Azért fizettek a tiktokkereknek, hogy orosz propagandát terjesszenek

2022. március 11. – 20:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vice egy oknyomozó anyagban kiderítette, hogy valakik azért fizettek egy rakás tiktokkernek, hogy orosz propagandát terjesszenek a közösségi felületen. Az összehangolt kampányt egy azóta megszűnt Telegram-csatornáról irányították, ahol pontosan megmondták a pénzért megvett influenszereknek, hogy mit mondjanak, hol vegyék fel a videókat, milyen hashtageket használjanak, és mikor posztolják a felvételeket.

Az összehangolt TikTok-kampányt az ukrajnai orosz megszállás elkezdésével hangolták össze, és a megvásárolt influenszerek között vannak kifejezetten ismert, milliós követői bázissal rendelkező felhasználók is. A kampány annak ellenére működik tovább, hogy a TikTok nem engedélyezi már új videók feltöltését Oroszország területéről. Egy felhasználó össze is gyűjtötte az árulkodó jeleket:

A Telegram-csatorna adminisztrátora többek között azt is megmondja a tiktokkereknek, hogy milyen hangfájlt használjanak fel, milyen emojikkal lássák el a videókat, és milyen szöveget írjanak rá. Ezen kívül lépésről lépésre levezetik, hogyan tudják kikerülni a TikTok oroszországi korlátozásait.

A jelenségre először egy ukrán fotós figyelt fel, aki észrevette, hogy egy rakás influenszer szó szerint ugyanazt a szöveget mondja a kamerába. Mindannyian arról beszéltek, hogy az oroszok azért harcolnak Ukrajnában, mert az ukránok népirtást végeztek az orosz ajkúakkal szemben Donbaszban. Ez egyébként így konkrétan hazugság, bár valóban nem volt könnyű az utóbbi időben az oroszoknak Kelet-Ukrajnában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!