Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt

Legfontosabb

2022. március 11. – 06:22

frissítve

Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt
Egy nő látható egy támadást elszenvedett lakóépület előtt a szeparatisták által ellenőrzött Volnovaha városában, Donyeck régióban – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Zelenszkij szerint az oroszok hasonló eszközökkel élnek, mint az ISIS terroristái, és azt is elmondta, hogy 7414 embert sikerült pénteken evakuálni.
  • Az orosz titkosszolgálat rosszul teljesíthetett, ezért házi őrizetbe került a vezetője – írják orosz szakértők.
  • Joe Biden továbbra sem akar harmadik világháborút, úgyhogy ismét bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, de a NATO területét teljes erővel védenék.
  • Az orosz köztévé két vendége is megkérdőjelezte a katonai művelet logikáját, ami váratlan eltérés a kormányzati forgatókönyvtől.
  • Írni mert az orosz invázióról, ezért letartóztatták Belaruszban az orosz nyelvű Wikipedia egyik legaktívabb szerkesztőjét. Nem sokkal korábban valaki több személyes adatát is megosztotta a Telegramon.
  • Az EU újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben: megtiltják az acélipari importot, az EU-s luxuscikkek Oroszországba való eladását, de még a Világbankból, az IMF-ből is kitennék az oroszokat.
  • Az Ukrajna északnyugati részén fekvő Luckot és a délkeleti Dnyiprót most először lőtték az oroszok. Halálos áldozat is van. A magyar határtól 230 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkot is lőtték. Estére Mikolajiv városában kemény bombázások kezdődtek.
  • Elrabolhatták az oroszok Melitopol polgármesterét, az ukrán külügy szerint ez háborús bűn.
  • Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott, letiltják a Meta működését az országban.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) megfosztotta tiszteletbeli tagságától Gerhard Schröder volt német kancellárt. A DFB a pénteki ülésén döntött erről ellenszavazat nélkül. A 77 éves Schröder az orosz–ukrán háború kirobbanása óta még egyszer sem ítélte el nyilvánosan az orosz agressziót, és változatlanul betölti tisztségeit orosz állami vállalatoknál. Schröder nemrég Moszkvába utazott, hogy a háborúval összefüggésben tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Rainer Koch és Hans-Joachim Watzke, a DFB ideiglenes elnökei azt mondták, a volt kancellár nem maradhat tiszteletbeli tagja a szövetségnek „amely az emberek közötti megértést hirdeti, és elutasítja az erőszak minden formáját”. Hozzátették, a pénteki döntéstől függetlenül változatlanul elvárják Gerhard Schrödertől, hogy gyakorolja befolyását, és tegyen meg mindent a béke előmozdítása érdekében.

(MTI)

Az Ukrajnába visszatérő, jelenleg épp az ukrán-moldáv határon járó munkatársunkat Munk Veronika, a Telex alapító főszerkesztője fogja kérdezni az Instagramon.

Korábban több hasonló élő bejelentkezést is közvetítettünk a Telex Instagram-oldalán, először Nyilas Gergely mesélt arról, hogy hogyan jutottak el Huszti István fotósunkkal együtt Kijevbe, és milyen volt akkor a helyzet ott a háború elején. Aztán Mizsur Andrást kapcsoltuk, aki Bődey Jánossal együtt tudósított Lvivből a menekültválságról. Majd Nyilas Gergely és Földes András jelentkezett be azután, hogy sikerült elhagyniuk az ostromlott Kijevet.

Olaszország ukrán menekültek elhelyezését tervezi a maffiától elkobzott ingatlanokban – közölte az olasz belügyminiszter a Guardian szerint. Luciana Lamorgese azt mondta, hogy összesen 283, a bűnszervezettől lefoglalt ingatlant jelöltek ki az emberek hosszabb távú elhelyezésére.

Az olasz külügyminisztérium adatai alapján eddig 28 ezer ukrán menekült érkezett Olaszországba, többségük nő és gyermek, akik családtagoknál és barátoknál laknak.

Liz Truss brit külügyminiszter jelentette be a BBC szerint, hogy a brit kormány szankciókat vezetett be az orosz parlament alsóházának, a dumának újabb 386 képviselője ellen, akik támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját.

Ez azt jelenti, hogy a szankcionált politikusok:

  • nem utazhatnak az Egyesült Királyságba;
  • nem férhetnek hozzá az Egyesült Királyságban lévő vagyonukhoz;
  • és nem folytathatnak üzleti tevékenységet az Egyesült Királyságban.

„Azokat vesszük célba, akik bűnrészesek Putyin jogellenes ukrajnai inváziójában, és azokat, akik támogatják ezt a barbár háborút. Nem engedünk a nyomásból, és a szankciók révén tovább szorítjuk a csavart az orosz gazdaságon” – nyilatkozta a külügyminiszter. A BBC szerint ezzel négyszázra emelkedett a brit szankciók által sújtott dumatagok száma.

Számos magyar szakember ajánlotta fel önkéntes segítségét az ukrán menekülteknek. A traumák feldolgozásában több nyelven is segítenek. Ossza meg ismerőseivel a Telex angol nyelvű beszámolóját!

Many of the refugees fleeing the war in Ukraine are dealing with trauma. Hungarian experts in dealing with these are volunteering to help – free of charge. Read more about it here!

„Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

Csütörtök éjjel, néhány perccel éjfél előtt egy katonai felderítő drón zuhant le a horvát főváros közelében. Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. A Jutarnij.hr horvát újság értesülései szerint Orbán Viktor magyarázata szerint a drón Románia irányából érkezett Magyarországra. A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben.

A The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.

A brit kormány felszólította a brit veteránokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába harcolni. Leo Docherty honvédekért és veteránokért felelős miniszter azt üzenete a leszerelt brit katonáknak, hogy ne csatlakozzanak az ukrajnai háborúhoz, hanem inkább otthonról segítsenek az ukránoknak, például jótékonysági vagy önkéntes munkával.

Docherty levélben fordult a katonai jótékonysági szervezetekhez, és kérte támogatásukat, hogy a veteránok ne menjenek Ukrajnába. „Tudjuk, hogy Oroszország illegális inváziója jogosan váltott ki erős érzéseket az ukrán nép támogatására. A veteránok mindig előlépnek a szükség idején, de képességeiket, tapasztalataikat Ukrajna legális támogatására kell irányítaniuk, és nem szabad részt venniük a konfliktusban” – írta Docherty.

A háború kezdete óta számos országból, többek között Nagy-Britanniából is érkeztek jelentések arról, hogy volt katonák Ukrajnába utaznak, hogy az oroszok ellen harcoljanak. A légiósokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Az Európai Unió 2027-ig fokozatosan megszüntetné az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, az erről szóló terveket Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a versailles-i csúcstalálkozón ismertette a BBC szerint.

Ez az eddig felmerült 2030-asnál korábbi céldátum egy olyan dián szerepelt, ami Von der Leyen a Twitteren osztott meg:

Ahogy arról korábban már részletesen írtunk, az ukrajnai háború miatt az USA már meglépte az orosz energiaembargót, Európának azonban egy ilyen húzás sokkal jobban fájna >>>

Legalábbis ezen az egyen biztosan, ahol jártunk. 95-ös benzint egyébként literenként 510 forintnak megfelelő moldáv lejért lehet tankolni.

Fotó: Nyilas Gergely / Telex
Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Röpke egy hét alatt nagy fordulatot vett a kormány migrációval kapcsolatos kommunikációja. A fondorlatos részletekről angolul is írt a Telex. Ossza meg ismerőseivel!

The Hungarian government's anti-immigration rhetoric had been going strong for 7 years. Within barely more than a week of the start of the war in Ukraine, a drastic shift occured. Or did it?

  • Elérte a két és fél milliót az Ukrajnából elmenekült emberek száma. Ez több, mint amennyien a kilencvenes években a délszláv háború borzalmai elől menekültek el.
  • Az Ukrajna északnyugati részén fekvő Luckot és a délkeleti Dnyiprót most először lőtték az oroszok. Halálos áldozat is van.
  • A magyar határtól 230 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkot is lőtték, két katonai repülőteret céloztak.
  • Az ukrán külügyminisztérium állítása szerint egy Kijevből korábban elmenekült család 11 tagja meghalt, amikor rakétacsapás érte Marhalivka falut Kijevtől 10 kilométerre délnyugatra.
  • Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták Volnovahát, ami az ostromlott Mariupol kikötőjétől 70 kilométernyire északra található.
  • Putyin orosz elnök 16 ezer külföldi, elsősorban közel-keleti önkéntest vár
  • Ukrajna pénteken is igyekszik új evakuációs útvonalakat nyitni.
  • Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott.
  • Moszkvában Putyin és Lukasenko belarusz elnök, Párizsban az EU állam- és kormányfői tárgyalnak. Orbán Viktor a francia fővárosból azt írta a Facebook-oldalára: „Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére. Magyarország energiaellátása biztosítva van.”

Közel egymillió ukrán maradt áramellátás nélkül – közölte pénteken az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom. Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna atomerőművei továbbra is működnek, annak ellenére, hogy a legnagyobb atomerőmű, a zaporizzsjai az orosz erők irányítása alatt áll.

„Az összes ukrán atomerőmű stabilan működik, de az orosz erők által elfoglalt zaporizzsja erőmű személyzetére pszichológiai nyomás nehezedik” – írta az Energoatom. „ Az erőműbe érkező személyzetet fegyveres terroristák gondosan ellenőrzik. Mindez negatívan érinti a munkát, veszélyezteti a nukleáris és sugárbiztonságot” – tették hozzá, utalva ezzel az orosz erőkre.

(Sky News, Reuters)

A kelet-ukrajnai Dnyipro városában péntek reggel 4:30-kor szólaltak meg a légvédelmi szirénák, és több mint három órán át folyamatosan szóltak. Helyi tisztviselők közlése szerint három légicsapás érte a város központi részét: egy kis cipőgyárat, egy lakótömböt és egy óvodát is találat ért. Legalább egy ember meghalt.

(BBC, Reuters)

Elérte a két és fél milliót az Ukrajnából elmenekült emberek száma – jelentette be pénteken Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Közülük nagyjából 116 ezren lehetnek azok, akik nem ukrán állampolgárokként hagyták el az országot.

Grandi azt is közölte, hogy további 2 millió ember kényszerült már arra a háború miatt, Ukrajnán belül, hogy elhagyja az otthonát.

Ez azt jelenti, hogy 16 nap alatt meghaladta az Ukrajnából menekülők száma a délszláv háború elől menekülők számát, ahogy ebben a cikkünkben is megírtuk >>>

A román kormány operatív csoportot hoz létre az Ukrajnából Romániába érkező árvák és a kísérő nélküli gyermekek támogatására – közölte a Családügyi Minisztérium.

Közleményükben azt írták, a bombák elől menekülő gyerekek védelme érdekében a családügyi, belügyi, oktatási és egészségügyi tárca határozza meg a Romániába érkező gyerekek nyilvántartásba vételének, átutazásának, tartózkodásának és védelmének eljárását. Ennek alapján pedig a szociális, az oktatási, az egészségügyi és a civil szervek képviselőiből minden megyében és Bukarest kerületeiben is létrehoznak egy ukrajnai gyermekeket segítő csoportot, akik a megfelelő intézkedést biztosítják a kiskorúak számára.

„A gyerekek nem tehetnek arról, ami az országukban zajlik. Az elmúlt napok azonban egész életüket befolyásolhatják. A mi dolgunk az, hogy a lehető legnagyobb békét, védelmet és szeretetet adjunk nekik” – áll a közleményben.

A sürgősségi helyzetre való tekintettel a megyei hatóságok versenyvizsga nélkül felvehetnek szociális munkásokat. A városi és megyei önkormányzatok pedig kormányzati támogatást biztosítanak, hogy menekült gyermekek számára megfelelő életkörülményeket tudjanak biztosítani.

Ukrajna pénteken több régióban is megpróbálja megnyitni az evakuálási folyosókat – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a CNN szerint. A bejelentett, de Moszkvával nem egyeztetett útvonalak között szerepelnek az alábbiak:

A Mariupolból és Volnovahából induló utakat az elmúlt héten többször is elzárták vagy megközelíthetetlenné tették az orosz erők heves támadásai. Izjumban eddig sikeresebb volt az emberek evakuálása, ebből a városból csütörtökön 44, összesen nagyjából 2000 embert szállító evakuációs busz tudott elindulni.

Enerhodarból Zaporizzsjába érkező menekültek az egyik evakuálást végző buszon 2022. március 9-én – Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / AFP
Enerhodarból Zaporizzsjába érkező menekültek az egyik evakuálást végző buszon 2022. március 9-én – Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / AFP

Verescsuk azt is közölte, hogy az ostromolt főváros, Kijev környékéről (többek között Bucsából és Hosztomelből), illetve a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir városából is nyitnának evakuálási folyosókat.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ismét felszólította az oroszokat, hogy minden hétvégén tüntessenek az ukrajnai háború ellen. Az Instagram-oldalán azt írta: „Minden hétvégén el kell menni a háborúellenes tüntetésekre, még akkor is, ha féltek.” Navalnij úgy fogalmaz, hogy szerinte most azok a legfontosabb emberek a bolygón, akik Moszkvában, Szentpéterváron és más orosz városokban tüntetnek a háború ellen. Szerinte az a leggyorsabb módja „az őrült és mániákus” Putyin megállításának, ha az orosz nép lép fel a háború ellen.

„Ez egy kemény maraton. A kimerülés csatája. Félelemmel és letartóztatásokkal. De ez semmiképpen sem hiábavaló küzdelem. Nem a kétségbeesés szimbolikus gesztusa” – írta Navalnij, aki szerint Putyin, azon van, hogy „tönkre tegye Ukrajnát és csődbe vigye Oroszországot”.


Az elmúlt hétvégén több mint hétezer háborúellenes tüntetőt állítottak elő Oroszországban. A háború február 24-i kezdete óta az OWD-Info civil jogvédő szervezet szerint összesen 13 910 letartóztatás történt több tucat orosz városban.

(FAZ)

Oroszország washingtoni nagykövetsége felszólította az amerikai kormányt, hogy állítsák le a Facebook „szélsőséges tevékenységét”, vagyis azt, hogy néhány országban ideiglenesen engedélyezik az olyan nyilvános bejegyzések és hozzászólások közlését, amelyek tulajdonképpen a halálba kívánják az orosz hadsereget vagy Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

„Felháborító a Meta agresszív és bűnös politikája, amely gyűlöletet és ellenségeskedést szít az oroszokkal szemben” – áll az orosz nagykövetség közleményében. „A vállalat cselekedetei újabb bizonyítékai a hazánk ellen meghirdetett, minden szabályt nélkülöző információs háborúnak.” A nagykövetség azt írta, szeretnék, ha az amerikai hatóságok „véget vetnének a Meta szélsőséges tevékenységének, és intézkedéseket hoznának az elkövetők bíróság elé állítása érdekében”.

(Reuters)

Az orosz biztonsági tanács ülésén mondta Vlagyimir Putyin, hogy „meg kell engedni” hogy az Oroszország által támogatott erők oldalán harcoljanak azok, akik önkéntesként csatlakoznának.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu a Reuters szerint azt mondta, hogy 16 ezer „önkéntes” van a Közel-Keleten, akik készek arra, hogy az Oroszország által támogatott erőkkel harcoljanak.

AP fotósa, Jevhen Maloletka készített fotókat szerdán és csütörtökön a városról, ahol gyógyszer-, élelmiszer- és vízhiány van, és már tömegsírba temetik a halottakat.

Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI
Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI
Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI

A Guardian egy ukrán újságíró információira hivatkozva adott hírt erről. Anastasiia Lapatina a Twitteren azt írta, hogy a bucsai kórház igazgatója a barátja, és tőle tudja, hogy már második napja ásnak tömegsírokat a város kórházának dolgozói.

Folytatódik a civilek evakuálása Ukrajnában, Kijev elővárosaiban 2022. március 10-én – Fotó: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Folytatódik a civilek evakuálása Ukrajnában, Kijev elővárosaiban 2022. március 10-én – Fotó: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Bucsa Kijev északnyugati elővárosának számít, és már a háború eleje óta heves harcok dúlnak ott. Ebben a városban semmisítettek meg ukrán katonák egy orosz hadoszlopot még február végén. Az ukrán védők a háború első napjaiban gerillataktikával küzdöttek az oroszok ellen: kitértek a benyomuló tankok elől, megtámadták a páncélosok mögött érkező ellátó és szolgáltató járműveket, és ezzel elszigetelték a tankokat.

Az orosz erők több ukrán civilt öltek meg, mint ukrán katonát – közölte az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov pénteken a Guardian szerint.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának legfrissebb adatai szerint február 24-én hajnali 4 órától március 9-én éjfélig 549 embert öltek meg és 957-et sebesítettek meg Ukrajnában.

A Csernyihiv városára mért éjszakai légicsapások miatt megszűnt az észak-ukrajnai város vízellátása – közölték a helyi hatóságok. A városi vízműszolgáltató péntek reggel a Facebook-oldalán tette közzé, hogy az egész városban nincs víz, de dolgoznak a rendszer javításán. „Az éjszakai csapások során a vízellátó hálózat megsérült, a szivárgások miatt a város vízellátása megszűnt” – áll a bejegyzésben. Arra kérik a lakosokat, hogy ahol szivárgást tapasztalnak, azt jelentsék nekik.

(BBC)

Az oroszok új támadásokra készülődnek, ami valószínűleg a főváros, Kijev ellen is irányul majd, közölte a brit védelmi minisztérium pénteken.

Az orosz erők fokozták Mariupol bombázását, több százezer ember rekedt csapdában, ahol gyógyszer-, élelmiszer- és vízhiány van, és a Vöröskereszt jelentése szerint már egymásra támadnak az emberek az éhségtől. A város alpolgármestere szerint annyira sok a halott, hogy van, akit azonosítatlanul kell eltemetni, de kimenekíteni csütörtökön senkit nem sikerült a kikötővárosból, aminek több része is orosz kézre került az oroszok szerint.

A Guardian friss videója szerint középkori állapotok uralkodnak itt:

Az ukrán külügyminisztérium állítása szerint egy Kijevből korábban elmenekült család 11 tagja meghalt, amikor rakétacsapás érte Marhalivka falut Kijevtől 10 kilométerre délnyugatra.

(Guardian)

Orbán Viktor Párizsban vesz részt az uniós állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozóján, ahonnan azt posztolta, hogy az olaj és gáz területére kiterjedő szankciók nem lesznek, Magyarország energiaellátása biztosítva van.

Egyre erősebbek az EU-ban is azok a hangok, hogy Putyin részben az EU-s államok gázért és olajért kapott pénzéből is finanszírozza Ukrajna elleni háborúját. Amerika már lépett, betiltotta az orosz olaj és földgáz importját, bár ők Európánál könnyebb helyzetben vannak. Európa kitettsége azonban olyan nagy az oroszok felé, hogy egy teljes embargó szinte elképzelhetetlen. Erről itt írtunk bővebben. Az elmúlt napokban a magyarok mellett a német és holland miniszterelnök is ezt az álláspontot képviselte.

A párizsi tárgyalások hajnalig tartottak, most folytatódnak, Orbán ezekről azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború helyzete több mint drámai, elhúzódhat, Európa bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba.

Lukasenko belarusz elnök a háború óta először Moszkvába érkezett, hogy Putyin elnökkel tárgyaljon.

Az előzetes szerint a két ország vezetője „megvitatja a kétoldalú kapcsolatok kulcsfontosságú kérdéseit, a szakszervezeti együttműködés fejlesztését és a gazdasági együttműködést a szankciós nyomás körülményei között. A térségbeli és az ukrajnai helyzet is napirenden lesz”.

Súlyos károkat szenvedett a Kijevtől 150 kilométerre északra fekvő Csernyihiv városának stadionja. Az egykori Jurij Gagarin-stadion romjairól a NEXTA tett közzé egy képet a Twitter-oldalán. Az első osztályú FK Deszna Csernyihiv hazai meccseire békeidőben akár 12 ezer néző is kilátogathatott. Csernyihivben nemcsak a stadion, de a városi könyvtár is találatot kapott.

A péntek hajnalban Dnyipróra mért orosz légicsapások eltaláltak egy kétszintes cipőgyárat, illetve egy óvoda és egy lakóház közelében csapódtak be, egyelőre egy halálos áldozatról lehet tudni a Nexta híradása szerint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!