A Ukrán Futballszövetség minden címétől megfosztaná az egykori sztárjátékosát, mert nem mondott föl orosz klubjánál

2022. március 9. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrán Futballszövetség úgy döntött, hogy megbünteti Anatolij Timoscsukot, mert a korábbi válogatott játékos nyilvánosan nem ítélte el az orosz támadást, ráadásul edzőként továbbra is egy orosz klubnál, a szentpétervári Zenitnél dolgozik.

„Abban az időben, amikor korábbi klubja, a Bayern München nyilatkozatokat tesz közzé és gyűléseket tart Ukrajna támogatására, Timoscsuk továbbra is hallgat, és az agresszor klubjának dolgozik. Ezzel a tudatos döntéssel Timoscsuk rontja az ukrán futball imázsát, és megsérti az Ukrán Futballszövetség etikai és fair play kódexét” – áll az ukrán szövetség közleményben.

Az etikai és fair play bizottság súlyos büntetésekkel sújtaná Timoscsukot:

  • megfosztanák edzői licencétől
  • javasolnák, hogy minden állami kitüntetésétől fosszák meg
  • vegyék el tőle Ukrajnában szerzett trófeáit, az ukrán bajnoki címet, az Ukrán Kupát és az Ukrán Szuperkupát
  • töröljék a válogatottak névsorából

A most 42 éves Timoscsuk 144-szer volt ukrán válogatott (ezzel egyébként csúcstartó is Ukrajnában), karrierje során többek között játszott a Sahtar Donyeckben, a Bayern Münchenben és a már említett Zenitben is, ahol 2017 óta tölt be segédedzői posztot.

Az ukrán Anatolij Timoscsuk 2008-ban az orosz Zenittel nyert UEFA-kupát, jelenleg is ennél a csapatnál dolgozik – Fotó: John Macdougall/AFP
Az ukrán Anatolij Timoscsuk 2008-ban az orosz Zenittel nyert UEFA-kupát, jelenleg is ennél a csapatnál dolgozik – Fotó: John Macdougall/AFP

A védőt, védekező középpályást játszó Timoscsuk volt orosz és ukrán bajnok is, a Zenittel 2008-ban pedig UEFA-kupát is nyert. A Bayernnel német bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert, sőt 2013-ban a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

(Ukrajinszka Pravda)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!