Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt

Legfontosabb

2022. március 11. – 06:22

frissítve

Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt
Egy nő látható egy támadást elszenvedett lakóépület előtt a szeparatisták által ellenőrzött Volnovaha városában, Donyeck régióban – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Zelenszkij szerint az oroszok hasonló eszközökkel élnek, mint az ISIS terroristái, és azt is elmondta, hogy 7414 embert sikerült pénteken evakuálni.
  • Az orosz titkosszolgálat rosszul teljesíthetett, ezért házi őrizetbe került a vezetője – írják orosz szakértők.
  • Joe Biden továbbra sem akar harmadik világháborút, úgyhogy ismét bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, de a NATO területét teljes erővel védenék.
  • Az orosz köztévé két vendége is megkérdőjelezte a katonai művelet logikáját, ami váratlan eltérés a kormányzati forgatókönyvtől.
  • Írni mert az orosz invázióról, ezért letartóztatták Belaruszban az orosz nyelvű Wikipedia egyik legaktívabb szerkesztőjét. Nem sokkal korábban valaki több személyes adatát is megosztotta a Telegramon.
  • Az EU újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben: megtiltják az acélipari importot, az EU-s luxuscikkek Oroszországba való eladását, de még a Világbankból, az IMF-ből is kitennék az oroszokat.
  • Az Ukrajna északnyugati részén fekvő Luckot és a délkeleti Dnyiprót most először lőtték az oroszok. Halálos áldozat is van. A magyar határtól 230 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkot is lőtték. Estére Mikolajiv városában kemény bombázások kezdődtek.
  • Elrabolhatták az oroszok Melitopol polgármesterét, az ukrán külügy szerint ez háborús bűn.
  • Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott, letiltják a Meta működését az országban.

A NATO területének minden darabját meg fogjuk védeni, és azért vagyok itt, hogy megismételjem az Egyesült Államoknak erre vonatkozó elkötelezettségét – jelentette ki Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a Klaus Iohannis román elnökkel folytatott megbeszélését követően Bukarestben.

Az Államok alelnöke arról biztosította Iohannist, hogy a NATO hezitálás nélkül fog lépni bármely szövetséges állam védelmére. Egyelőre nincs olyan információjuk, hogy Románia is egy lehetséges célpont lenne.

Harris Romániát a NATO keleti szárnya vezető országának nevezte, és kijelentette, 2000 amerikai katona készen áll a térség védelmére. A keleti szárny megerősítésére vonatkozó stratégiai projektben a legfőbb hangsúly a Fekete-tenger régiójára
esik. Ebben a kontextusban minél hamarabb bevetésre késznek kell lennie a Románia területére érkezett NATO harci csapatnak – jelentette ki Iohannis, aki többször is az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkelyét emlegette. Eszerint amennyiben bármelyik NATO-tag ellen fegyveres támadás történik, azt a tagországok „valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek”, és ennek megfelelően járnak el. A román elnök ugyanakkor nyugalomra is intette a románokat.

Harris és Iohannis arról is beszélt, hogy fontos a Moldovai Köztársaság támogatása, miután az ország a saját nehézségei ellenére rengeteg menekültet kénytelen fogadni. Az amerikai alelnök emellett megköszönte a románok menekültekkel szembeni humanitárius akcióit.

Legalább 1582 civil halt meg Mariupol városában az orosz támadások és a 12 napos blokád következtében – közölte a városi tanács egy csütörtöki online nyilatkozatban.

„Soha nem fogjuk elfelejteni és soha nem bocsátjuk meg ezt az emberiség elleni bűncselekményt” – fogalmazott a testület. A városvezetés már korábban közölte, hogy annyira rossz a helyzet, hogy sokakat azonosítás nélkül kell eltemetniük.

Oroszország az invázió 16. napján megpróbálta átcsoportosítani haderejét, és visszanyerni a lendületet, ezzel együtt kiterjesztették a légicsapásokat új területekre, illetve az eddig is támadás alatt álló városokra nagyobb katonai nyomást gyakorolnak. Ez különösen igaz a kulcsfontosságú helyen fekvő kikötővárosra, Mariupolra, ahol tízezrek küzdenek élelemért és helyi beszámolók szerint lassan „középkori állapotok uralkodnak”.

(Sky News)

Nem forgalmazza többé a filmjeit Oroszországban a Sony Pictures Entertainment, írja a Guardian. Ennek értelmében a legújabb Pókember-film sem jelenik meg, ahogy más mozis bemutatók, DVD-kiadványok és tévés sugárzások is elmaradnak. Emellett a világ legnagyobb, kifejezetten animékre szakosodott streamingfelülete, a Crunchyroll sem működik többé Oroszországban.

A Sonyhoz tartozó PlayStation egyébként két nappal ezelőtt jelentette be, hogy teljesen kivonulnak Oroszországból, nem adnak el ott több játékot, nem forgalmazzák a játékkonzolt, és elérhetetlenné tették az online áruházukat is.

Az Oroszországból kivonuló nyugati cégek folyamatosan frissülő listáját itt lehet elérni.

A Vice egy oknyomozó anyagban kiderítette, hogy valakik azért fizettek egy rakás tiktokkernek, hogy orosz propagandát terjesszenek a közösségi felületen. Az összehangolt kampányt egy azóta megszűnt Telegram-csatornáról irányították, ahol pontosan megmondták a pénzért megvett influenszereknek, hogy mit mondjanak, hol vegyék fel a videókat, milyen hashtageket használjanak, és mikor posztolják a felvételeket.

Az összehangolt TikTok-kampányt az ukrajnai orosz megszállás elkezdésével hangolták össze, és a megvásárolt influenszerek között vannak kifejezetten ismert, milliós követői bázissal rendelkező felhasználók is. A kampány annak ellenére működik tovább, hogy a TikTok nem engedélyezi már új videók feltöltését Oroszország területéről. Egy felhasználó össze is gyűjtötte az árulkodó jeleket:

A Telegram-csatorna adminisztrátora többek között azt is megmondja a tiktokkereknek, hogy milyen hangfájlt használjanak fel, milyen emojikkal lássák el a videókat, és milyen szöveget írjanak rá. Ezen kívül lépésről lépésre levezetik, hogyan tudják kikerülni a TikTok oroszországi korlátozásait.

A jelenségre először egy ukrán fotós figyelt fel, aki észrevette, hogy egy rakás influenszer szó szerint ugyanazt a szöveget mondja a kamerába. Mindannyian arról beszéltek, hogy az oroszok azért harcolnak Ukrajnában, mert az ukránok népirtást végeztek az orosz ajkúakkal szemben Donbaszban. Ez egyébként így konkrétan hazugság, bár valóban nem volt könnyű az utóbbi időben az oroszoknak Kelet-Ukrajnában.

A helyi templom egyetlen szabad helyiségébe fogadott be és szállásolt el egy 28 fős menekült családot a Záhonytól nem messze található Uszka lelkipásztora, számol be az RTL Fókusz.

A befogadott nagycsalád 28 tagjából 21-en gyerekek, és Kovács Edgár lelkipásztor nagyon szeretne rendes lakással és munkával is segíteni a családtagoknak.

A szentpétervári Shortparis zenekar jó pár éve egyre felkapottabbnak számít a nyugati zenekedvelők körében, az együttes korábban járt is már Magyarországon sőt, március 16-ra a budapesti Turbinába volt meghirdetve fellépésük, ami végül a beutazási korlátozások miatt elmarad.

A provokatív, avantgárd zenekar most kiadott egy kifejezetten háborúellenes dalt és hozzá egy klipet is, amelyben közreműködik az F. M. Kozlov veteránok kórus is. Róluk annyit érdemes tudni, hogy olyan egykori orosz katonákból áll, akik még harcoltak a nácik ellen a második világháborúban.

A Louder Than War egyébként azt írja, hogy a zenekar frontemberét, Nyikolaj Komjagyint pár nappal ezelőtt egy oroszországi tüntetésen letartóztatták. A videó alatti kommentekben az egyik felhasználó azt írja, hogy az oroszországi háborúellenes tüntetések második napján vitték el Komjagyint a rendőrök.

Azok után, hogy a Russia Today és a Sputnik már egy hete eltűnt a Youtube-ról, a cég most azt is bejelentette, hogy minden olyan csatornát eltüntet a felületéről, amelynek köze van az orosz kormányhoz.

A Verge azt is írja, hogy a Youtube emellett minden olyan tartalmat is töröl, amelyek jól dokumentált erőszakos jeleneteket próbálnak tagadni, tompítani vagy elbagatellizálni az orosz megszállással kapcsolatban.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az USA komolyan aggódik, hogy az oroszok vegyi fegyvert akarnak bevetni a harcok során – írja a BBC.

Linda Thomas-Greenfield azzal indokolta az aggodalmat, hogy több jól dokumentált esetről is tudni, amikor Moszkva kémiai vagy biológiai támadást hajtott végre. A nagykövet szerint az is lehetséges, hogy Moszkva az ilyen eszközökkel elkövetett merényleteket vagy katonai műveleteket balesetnek próbálja majd beállítani.

A témával kapcsolatban Thomas-Greenfield azt is leszögezte, hogy az oroszokkal szemben Ukrajnának nincs biológiai vagy vegyi fegyverekre irányuló programja.

Az oroszok megtalálták a kiskaput, amin keresztül Európába tudnak jutni a különböző szankciók és légtérlezárások ellenére. A Guardian írja, hogy a szerb állami tulajdonú Air Serbia megduplázta a Moszkvából Belgrádba tartó járatainak számát a következő 15 hétig.

Az EU ugyebár kitiltotta az orosz repülőket a légteréből, amiért cserébe az oroszok pedig lezárták a légterüket a brit és EU-s járatok elől. Szerbia azonban nem volt hajlandó hasonlóra, és mivel nem EU-s ország, nem is kötelezhetik erre. A szerb repülők pedig szabadon mozoghatnak az európai légtérben, így lehetősége nyílt az oroszoknak kijátszani a szigorításokat.

Fotó: Flightradar24
Fotó: Flightradar24

A Moszkva–Belgrád-járatokra eladott jegyek száma az elmúlt időszakban 50%-kal megnőtt, a legtöbben Belgrádból Ciprusra, Franciaországba, Svájcba utaznak, de sok orosz választja úti célnak Nagy-Britanniát, Ausztriát, Németországot, Szlovéniát és Spanyolországot is.

Kirill pátriárka szerint azok az erők felelősek a „konfliktusért” (az orosz vezetés tagadja, hogy Ukrajnát megtámadták, és háborút folytatnak, és ennek kimondását 15 éves börtönnel fenyegetve az egész társadalomnak tiltják), amelyek Oroszországot nyíltan ellenségként kezelik. Az orosz ortodox egyház feje azt vetette ismét a Nyugat szemére, hogy Ukrajnát Moszkva ellen fordította.

A pátriárka most azután írt levelet az Egyházak Világtanácsának, hogy a tanács arra kérte, vesse latba befolyását a háború befejezéséért. „E tragikus konfliktus az Oroszország meggyengítését célzó széles körű geopolitikai stratégia része” – írta levelében a pátriárka.

Kirill korábban a leningrádi KGB (innen indult Putyin is) ügynöke volt Mihajlov fedőnéven, elsősorban a nemzetközi egyházi kapcsolatokban használta a szovjet titkosszolgálat. Többek között éppen az Egyházak Világtanácsának belső ügyeiről jelentett rendszeresen a tartótisztjeinek, arról a szervezetről, amelyik most hiába szólította fel, hogy tegyen lépéseket a háború megállításáért, ő a Nyugat elleni vádakkal válaszolt.

Néhány napja Kirill arról prédikált, hogy Oroszország tulajdonképen az emberiség üdvözüléséért folytat harcokat a melegmozgalmak és a pride ellen.

Elérhetetlenné tette a Niantic stúdió a Pokemon Go nevű játékot Oroszországban és Belaruszban. A cég Twitteren jelentette be, hogy a két ország lakói már nem tudják letölteni a játékot, és rövid időn belül azok sem tudják majd használni, akik eddig játszottak vele.

Az ukrán állami stratégiai kommunikációs központ úgy értesült, hogy még a mai nap folyamán megtámadja az országot Belarusz, írja a Guardian. Minderre azután kerülhet sor, hogy ma Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin és Alekszander Lukasenko belarusz elnök.

Korábban az ukránok azt állították, hogy Ukrajna területéről lőttek az oroszok belaruszi településeket, hogy így vonják be a belaruszi fegyveres erőket a háborúba.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy betiltja az orosz vodka, tengeri herkentyűk és gyémánt importálását Amerikába, írja a BBC. Biden emellett azt is belengette, hogy a nyugati szövetségesekkel megfosztanák Oroszországot egyenlő kereskedelmi státuszától.

Megszületett az egyik ukrán nőnek a gyermeke, akinek a lebombázott mariupoli kórház szülészetéről kellett elmenekülnie szerdán – írja a Guardian.

Mariana Visegirszkaja kórházi ágyban fekszik újszülött gyermekével Mariupolban.Fotó: Jevhen Maloletka / Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Mariana Visegirszkaja kórházi ágyban fekszik újszülött gyermekével Mariupolban.Fotó: Jevhen Maloletka / Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Szerdán az oroszok megsértették a korábban kötött tűzszüneti egyezséget, és bombázni kezdték Mariupolt. A város szülészeti és gyerekklinikáját is lebombázták, használhatatlanná téve az épületet, a támadásban legalább három ember, köztük egy gyerek is meghalt.

A romos kórházból kifelé igyekvő, sérült Marina Visegirskajáról készült képek aztán bejárták a világsajtót. A nő szépségápolással foglalkozó blogger, akit a londoni orosz nagykövetség később azzal vádolt meg, hogy nem is sérült meg.

Mariana Visegirskaja egy nappal a bombázás után, csütörtökön kislánynak adott életet, aki a Veronika nevet kapta.

Az USA, a G7-országok és az Európai Unió megfosztaná Oroszországot attól a státusztól, hogy a Világkereskedelmi Szervezet tagjaként áruit negatív diszkrimináció nélkül szállíthassa más országokba.

Biden arról beszélt, ez a lépés Vlagyimir Putyin orosz elnököt „még inkább felelősségre vonja az Ukrajna elleni agressziójáért”. A státusz, amitől megfosztanák Oroszországot, azt jelenti, hogy két ország megállapodott abban: a lehető legjobb feltételek mellett – pl. alacsony vámok, kevés kereskedelmi akadály – kereskedik egymással, ezt vonnák vissza az oroszoktól Bidenék az amerikai piacra vonatkozóan.
A lépéshez a kongresszus jóváhagyása is szükséges.

(CNN)

Letiltják a Facebookot, az Instagramot Oroszországban, miután az orosz főügyész „szélsőséges szervezetnek” minősítette a szolgáltató anyavállalatát, a Metát – írja az Euronews.

A döntés válaszlépés arra, hogy a Meta engedélyezi egyes országokban az orosz katonai vezetők és személyek elleni erőszakra való felhívást – amennyiben az az orosz–ukrán háborúval van összefüggésben. A vállalat nem tiltja le a Putyin vagy Lukasenko számára halált kívánó tartalmakat sem, amik normál esetben fennakadnának a szűrőn.

Az Instagram a legnépszerűbb médiaoldal Oroszországban, amit a kisvállalkozások létfontosságú eszközének tekintenek, így ennek elvesztése óriási csapást jelenthet a nagyközönség számára.

Az Instagramot vagy a Facebookot továbbra is használó oroszok ellen ugyanazon törvény alapján járnak majd el, mint amely az Iszlám Állam terroristáira is vonatkozott – írja az ITV.

Az egyelőre nem világos, hogy a WhatsAppot is letiltják-e az országban. Ez is a Metához tartozik, ugyanakkor a Nexta és az ITV orosz sajtóhírek alapján arról számolt be, hogy a csevegőapplikációt nem érinti a tiltás.

Nemzetközi körözést adott ki Oroszország Kira Jarmis, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij sajtófőnöke ellen. A Szabad Európa írja, hogy Jarmis tavaly hagyta el Oroszországot, miután 18 hónap börtönbüntetést kapott a koronavírussal kapcsolatos kijárási korlátozások megsértése miatt.

Jarmis egyébként a héten pont Budapesten jár, hogy bemutassa a Zárka című könyvét, ami az orosz börtönökről szól. A könyv megjelenéséhez szervezett kerekasztal-beszélgetésről a Telexen is beszámoltunk.

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy az Európai Unió kész „újabb masszív szankciókat” elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen – írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a tagállami vezetőktől mandátumot kapott az orosz gazdaságot sújtó újabb szankciós csomag kidolgozására, ami a negyedik ilyen csomag lesz.

Macron közben arra figyelmeztetett, az ukrajnai háború miatt Európa és Afrika „nagyon mélyen destabilizálódhat élelmezési téren” a következő egy-másfél évben, hiszen Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonatermelője. A versailles-i sajtótájékoztatóról bővebben itt.

Leállította működését Ukrajna két vezető neonellátója, írja a Reuters. A neon kulcsfontosságú részét képezi a csipgyártásnak, az érintett üzemek pedig a globális ellátás felét szolgáltatták. Emiatt valószínű, hogy megugrik a félvezetők ára, és hiány lesz belőle, amely tovább súlyosbíthatja a világszintű csiphiányt.

A félvezetőhöz szükséges neon – ami pedig ahhoz a lézertechnológiához szükséges, amellyel a csipeket állítják elő – 45-55%-át két ukrán cég, az Ingas és a Cryoin forgalmazza, de most mindkét cég kénytelen volt a háború miatt leállítani a munkát.

A Cryoin már jelezte is, hogy nem fogja tudni teljesíteni a márciusi megrendeléseket, amíg tartanak az összecsapások, és mindössze három hónapig tudnak lezárva működni. Ha a harcok közben kulcsfontosságú eszközök sérülnek meg, akkor az újraindulás is csak sokkal lassabban kezdődhet el.

Hogy a csiphiány mekkora hatással van mindenre, jól jelzi, hogy nyáron három hétre kénytelen volt leállni a kecskeméti Mercedes-gyár. A globális csiphiánnyal kapcsolatos cikkünket itt lehet olvasni.

Az ukrán fegyveres erők szerint orosz repülőgépek az ukrán légtérből lőttek pénteken belarusz településeket – írja a Reuters.

Az ukrán légierő délután közölte, hogy információik szerint egy fehéroroszországi repülőtérről orosz repülőgépek szálltak fel, átmentek az ukrán légtérbe, majd onnan a belarusz Kopani falura lőttek. Az ukrán hadsereg azt mondja, hogy ugyanebben a műveletben két másik település is célpont volt.

„Ez provokáció! Az a céljuk, hogy Belarusz fegyveres erőit is bevonják az Ukrajnával vívott háborúba!” – áll az ukrán légierő parancsnokságának online közleményében. Emellett kijelentették, hogy az ukrán hadsereg nem tervezett és nem is tervez agresszív fellépést Belarusz ellen.

Egy magas rangú orosz tisztet öltek meg az ukrán erők – közölte az ukrán hadsereg a BBC szerint. A közlemény Andrej Kolesznyikov vezérőrnagy likvidálását jelentette be, de ezt egyelőre független forrás nem erősítette meg.

Az ukránok korábban két másik parancsnoknak (Vitalij Geraszimov vezérőrnagynak és A. Zaharov ezredestnek) halálát is bejelentették, ezek szintén nem megerősített hírek.

Élethosszig tartó eltiltással büntette az ukrán futballszövetség a válogatottsági rekorder Anatolij Timoscsukot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Timoscsuk soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatokat Ukrajnában – jelentett be az ukrán szövetség.

A szövetség szerint a 144-szeres ukrán válogatott (ezzel egyébként ukrán rekordtartó) Timoscsuknak az a bűne, hogy nem foglalt nyilvánosan állást az orosz invázió ellen, miközben folytatta másodedzői munkáját az orosz Zenit Szentpétervárnál.

Anatolij Timoscsuk 2021. november 1-jén – Fotó: ALEXEY FILIPPOV / AFP
Anatolij Timoscsuk 2021. november 1-jén – Fotó: ALEXEY FILIPPOV / AFP

Az ukrán szövetség etikai és fair play bizottsága szerdán azt közölte: Timoscsuk „tudatos döntést hozott”, amely „károsítja az ukrán futballról alkotott képet”. Ezért a bizottság Timoscsuk edzői pro licencének elvételére szólított fel, valamint arra kérte a hatóságokat, hogy vonják vissza állami kitüntetéseit és elismeréseit. Azt is kérték, hogy távolítsák el a nevét arról a hivatalos listáról, amely az ukrán válogatottban pályára lépett futballistákat tartalmazza.

A volt középpályás a Voliny Lucsk, a Sahtar Donyeck, a Zenit Szentpétervár és a Bayern München játékosa is volt, utolsó klubja pedig a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Ukrajnában három, Oroszországban és Németországban két-két alkalommal volt bajnok, ezen kívül a Zenittel 2008-ban UEFA Kupát, a Bayern Münchennel 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert.

(MTI)

  • Az Institute for the Study of War legutóbbi jelentése szerint úgy tűnik, az orosz erők Harkiv körül nagymértékben megrekedtek. Az orosz előrenyomulás délen, Mikolajiv és Zaporizzsja körül, valamint keleten Donyeck és Luhanszk körül szintén kevés előrelépést ért el az elmúlt napokban.
  • Szijjártó Péter arról beszélt, hogy magyar légteret is érintett a Zágrábnál lezuhant drón.
  • Putyin orosz és Lukasenko belarusz elnök Moszkvában tárgyalt, ahol Putyin arról beszélt, hogy pozitív elmozdulás történt az ukránokkal folyamatosan zajló tárgyalásokban.
  • A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) megfosztotta tiszteletbeli tagságától Gerhard Schröder volt német kancellárt, mert nem ítélte el az orosz agressziót.
  • Az Európai Unió 2027-ig fokozatosan megszüntetné az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, az erről szóló terveket Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a versailles-i csúcstalálkozón ismertette.
  • Nyilas Gergely és Huszti István élőben jelentkezett az ukrán–moldáv határról, útban Odessza felé.

Az ukrán atomenergia-felügyelet pénteken közölte, hogy a csernobili atomerőműben még nem állt helyre az áramszolgáltatás – írja a BBC.

Ez a nyilatkozat ellentmond az orosz energiaügyi minisztérium tegnapi állításainak, amely szerint az erőmű áramellátását csütörtökön fehérorosz szakemberek helyreállították.

Ukrajna szerint, ha a kijevi és a moszkvai erők közötti heves harcok során megsérült áramkábeleket nem sikerül helyreállítani, akkor továbbra is fennáll a sugárzás veszélye. Az ukrajnai atomerőművekről részletesen itt írtunk >>>

Julian Röpcke, a Bild politikai újságírója azt állítja, hogy az oroszok Z betűt festettek a kelet-ukrajnai Volnovahából menekülők autójára, amivel az ukrán erők potenciális célpontjává tették őket. Röpcke a Twitter-oldalán osztott meg egy videót az egyik menekültcsaládról és az autójukról, amin golyónyomok látszanak. „Úgy tűnik, hogy erre a családra tüzet nyitottak” – írta a Bild újságírója.

A Z betű egészen pontos jelentéséről nem tudni, de az biztos, hogy Oroszországban a háború szimbóluma lett, mivel az Ukrajnát megszálló orosz tankok és katonai járművek jó részére ezt a betűt festették. Oroszországban többek között rákos gyerekeket is felhasználtak már a Z betűs militáns propagandához, a Twitteren pedig egyre terjednek a képek a Z betűvel pózoló oroszokról.

Az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok pénteken elfoglalták a stratégiai szempontból fontos Volnovaha városát, ami az ostromlott Mariupoltól 70 kilométernyire északra található. A város jelentősége, hogy összeköttetést biztosít a szakadár Donyecki Népköztársaság és Mariupol kikötője között.

Nyilas Gergely és Huszti István korábban, a háború kitörése után Kijevből tudósított. Az ostromlott ukrán fővárosból körülményes úton tértek haza múlt héten, de már ismét úton vannak. Épp Odessza felé tartottak, és az ukrán–moldáv határon jártak, a fronttól nagyjából 130 kilométernyire, amikor Gergőt élőben kapcsoltuk az Instagramon. A Telex tudósítóját Munk Veronika, alapító főszerkesztő kérdezte a moldáv, illetve az Odessza körüli helyzetről.

A bejelentkezésről szóló összefoglalót itt lehet elolvasni >>>

Megérkezett Bukarestbe Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke péntek délután. Harrist Bogdan Aurescu román külügyminiszter fogadta a Henri Coandă nemzetközi repülőtéren. Az amerikai alelnök Klaus Iohannis államelnökkel folytat megbeszélés, amelyen Nicolae Ciucă kormányfő is részt vesz. A tárgyalás végén, romániai idő szerint 15:30-tól Kamala Harris és Klaus Iohannis közös sajtótájékoztatót tart.

Csütörtökön, az Európai Tanács informális versailles-i ülése előtt Klaus Johannis azt mondta, hogy az amerikai alelnökkel a NATO keleti szárnyáról, a Románia által befogadandó NATO-harccsoportról és az országba érkezett amerikai katonákról fognak tárgyalni.

Kamala Harris csütörtökön Varsóban tárgyalt, ahol többek közt bejelentette, megérkezett Lengyelországba az a két amerikai Patriot-rakétaüteg, amelynek továbbítását előző nap hagyta jóvá az amerikai védelmi tárca, a Pentagon. Harris megerősítette: az ukrajnai háború kitörése óta 5 ezer katonával bővítették a Lengyelországban állomásozó katonai kontingenst.

Forrás: Románia elnöki hivatala
Forrás: Románia elnöki hivatala

A Nestlé leállítja a nem alapvető fontosságú élelmiszerek oroszországi exportját. Nem alapvető fontosságú élelmiszer például a Nespresso kávé vagy a San Pellegrino ásványvíz – közölte a vállalat szóvivője. A svájci élelmiszeripari konszern már korábban bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi beruházásait.

Korábban az amerikai Mars édesség- és állateledel-gyártó vállalat szintén bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi beruházásait, és a reklámtevékenységét is leállítja Oroszországban és Belaruszban. A vállalat 1991 óta több mint kétmilliárd dollárt fektetett be az orosz gazdaságba, az elmúlt harminc évben tíz gyárat épített vagy korszerűsített az országban. A vállalat márkái közé tartozik többek között az M&M's, a Snickers, az Orbit, a Twix és a Whiskas is.

(Reutes, Interfax)

Putyin orosz és Lukasenko belarusz elnök Moszkvában tárgyalt, ahol Putyin arról beszélt, hogy pozitív elmozdulás történt az ukránokkal folyamatosan zajló tárgyalásokban.

Eddig három tárgyalási forduló volt Belaruszban az oroszok és az ukránok között, és a két külügyminiszter is találkozott Törökországban csütörtökön.

Konkrét eredményekről nincsenek információk.

Putyin az országát sújtó szankciókról azt mondta, hogy azok pozitív hatással lehetnek országára, segítenek Oroszország gazdasági és technológiai szuverenitásának erősítésében. (BBC)

Az Institute for the Study of War legutóbbi, március 10-i jelentése szerint úgy tűnik, az orosz erők Harkiv körül nagymértékben megrekedtek. Az orosz előrenyomulás délen, Mikolajiv és Zaporizzsja körül, valamint keleten Donyeck és Luhanszk körül szintén kevés előrelépést ért el az elmúlt napokban.

.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!