Az ukrajnai menekültek száma már meghaladta a délszláv háborúét

2022. március 11. – 11:31

frissítve

Az ukrajnai menekültek száma már meghaladta a délszláv háborúét
Civileket menekítenek ki egy folyó felett egy felrobbantott hídon Kijev északi frontján 2022. március 5-én – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte a két és fél milliót az Ukrajnából elmenekült emberek száma – jelentette be pénteken Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Közülük nagyjából 116 ezren lehetnek azok, akik nem ukrán állampolgárokként hagyták el az országot.

Grandi azt is közölte, hogy további 2 millió ember kényszerült már arra a háború miatt, Ukrajnán belül, hogy elhagyja az otthonát.

Ez azt jelenti, hogy 16 nap alatt meghaladta az Ukrajnából menekülők száma a délszláv háború elől menekülők számát. Becslések szerint a horvátországi, bosznia-hercegovinai és koszovói háborúk elől nagyjából 2,4 millió ember menekült külföldre, és további 2 millió belső menekültet eredményeztek ezek a harcok.

Ukrajna megtámadásáig ez a 90-es évekbeli háború okozta a legnagyobb méretű menekültválságot Európában.

Csütörtökig Magyarországra 201 ezer ember érkezett a szomszédos, háború sújtotta országból a külügyminisztérium szerint. Az ENSZ már szerdán is magasabb adatot közölt hazánk vonatkozásában, a világszervezet szerint március 8-ig 214 ezernél is több menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!