdezzük az ügyben. „Olyan dolgokról faggatnak, amikről még a rendőrök, az ügyészek és a bíróság sem kérdezte a hozzátartozókat. Hogy veszik a bátorságot egyáltalán arra, hogy engem erről faggassanak?”

Mi őt a falu jelenlegi polgármestereként, tehát közszereplőként kérdeztük arról, hogy mit szól az újrainduláshoz, ő viszont Balogh József lányaként felelt nekünk. Végül azt mondta, szerinte 2013 óta már „teljesen másképp rendeződtek a dolgok, a viszonyok, miért kell ezt az egészet bolygatni?”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!