Biológiai fegyvergyártással vádolta meg Oroszország Ukrajnát

2022. március 11. – 06:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • A következő napokat nagy eséllyel uraló fejlemény, hogy éjjel Oroszország közölte, hogy Ukrajna az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő. Az USA szerint mindez dezinformáció, Oroszország ezzel akarja igazolni a saját maga által kirobbantott háború létjogosultságát.
  • Az ENSZ pénteken rendkívüli ülésen vitatja meg Oroszország állításait.
  • Kína is beszállt az oroszok oldalán, Zao Lijian, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az USA-nak el kellene fogadnia a „többoldalú ellenőrzést” az állítólagos amerikai irányítású biofegyver-laboratóriummal kapcsolatban. Zao szerint ezt nem lehet azzal lesöpörni, hogy ez csak propaganda.
  • Az ukrán elnök egyébként azonnal reagált: „az én földemen nem fejlesztettek ki sem vegyi, sem más tömegpusztító fegyvert”, mondta Zelenszkij. Szerinte az oroszok gyakran azzal vádolnak másokat, amit valójában ők maguk terveznek megcsinálni.
  • Érdekes fordulatként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is beszállt még éjjel, és azt tanácsolta Ukrajnának péntek hajnalban, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat, nehogy a laborok megsérüljenek az orosz támadásban, és esetleg kiszabaduljon egy lakosságra is veszélyes kórokozó. A WHO képviselői elmondták, hogy évek óta együttműködnek az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal olyan biztonsági gyakorlatok miatt, amik segítenek megelőzni a kórokozók véletlen vagy szándékos kiszabadulását. Azt nem árulták el, hogy pontosan milyen kórokozókat tárolnak az érintett ukrajnai laborokban.
  • Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el a vádakat. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják, írta a CNN.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!