Soha többé nem vállalhat futballal kapcsolatos feladatokat Ukrajnában a válogatottsági rekorder

2022. március 11. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élethosszig tartó eltiltással büntette az ukrán futballszövetség a válogatottsági rekorder Anatolij Timoscsukot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Timoscsuk soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatokat Ukrajnában – jelentett be az ukrán szövetség.

A szövetség szerint a 144-szeres ukrán válogatott (ezzel egyébként ukrán rekordtartó) Timoscsuknak az a bűne, hogy nem foglalt nyilvánosan állást az orosz invázió ellen, miközben folytatta másodedzői munkáját az orosz Zenit Szentpétervárnál.

Anatolij Timoscsuk 2021. november 1-jén – Fotó: ALEXEY FILIPPOV / AFP
Anatolij Timoscsuk 2021. november 1-jén – Fotó: ALEXEY FILIPPOV / AFP

Az ukrán szövetség etikai és fair play bizottsága szerdán azt közölte: Timoscsuk „tudatos döntést hozott”, amely „károsítja az ukrán futballról alkotott képet”. Ezért a bizottság Timoscsuk edzői pro licencének elvételére szólított fel, valamint arra kérte a hatóságokat, hogy vonják vissza állami kitüntetéseit és elismeréseit. Azt is kérték, hogy távolítsák el a nevét arról a hivatalos listáról, amely az ukrán válogatottban pályára lépett futballistákat tartalmazza.

A volt középpályás a Voliny Lucsk, a Sahtar Donyeck, a Zenit Szentpétervár és a Bayern München játékosa is volt, utolsó klubja pedig a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Ukrajnában három, Oroszországban és Németországban két-két alkalommal volt bajnok, ezen kívül a Zenittel 2008-ban UEFA Kupát, a Bayern Münchennel 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!