Az ukránok közölték, hogy likvidáltak egy orosz parancsnokot és legyőztek egy tankezredet Brovarinál

2022. március 10. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy legyőzött egy orosz tankezredet és likvidálta az ezred parancsnokát, A. Zaharov ezredest a Kijevtől északkeletre fekvő Brovarinál – írja a CNN az ukrán védelmi minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.

A Billingcat után a CNN is geolokalizálta és ellenőrizte a védelmi minisztérium által megosztott videót, amelyen az látható, hogy egy orosz hadoszlop támadás alá kerül és visszavonul.

Az egymástól független ellenőrzések szerint egy gyengén lakott területen, az E95-ös út Kijev felé vezető szakaszán készültek az orosz tankok megsemmisülését mutató felvételek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Kijev keleti szélénél megsemmisülő tankokat mutató videó mikor készült.

A 45 másodperces videómontázsra rávágott hangsávon úgy hallatszik, mintha egy orosz parancsnok jelentené a feletteseinek a támadást és egy ezredvezető halálát. A Guardian szerint ez arra utalhat, hogy a lefilmezett csata nem csütörtökön zajlott le.

A brit lap idéz egy orosz hadászati szakértőt, aki szerint az orosz páncélos erő nagyon rossz taktikát mutatott az ukrán főváros közvetlen közelében. Rob Lee, aki korábban az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált, jelenleg pedig a londoni King's College doktori hallgatója a Twitteren azt írta, hogy

az ukrán tüzérség hatótávolságán belül vannak Kijevnél és a legkézenfekvőbb megközelítési útvonalat választották, mégis úgy döntöttek, hogy így csoportosulnak, így sokkal sebezhetőbbé váltak.

Szerdán orosz tankokat láttak átvonulni egy Brovaritól néhány kilométerrel keletebbre fekvő falun. A Sky News által ellenőrzött felvételeken legalább hat T–72-es harckocsi tűnt fel. Ezekről akkor azt feltételezték, hogy Brovariba tartanak. Az orosz erők azért közelednek északkelet és kelet felől Kijevhez, hogy befejezzék a főváros bekerítését, de az ukrán páncéltörő fegyverek eddig visszatartották őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!