Kamala Harris: A NATO azonnal lépni fog, ha meg kell védeni egy szövetségest

2022. március 11. – 21:26

frissítve

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO területének minden darabját meg fogjuk védeni, és azért vagyok itt, hogy megismételjem az Egyesült Államoknak erre vonatkozó elkötelezettségét – jelentette ki Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a Klaus Iohannis román elnökkel folytatott megbeszélését követően Bukarestben.

Az Államok alelnöke arról biztosította Iohannist, hogy a NATO hezitálás nélkül fog lépni bármely szövetséges állam védelmére. Egyelőre nincs olyan információjuk, hogy Románia is egy lehetséges célpont lenne.

Harris Romániát a NATO keleti szárnya vezető országának nevezte, és kijelentette, 2000 amerikai katona készen áll a térség védelmére. A keleti szárny megerősítésére vonatkozó stratégiai projektben a legfőbb hangsúly a Fekete-tenger régiójára
esik. Ebben a kontextusban minél hamarabb bevetésre késznek kell lennie a Románia területére érkezett NATO harci csapatnak – jelentette ki Iohannis, aki többször is az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkelyét emlegette. Eszerint amennyiben bármelyik NATO-tag ellen fegyveres támadás történik, azt a tagországok „valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek”, és ennek megfelelően járnak el. A román elnök ugyanakkor nyugalomra is intette a románokat.

Harris és Iohannis arról is beszélt, hogy fontos a Moldovai Köztársaság támogatása, miután az ország a saját nehézségei ellenére rengeteg menekültet kénytelen fogadni. Az amerikai alelnök emellett megköszönte a románok menekültekkel szembeni humanitárius akcióit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!