Lezuhant egy katonai drón Zágrábban, ami fölöttünk is átrepült

2022. március 11. – 11:36

Lezuhant egy katonai drón Zágrábban, ami fölöttünk is átrepült
Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtök késő este pilóta nélküli katonai gép, egy felderítő drón zuhant le Zágrábban. A becsapódás következtében 3 méter széles, 1 méter mély kráter keletkezett. Személyi sérülésekről nem tudni.
  • A horvát hatóságok péntek délelőtt erősítették meg, hogy a lezuhant tárgy egy szovjet gyártmányú drón volt.
  • A drón Ukrajnában szállt fel a feltételezések szerint, és Románia felől jutott át Magyarországra, majd a magyar légtéren keresztül jutott el Horvátországig. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült Magyarország felett.
  • Szakértők szerint Tu-141-esekkel jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik. Az ukrán fél viszont tagadja, hogy az övék lett volna a lezuhant drón.
  • A horvát elnök felvette a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel, a NATO-val és az ukrán féllel is, vizsgálat indult az ügyben.
  • A Magyar Honvédség észlelte a drónt, melyet végig nyomon követett, és ellenőrzés alatt tartott, amíg a magyar légtérben tartózkodott. Azért nem lőtték le, mert veszélytelennek tartották. A hadügy szerint pénteken délben is volt egy légtérsértés.

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban, lakott területen. A becsapódás néhány kilométerre a belvárostól, a Jarun nevű városrészben, egy parkban történt.

A horvát lapok beszámolói szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak, a képek és videófelvételek szerint a tárgy három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe. Két ejtőernyő maradványait is megtalálták a közelben. Személyi sérülésekről nem tudni, autók rongálódtak meg a becsapódás közelében. A légi tárgy maradványai 100 méteres körzetben szóródtak szét.

A hatóságok sokáig nem erősítették meg, pontosan mi zuhant le, de gyorsan terjedni kezdett a hír, hogy orosz katonai repülőgép vagy drón tévedhetett a horvát légtérbe. Az ismeretlen eredetű repülő tárgy nem sokkal csütörtök este 11 után zuhant le, azonban a horvát kormány egészen péntek délelőttig nem adott ki semmilyen közleményt az eseménnyel kapcsolatban.

A horvát kormány végül péntek délelőtt tízkor erősítette meg, hogy katonai felderítő drón maradványait találták meg, a gép keleti irányból – feltehetőleg Ukrajnából – érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. A Jutarnij.hr értesülései szerint Orbán Viktor magyarázata szerint a drón Románia irányából lépett be a magyar légtérbe. A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben.

Rendőrök ellenőrzik a becsapódás helyszínét – Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency via AFP
Rendőrök ellenőrzik a becsapódás helyszínét – Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency via AFP

Péntek délután 15:27-kor a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki a drónnal kapcsolatban:

„Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.
A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Ezenkívül azt írták, hogy a radarok péntek dél körül is érzékeltek egy azonosítatlan repülő tárgyat a Kelet-Magyarország felett, azonban az elfogására felküldött Gripenek semmiféle légijárművet nem találtak.

A horvát miniszterelnök az N1 televíziónak azt nyilatkozta, hogy Orbán tőle hallott először a drónról. Ezután vizsgálta meg a Honvédség, hogy mi történhetett, és kiderült, hogy

azért nem lőtték le, miután feltűnt a radaron, mert veszélytelennek gondolták.

A román védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt péntek délután, miszerint észleltek egy Ukrajna irányából érkező repülő tárgyat, ami kevesebb mint 3 percet töltött a román légtérben, mielőtt átrepült a magyar légtérbe. A minisztérium szerint a drón magas sebessége, alacsony repülési magassága, és az időjárási viszonyok megakadályozták a román hadsereget abban, hogy reagálhassanak.

Zoran Milanović horvát elnök péntek délelőtt videóban jelentkezett be, elmondta:

„Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

Megerősítette azt az értesülést is, miszerint a pilóta nélküli katonai gép Ukrajna felől érkezhetett a térségbe. A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett át Magyarország felett. A nagyméretű drón legalább 350 mérföldet (560 kilométert) repült úgy, hogy a NATO-hoz tartozó horvátországi, magyarországi és romániai légvédelem látszólag nem reagált rá.

Elsőként a The War Zone katonai szakértője írta meg, hogy a gép valószínűleg egy szovjet gyártmányú Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely feltehetőleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant.

A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.

A Tu-141-es egy viszonylag nagyméretű drónnak számít. Hossza 14,33 méter, ami egy kicsivel több mint a magyar légierő által használt Gripen vadászgépeké. Szárnyfesztávolsága 3,88 méter, súlya pedig 6215 kilogramm. Utazósebessége 1000 km/h körül van, és nagyjából 1000 kilométeres a hatótávja. Futóműve nincs, rakétákhoz hasonlóan lövik ki, és ejtőernyők segítségével szokott leszállni.

Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji.hr-nek nyilatkozott, határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant drón ukrán lett volna. Ukrajna zágrábi nagykövetsége nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket a horvát HINA hírügynökségnek.

A zágrábi orosz nagykövetség az Index.hr-nek azt nyilatkozta, hogy a drón nem lehet az övék, ugyanis az orosz hadsereg 1991, tehát a Szovjetunió összeomlása óta nem használ Tu-141-eseket.

A közösségi médiában több felvétel is terjed a becsapódás helyszínéről:

Szijjártó Péter külügyminiszter rövid facebook bejegyzésben annyit közölt, beszélt a horvát külügyminiszterrel, mint írja, „a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében”, a magyar kormány pedig szorosan együttműködik a horvát hatóságokkal az ügy kivizsgálása során.

Az egyelőre minden jel arra utal, hogy Zágráb nem volt célpont, hanem a drón eltévedhetett valamiért, erről beszélt Zoran Milanović horvát elnök is. Ezt támaszthatja alá például az, amit a horvát légierő egy korábbi pilótája a horvát N1 televíziónak nyilatkozott, miszerint a drón azután zuhant le, hogy kifogyott belőle az üzemanyag (emiatt nem volt például nagyobb robbanás a becsapódáskor).

Szintén az eltévedésre utaló jel, hogy a Tu-141-es egy felderítő drón, így semmilyen fegyverzettel nincs felszerelve, ráadásul éjszaka nem is tudna elvileg rendesen felderítést végezni, mivel nincsenek felszerelve az ahhoz szükséges eszközökkel.

Mindezek ellenére a közösségi médiában gyorsan szárnyra kapott több elmélet is. Ezek közül a legnépszerűbb, hogy a drónt beprogramozó katonák eredetileg az Ukrajnában található Jarun falu fölé akarták irányítani a drónt, azonban véletlenül Zágráb Jarun nevű városrészének koordinátáit táplálták bele a szerkezetbe.

Szijjártó Péter külügyminiszter videóban reagált a horvátoknál lezuhant drónra. Elmondta, hogy Magyarország közösen vizsgálja az esetet Horvátországgal és Romániával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!