Ők lehetnek az erős ellenzéki és fideszes polgármesterek Budapesten

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék Budapesten és a megyei jogú városokban látványos, néhol egészen meglepő eredményeket tudott felmutatni a 2019-es önkormányzati választásokon. Fontos tanulság azonban, hogy több olyan fideszes polgármesterjelölt is volt, akiknek a személye nemcsak a saját pártjuk támogatói körében volt vonzó. Sok esetben ellenzéki és kormánypárti polgármesterjelöltek eredményei jelentősen eltérhettek pártjaik egyéni körzetekben kapott eredményeitől. Több mint négy év távlatából, az újabb választáshoz közeledve érdemes megvizsgálni, kik voltak ezeknek a csatáknak a budapesti főszereplői. Kik azok, akik a személyük miatt jóval több szavazatot kaptak, mint az őket támogató pártok?

2019. október 14-én reggel egy dolog biztosan elmondható volt: kilenc év után nem veszített el egy választást az ellenzék. Sőt, 14 fővárosi kerületben győzött, a Fidesz pedig 10 kerületet bukott el az előző ciklushoz képest. Karácsony Gergely úgy tudta legyőzni Tarlós Istvánt, hogy 15 ezer olyan választó is rá szavazott, aki az egyéni önkormányzati választókerületében nem az akkori főpolgármestert támogató pártok valamelyikére adta le a voksát.

Ugyanez a hatás egyébként Tarlós Istvánnál is megfigyelhető volt: a korábbi főpolgármester a Fidesz egyéni jelöltjeihez képest plusz 28 ezer szavazatot tudott begyűjteni az elvileg nem a kormánypártot támogató szavazóktól, ám ez sem volt elég a győzelemhez. Hiába ért el így Puzsér Róbert egy tisztes helytállásra elegendő, 4,5 százalékos eredményt (31 ezer szavazat), a kerületekben verbuválódott ilyen-olyan civil, álcivil vagy harmadik utas szervezetek választói körében komolyabb tartalékai Tarlósnak és Karácsonynak voltak.

Sok esetben a polgármesterjelöltre – akár kormánypárti, akár ellenzéki – leadott szavazatok száma jelentősen eltért a mögötte álló pártok egyéni körzetekben elért eredményétől. Már a vidéki nagyvárosokról szóló elemzésünkben is látszott, hogy egy önkormányzati választás sokkal inkább a jelöltek személyéről szól, mint a pártokról. De mi a helyzet a budapesti kerületekben? A Választási Földrajz elemzésében most a fővárost néztük meg tüzetesen.

Pokorni népszerűségét nem befolyásolta az országos politikai klíma változása

Az országgyűlési választásokon 2014 és 2022 között nagyon turbulensen alakult át a két nagy választói tömb térszerkezete Budapesten: a budai oldal nagy részén viharos sebességgel veszítette szavazóit a Fidesz, míg Csepelen vagy éppen Kőbányán nagy erőkkel hódított el újakat. A fideszes Pokorni Zoltánnak azonban 2019-ben mindennek ellenére is sikerült megtartania polgármesteri székét a budai XII. kerületben.

Ha összehasonlítjuk Budapest összes egyéni körzetének fideszes eredményeit az adott kerületben elért kormánypárti polgármesterjelölti eredményekkel, a XII. kerületben azt látjuk, hogy a polgármesterjelölt személye közel plusz 14 százalékponttal volt népszerűbb, mint a kormánypárt egyéni jelöltjei.

Pokorni Zoltánra 3814 olyan szavazó is voksolt, akik amúgy nem a Fidesz jelöltjeit támogatták az egyéni kerületekben.

Elképzelhető, hogy a Hegyvidék kormánypárti politikusai már érzik az országos politikai klíma változásának negatív hatásait, amely az alacsonyabb társadalmi státuszúak körében jelzi a Fidesz fokozatos térhódítását. Miközben tehát Győzike vagy Kis Grofó újabb Ferencváros mérkőzésen tesz hitet a regnáló hatalom mellett, Pokorni Zoltánnak még egyelőre kevésbé kell aggódnia a polgármesteri széke miatt.

A Fidesz egykori pártelnökéhez hasonló, két számjegyű többlet támogatottsági arányt más kormánypárti jelölt nem is tudott felmutatni. Soroksáron (XXIII. kerület) ugyanakkor a Fidesz támogatásával indult a papíron független Bese Ferenc, aki jelentősen jobb jobb eredményt (+19 százalékpont) ért el, mint a kormánypárt kerületi politikusai.

Pesterzsébeten (XX. kerület) a kerületet 1998 óta MSZP-s színekben irányító Szabados Ákos gondolta úgy 2019 nyarán, hogy a jövőben inkább függetlenként, a Fidesz formális támogatásával folytatja a politizálást. Az ellenzék még úgy is behúzta mind a 12 egyéni körzetet Pesterzsébeten, hogy a Jobbik külön indult a kerületben. A logót váltó és közben állami elismerést is bezsebelő polgármester ugyanakkor megtartotta a székét, 10 százalékponttal jobb eredményt ért el, mint a fideszes képviselőjelöltek.

A kormányoldalról még érdemes kiemelni a korábbi óbudai (III. kerület) polgármestert, Bús Balázst is, aki úgy vesztett 2019 őszén, hogy 8,4 százalékponttal meghaladta a Fidesz kerületi átlagát. A Fidesz Óbudán is elvesztette mind a 16 egyéni körzetet.

Hasonlóan jó márkanév volt Karsay Ferencé Buda déli szegletében (Budafok – Budatétény, XXII. kerület), aki szintén több mint 8 százalékpontot dobott a kerületi Fidesz átlagra. Kiélezett versenyben nyerte a polgármester-választást, mindössze 312 szavazattal előzte meg az ellenzéki jelöltet.

Budafoktól nem messze, Csepelen a kormánypárti Borbély Lénárd jóval simábban nyerte a polgármester-választást: közel 10 százalékpontot vert az ellenzéki kihívóra, és 7 százalékpontot a kerületi Fidesz átlagra. Ez különösen most lehet fájó a Fidesznek, hiszen Németh Szilárd hathatós közbenjárássával a helyi szervezet újraszervezésekor a csepeli polgármester kiesett a Fideszből.

A regnáló polgármester civilként biztosan el fog indulni 2024-ben, ezt ma hivatalosan be is jelentette, és az látszik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a Fidesz nem indít rá senkit. A novemberi Fidesz-kongresszuson ugyanakkor Orbán Viktor szavai mintha mégis azt a benyomást keltették volna, hogy ezt a fajta pragmatizmust nem engedheti meg magának az uralkodó párt. „A választókerületi elnökök felelőssége itt (önkormányzati választás – szerk.) óriási. A választási küzdelemben a települési kampánycsapatok munkáját nekik kell összehangolniuk. Nekik kell elöl menni a valódi és a virtuális térben is. Ez nagy felelősség, de ez óriási lehetőség is, mert siker esetén megtarthatják a helyüket, és jogot nyerhetnek, hogy részt vegyenek a következő, 2026-os választási csatában is” – üzente a miniszterelnök a választókerületi elnököknek. A Csepelt is lefedő 17-es országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) elnöke az a Németh Szilárd, aki még a 2014-es parlamenti választáson sem tudta legyőzni Szabó Szabolcsot, amikor 18 ellenzéki párt jelöltje indult külön ebben a körzetben.

Két olyan polgármesterjelöltje volt a kormánypártnak Budapesten, akik még a kerületi Fidesz-átlagot sem tudták hozni. Az ő nevük jövő júniusban szinte biztosan nem lesz ott a szavazólapon. Bagdy Gábor a baloldali fellegvárnak számító Angyalföldön (XIII. kerület) kevesebb voksot kapott, mint a kerületi fideszes képviselőjelöltek.

Az I. kerületben, az 1998 óta polgármester Nagy Gábor Tamás 121 szavazattal kapott ki 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltjétől V. Naszályi Mártától. Nagy Gábor Tamás itt látszólag alig maradt el a pártja jelöltjeire leadott szavazatokban, mindössze 20 egyéniben Fideszre szavazó voksolt más polgármesterjelöltre, azonban ez így is egy kisebb negatív rekordnak számított a fővárosi Fideszen belül, inkumbens jelöltként pedig abszolút párját ritkító „teljesítmény”.

Az I. kerületi csatatér érdekessége, hogy amíg a körzetekben csak két jelölt közül választhattak a budai polgárok (Fidesz – ellenzék), addig egy harmadik, független polgármesterjelölt (Jakab-Novák Eszter) 524 szavazatot tudott összeszedni (4,4 százalék). Mivel rá nagyjából csak olyanok szavaztak, akik az egyéni körzetekben ellenzéki jelöltet választottak, a polgármesteri székért folyó harc jóval szorosabbá vált, mint a közgyűlési többségért folytatott küzdelem.

Gajda Péteren nem fogott a kispesti botrány

Az ellenzéki kerületi polgármesterjelölti szépségverseny első helyezettje a soroksári polgármester-választás másik főszereplője, Bereczki Miklós volt 2019-ben. Mivel azonban a kerületben nagyon erős volt a civilek támogatottsága az egyéni körzetekben (itt indult például Rékasi Károly színművész is egyéniben), így alacsony bázisról kell mérjük a pártokat hely szinten.

A vegytiszta győzelmet viszont pont az a kispesti (XIX. ker), MSZP-s Gajda Péter aratta, akinek a kerületében talán a legtöbbet idézett ellenzéki botrányok sűrűsödtek. Gajda közel 10 százalékponttal tudta felülmúlni az őt támogató pártok népszerűséget. Igaz, itt az LMP és Jobbik is a külön-külön indult, előbbinek össze is jött egy kompenzációs listás mandátum.

Az ellenzék, talán egyik legnagyobb meglepetésgyőzelmét az az Őrsi Gergely szállította a Rózsadombot és a Hűvösvölgyet is magában foglaló II. kerületből, aki közel 9 százalékpontot tudott rápakolni a mögötte állók kerületi eredményeire. A körzetekben 10-4 arányban nyert az ellenzék, és listáról itt még MKKP-s mandátum is született ekkor. 2024-ben már aligha lesz kérdés, hogy Őrsi újrázni tud.

Az ellenzéki oldalon jóval több olyan kerületi polgármesterjelöltet találunk, akik nem tudták elérni a pártok kerületi eredményeit sem. Ilyen volt a DK-s Nemes Gábor a XVI. kerületben (-3,5 százalék), Erdősi Éva a sokat emlegetett Csepelen (-3 százalék), de a párbeszédes V. Naszályi Márta is a Budai Várban (-2,8 százalék), más kérdés, hogy ő így is nyerni tudott.

Érdekesség, hogy a Belvárosban (V. ker) is élt 190 olyan választó, akik egyéniben még leszavaztak az összefogott ellenzékre, de polgármesterként már inkább a Fidesz, vagy a Jobbik külön induló politikusát preferálták az MSZP-s Tüttő Katával szemben.

A fent leírt szempontok, ha nem is döntő jelentőségűek, de egészen biztosan ott vannak a pártok spindoktorainak jegyzetfüzeteiben. Az ún. inkumbens hatás, magyarul, hogy a szavazók egy része az éppen hatalmon lévő polgármestert preferálja a kihívókkal szemben, 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltjeit segítette. 2024-ben azonban már könnyen lehet, hogy Budapesten az ellenzéki kerületvezetőknek lesz előnyére.

A főváros budai oldalán nagyon okosan kell kiválasztania a kormánypártnak a kihívókat, ha valóban vissza akarja hódítani azokat a kerületeket, amelyek a korábbi identitásképző polgári világ terepének számítottak.

A 2022-es országgyűlési választásokon ezekben a budai zöldövezetekben szerepelt a leggyatrábban a Fidesz, amit minden bizonnyal láttak is előre, hiszen a párt meghatározó arcait, Gulyás Gergelyt vagy Varga Mihályt ideje korán ki is menekítették ezekből a körzetekből.

Ha átszámoljuk a 2022-es eredményeket a budapesti kerületek szintjére (az országgyűlési OEVK-k határai sehol nem fedik a fővárosi kerületek határait tökéletesen), akkor az látszik, hogy 2022-re a Fidesz 8 kerületben tudott javítani saját 2019-es eredményein (Soroksárt nem számítva), miközben 11 körzetben rontott, 3 helyen nagyjából szinten tartott. Budán csak a XXII. kerületben tudott előrelépni, minden más budai körzetben rontott saját korábbi önkormányzati eredményén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!