Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt

Legfontosabb

2022. március 11. – 06:22

frissítve

Az ukrán szakemberek javítják a csernobili vezetékeket, sok városban szól a légvédelmi sziréna, Zelenszkij ismét az orosz anyákhoz szólt
Egy nő látható egy támadást elszenvedett lakóépület előtt a szeparatisták által ellenőrzött Volnovaha városában, Donyeck régióban – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Zelenszkij szerint az oroszok hasonló eszközökkel élnek, mint az ISIS terroristái, és azt is elmondta, hogy 7414 embert sikerült pénteken evakuálni.
  • Az orosz titkosszolgálat rosszul teljesíthetett, ezért házi őrizetbe került a vezetője – írják orosz szakértők.
  • Joe Biden továbbra sem akar harmadik világháborút, úgyhogy ismét bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, de a NATO területét teljes erővel védenék.
  • Az orosz köztévé két vendége is megkérdőjelezte a katonai művelet logikáját, ami váratlan eltérés a kormányzati forgatókönyvtől.
  • Írni mert az orosz invázióról, ezért letartóztatták Belaruszban az orosz nyelvű Wikipedia egyik legaktívabb szerkesztőjét. Nem sokkal korábban valaki több személyes adatát is megosztotta a Telegramon.
  • Az EU újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben: megtiltják az acélipari importot, az EU-s luxuscikkek Oroszországba való eladását, de még a Világbankból, az IMF-ből is kitennék az oroszokat.
  • Az Ukrajna északnyugati részén fekvő Luckot és a délkeleti Dnyiprót most először lőtték az oroszok. Halálos áldozat is van. A magyar határtól 230 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkot is lőtték. Estére Mikolajiv városában kemény bombázások kezdődtek.
  • Elrabolhatták az oroszok Melitopol polgármesterét, az ukrán külügy szerint ez háborús bűn.
  • Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott, letiltják a Meta működését az országban.

„Ma körülbelül 5 óra 45 perckor három robbanás történt. Három rakéta csapódott be a katonai repülőterünkön. Egy halottunk van. A sérültekről szóló információk tisztázása folyamatban van. A SES (Állami Sürgősségi Szolgálat) a helyszínen dolgozik” – közölte Luck polgármestere péntek reggel a Facebookon a CNN szerint.

Ihor Policsuk szerint a város riadórendszere egyáltalán nem működött.

Jurij Pohulajko, a területi közigazgatás vezetője azt közölte a BBC szerint, hogy két ukrán katona meghalt, hat pedig megsebesült a támadásban.

Putyin lábon lőtte magát az ukrajnai invázióval, a háborút pedig Oroszország nem nyerheti meg, hiszen a hadsereg képtelen teljesíteni a parancsokat – mondta Kira Jarmis. A legismertebb orosz ellenzéki politikus szóvivőjét csütörtök este az ELTE-n faggatták az orosz–ukrán háborúról és Putyin elmeállapotáról.

Az Oroszország által támogatott szakadárok elfoglalták a stratégiai szempontból fontos Volnovaha városát, ami az ostromlott Mariupol kikötőjétől 70 kilométernyire északra található, közölte a RIA hírügynökség szerint az orosz védelmi minisztérium.

A Mariupoltól északra, Donyeck felé félúton található kisebb város környékén komoly harcok voltak az orosz invázió kezdete óta. A jelentősége, hogy összeköttetést biztosítana a szakadár Donyecki Népköztársaság és Mariupol között.

(BBC)

A magyar határtól 230 kilométerre fekvő nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk környékén is harcok dúlnak. A helyi média robbanásokról számolt be. Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel megerősítette, hogy támadást indítottak Ivano-Frankivszk és Luck térségében. Moszkvai védelmi tisztviselők állítása szerint „nagy pontosságú, nagy hatótávolságú támadásaik” két katonai repülőteret céloznak. Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv a Facebookon erősítette meg, hogy a várost megtámadta az orosz tüzérség. „Az ellenség csapást mért Frankivszkra” – mondta.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitter-oldalán reagált az országszerte fokozódó orosz támadásokra. Azt írta, hogy „az ukrán nagyvárosok ismét pusztító csapásoknak vannak kitéve”. Hozzátette, hogy az első lövések Luckban történtek, Ivano-Frankivszkot három „erős robbanás” érte és Dnyipro is támadás alatt áll. „Oroszország pusztító háborúja a civilek és a nagyvárosok ellen folytatódik” – írta.

(BBC)

Ezek a városok korábban nem álltak tüzérségi vagy rakétatűz alatt. A hajnali órákban Ukrajna több városában megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Az ukrán hatóságok által kiadott fotó a támadásokban elpusztult lakóházról Dnyipro külvárosában – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Reuters
Az ukrán hatóságok által kiadott fotó a támadásokban elpusztult lakóházról Dnyipro külvárosában – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Reuters

Az orosz vezetés most már külügyminiszteri szinten állt bele abba az állításba, hogy ukrajnai kísérleti laborokban az amerikaiak pestis, anthrax és más betegségeket terjesztő biológiai fegyverek kifejlesztésén dolgoztak. Hasonló vádakat az orosz propaganda évek óta hangoztat. Ellenőrizhető bizonyítékokat nem tettek közzé, az etnospecifikusan egy nép ellen ható biológiai fegyverek léte tudományosan meglehetősen abszurd. Pénteken az ENSZ rendkívüli ülésen tárgyalja a vádat. A témát körüljáró fact-check-cikkünket itt lehet elolvasni.

A Reuters szerint a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”, illetve nem tiltják le a Putyin vagy Lukasenko számára halált kívánó tartalmakat sem, amik normál esetben fennakadnának a szűrőn.

Nem engedélyezik ugyanakkor az orosz civilek elleni erőszakra felhívó tartalmakat. Az orosz katonák elleni erőszakra való felhívásokat lehetővé tevő ideiglenes irányelv-módosítás Magyarország mellett Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Grúziára, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára és Ukrajnára vonatkozik.


A kanadai CBC információ szerint három másik volt katonával együtt Ukrajnába érkezhetett a világ egyik legjobbjának tartott mesterlövésze, akit katonai berkekben csak Walinak neveznek. A 40 éves mesterlövész nemrég még Afganisztánban harcolt, azt megelőzően pedig Irakban az Iszlám Állam ellen.

Ha minden igaz, több mint 3 kilométerről is képes eltalálni az ellenséges katonákat. Wali annak a közel 20 ezer önkéntes katonának lehet az egyike, akik az elmúlt napokban Zelenszkij ukrán elnök felhívására csatlakoztak az orosz agresszorok elleni háborúhoz. Itt írtunk arról, hogy mit lehet várni az Ukrajna megmentésére induló külföldi légiótól.

  • A következő napokat nagy eséllyel uraló fejlemény, hogy éjjel Oroszország közölte, hogy Ukrajna az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő. Az USA szerint mindez dezinformáció, Oroszország ezzel akarja igazolni a saját maga által kirobbantott háború létjogosultságát.
  • Az ENSZ pénteken rendkívüli ülésen vitatja meg Oroszország állításait.
  • Kína is beszállt az oroszok oldalán, Zao Lijian, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az USA-nak el kellene fogadnia a „többoldalú ellenőrzést” az állítólagos amerikai irányítású biofegyver-laboratóriummal kapcsolatban. Zao szerint ezt nem lehet azzal lesöpörni, hogy ez csak propaganda.
  • Az ukrán elnök egyébként azonnal reagált: „az én földemen nem fejlesztettek ki sem vegyi, sem más tömegpusztító fegyvert”, mondta Zelenszkij. Szerinte az oroszok gyakran azzal vádolnak másokat, amit valójában ők maguk terveznek megcsinálni.
  • Érdekes fordulatként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is beszállt még éjjel, és azt tanácsolta Ukrajnának péntek hajnalban, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat, nehogy a laborok megsérüljenek az orosz támadásban, és esetleg kiszabaduljon egy lakosságra is veszélyes kórokozó. A WHO képviselői elmondták, hogy évek óta együttműködnek az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal olyan biztonsági gyakorlatok miatt, amik segítenek megelőzni a kórokozók véletlen vagy szándékos kiszabadulását. Azt nem árulták el, hogy pontosan milyen kórokozókat tárolnak az érintett ukrajnai laborokban.
  • Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el a vádakat. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják, írta a CNN.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!