Terhes nőket mentettek ki a bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban

2022. március 9. – 21:34

frissítve

Terhes nőket mentettek ki a bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban
Fotó: Ukrán Fegyveres Erők / EyePress News / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A délkelet-ukrajnai Mariupol az orosz invázió kezdete óta a háború egyik forrópontja, a várost rendszeresen légicsapások érték az elmúlt két hétben, és már legalább 1300 halottja van ezeknek a támadásoknak. Eddig is kaptak találatot civil létesítmények, de szerdán egy működő szülészeti klinikát is lebombáztak az oroszok, óriási felháborodást kiváltva.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol is azon városok közé tartozott, amelyet szerdán humanitárius folyosón hagyhatták el civilek, de ukrán beszámolók szerint orosz erők nem tartották tiszteletben a tíz órára megkötött tűzszünetet, és folyamatosan lőtték a várost.

A bombázásokban több középület is találatot kapott, megsérült egy egyetemi épület, és a városvezetés egyik létesítménye is, valamint a szülészeti és gyerekklinikát is lebombázták, használhatatlanná téve az épületet. Bár az első jelentések szerint halottjai is voltak a bombázásnak, a frissebb hírek szerint a támadás nem követelt halálos áldozatot, de tizenheten megsérültek, és ki kellett üríteni a kórházat. Ahogy a Kyiv Independet posztjában fentebb látható, terhes nőket is mentettek ki a romok közül.

A támadás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szétbombázott kórház épületéről tett közzé egy videót, és újra segítséget kért a világtól, hogy állítsák meg az oroszokat. Zelenszkij szerint már az is sokat segíthetne rajtuk, ha Ukrajna fölött repülési tilalmat jelölnének ki. „Mariupol. Az orosz csapatok közvetlen csapása a szülészeti kórházra. Emberek, gyerekek vannak a romok alatt. Kegyetlenség! Meddig lesz még a világ a terrort figyelmen kívül hagyó cinkos? Azonnal zárják le a légteret! Hagyják abba a gyilkosságokat! Van hatalmad, de úgy tűnik, hogy elveszíted az emberséget” – írta Zelenszkij, utolsó mondatát valószínűleg Putyinnak vagy Oroszországnak címezve.

A kórházat ért támadást a világ vezetői is elítélték, többek között Boris Johnson brit miniszterelnök és a Vatikán is elfogadhatatlannak tartja ezt az orosz akciót.

Órákkal a mariupoli szülészeti klinika ellen indított, 17 sérülttel járó orosz támadás után az orosz külügyminiszter szóvivője, Marija Zaharova azt nyilatkozta, hogy az ukrán haderők kiparancsolták a terhes nőket a klinikáról, hogy harcállásokat alakítsanak ki abban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!