Szijjártó Péter: Magyarország légtere is érintett volt a Zágrábnál lezuhant drón repülésében

2022. március 11. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

Csütörtök éjjel, néhány perccel éjfél előtt egy katonai felderítő drón zuhant le a horvát főváros közelében. Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. A Jutarnij.hr horvát újság értesülései szerint Orbán Viktor magyarázata szerint a drón Románia irányából érkezett Magyarországra. A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben.

A The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.