Telex Neked #2021. november: a hónap, amikor néhányan arról beszélgettek, hogy jó lenne eladni a Városházát

2021. december 30. – 17:11

Telex Neked #2021. november: a hónap, amikor néhányan arról beszélgettek, hogy jó lenne eladni a Városházát
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Év végi összefoglaló, november.

1. A Pegasus-ügy újabb fejleményeitől az európai jobboldal újjászervezéséig

Mi történt novemberben a Pegasus-ügyben?

Egyrészt rögtön a hónap elején Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke beismerte: a Belügyminisztérium vásárolt az izraeli NSO által fejlesztett kémszoftverből. Másrészt a nemzetközi oknyomozó projektben részt vevő Direkt36 újabb anyagából kiderült, hogy a volt újságíró, jelenleg pilóta Pető György szintén a biztonsági szervek célkeresztjébe került. Azt pedig, hogy a botrány egyik korábbi célpontja, Varga Zoltán üzletember, a Central Médiacsoport tulajdonosa hogyan élte meg, hogy megfigyelték, itt szemléztük.

Mitől volt hangos novemberben a kormánymédia?

Többek között a rendkívül kusza, nehezen átlátható Városháza-ügytől, amelynek egyik szála a Városháza lehetséges eladását érinti, míg a másik, az előbbivel összefüggő, a kommunikációban mégis gyakran különváló kérdéskör azt taglalja, hogy van-e korrupciós-jutalékos rendszer az önkormányzatnál. Közben szintén izgalmas kérdés az ügy szivárogtatási-tálalási módja, az úgynevezett Anonymous-technika, amelyet Előd Fruzsina elemzett.

Amúgy sok minden történt az ellenzéki pártok háza táján?

Az EP-képviselő Donáth Anna szerint nem igazán. A november 21-én a Momentum elnökének választott politikus épp ezért az ellenzéki együttműködés mielőbbi beindítását nevezte legfontosabb feladatának. „Az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon” – mondta Donáth a vele készült Telex-interjúban.

Eközben Magyarország digitalizációjáról, a 2022. tavaszi választásokon való indulásról, párt alapításáról, 106 „körzeti képviselőről” beszélt Gattyán György, az ország egyik leggazdagabb embere két talányos videóban. Az üzletember lehetséges motivációit itt, NER-es kapcsolatait pedig itt tekintette át Brückner Gergely.

Ha már ellenzék, a Direkt36 egyik szintén novemberi anyagából az is kiderült: Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt 2020 februárjában a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőinek, hogy szerinte a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára.

És mi történt a Fidesz berkeiben?

A nagyobbik kormánypárt a 29. kongresszusát tartotta, amelyen újabb két évre a kihívó nélküli Orbán Viktor miniszterelnököt választották meg a Fidesz elnökének. A kormányfő beszédét öt pontban elemezte Dull Szabolcs, egyebek mellett kitérve arra, hogy Orbán újabb tíz évre tervez, és az egyik legfontosabb feladatának az európai jobboldal újjászervezését tartja.

Orbán Viktor és a Fidesz három alelnöke a párt kongresszusán – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Viktor és a Fidesz három alelnöke a párt kongresszusán – Fotó: Huszti István / Telex

2. Gyorsuló infláció, tovább gyengülő forint, befagyasztott benzinár

Hogyan alakult az infláció?

A KSH kilenc éve nem mért olyan magas inflációt Magyarországon, mint 2021 októberében. A statisztikai hivatal novemberi jelentéséből kiderült, hogy októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest; elsősorban az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen, az élelmiszerek átlagosan 5,2 százalékkal drágultak, de ezen belül például az étolaj ára 30,4 százalékkal, a liszté 12,5 százalékkal, míg a baromfihúsé 9,3 százalékkal nőtt.

Mi történt eközben a forinttal?

Történelmi mélypontra esett, november 22-én a 370 feletti zónában (370,24) is járt a magyar pénz az euróval szemben. Azt, hogy a gyenge forint védelmében mit tehet a Magyar Nemzeti Bank – például kamatot emelhet (ahogy azt többször megtette novemberben is), mozgósíthatja a devizatartalékokat, bevethet különféle kommunikációs eszközöket –, Brückner Gergely tekintette át.

Milyen hatással volt mindez a benzin árára?

Miután előbb a dízel, majd október végén a benzin ára is átlépte a 500 forintos lélektani határt, a november 11-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány 480 forintban maximálja a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. Gulyás azt is közölte, hogy az intézkedés három hónapra szól, és a szabályokat megszegő benzinkutakat be fogják zárni. Árstop ide vagy oda, az Alapjárat munkatársai igyekeztek néhány tippet adni, hogyan fogyasszon kevesebbet az autó.

Milyen globális folyamatokba ágyazódnak be a magyar trendek?

Világszerte akadozó termelési láncok, hiánycikké váló alapanyagok és kész termékek, eszeveszett drágulás számtalan szektorban – Komplex anyagában Domschitz Mátyás azt a kérdést járta körül, hogy a 2020 utáni fellendülés ellenére miért beszélhetünk a világgazdaság poszt-Covid-szindrómás állapotáról, és vajon hogyan leszünk túl mindezen.

3. A Telexszel a világ körül

Mi történt a lengyel–belarusz határon novemberben?

A Belaruszt 27 éve irányító elnök, Alekszandr Lukasenko előbb becslések szerint legalább 12 ezer embert engedett be főként Irak felől az országba turistaként, hogy aztán az EU schengeni határát jelentő lengyel és litván határszakaszra terelje őket. Hogy mi volt Lukasenko célja a minszki nézőpontból sikertelen akcióval, azt külpolitikai újságírónk, Nyilas Gergely igyekezett megválaszolni.

Lukasenko meglátogatja a belarusz–lengyel határon felállított menekülttábort 2021. november 26-én – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images
Lukasenko meglátogatja a belarusz–lengyel határon felállított menekülttábort 2021. november 26-én – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Mire jutottak a felek a glasgow-i klímacsúcson?

Számos anyagunk foglalkozott a COP26 rendezvénnyel az ott elhangzott beszédektől a végül elfogadott egyezményen át az ezúttal is rendkívül kritikus Greta Thunberg véleményéig, amelynek a svéd klímaaktivista a csúccsal párhuzamosan zajló többezres tüntetéseken adott hangot.

És mi a helyzet Líbiában?

Novemberben még úgy volt, hogy az észak-afrikai országban december 24-én elnökválasztást tartanak – a voksolást azonban végül elhalasztották. Novemberi cikkében Tóth Gergely a politikai helyzet árnyalt elemzésén túl arról írt, hogy a brutálisan meggyilkolt Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám Kadhafi tíz év titokzatos rabság után hogyan próbál meg visszatérni a hatalomba.

4. Nem csak sport

Melyik ügy rázta meg leginkább a hazai sportéletet 2021 novemberében?

Egyértelműen a Turi György-ügy, amelynek fejleményeit itt gyűjtöttük össze Cseh László 24.hu-n megjelent interjújától egészen addig, hogy november végén a Kőbánya SC edzője lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött összes tisztségéről.

Hogyan szerepelt a magyar futballválogatott ebben a hónapban?

A nyári, részben hazai rendezésű Eb-n derekasan helytálló, ősszel azonban Albániával szemben idegenben és idehaza is alulmaradó magyar válogatott egy kötelező, illetve egy bravúrszámba menő győzelemmel fejezte be a világbajnoki selejtezősorozatot. A San Marino elleni budapesti 4-0 és a Lengyelország elleni varsói 2-1 értékét ugyanakkor csökkenti, hogy a katari vb-részvétel esélye már korábban elúszott nemzeti csapatunknak. A válogatott produkcióját az egykori kiváló játékos, Hrutka János értékelte.

És mire jutott a Fradi az Európa-ligában?

A tavalyi BL-szereplés után idén az Európa-ligában volt érdekelt a Ferencváros. A magyar bajnok novemberben két mérkőzést játszott: előbb 3-2-re kikapott hazai pályán a Celtic Glasgow-tól, majd 2-0-s vereséget szenvedett Sevillában a Real Betis vendégeként, így az utolsó helyen végzett csoportjában.

Azért örülhettünk magyar sportsikernek novemberben?

Igen. Például a tokiói olimpián is remeklő, mindössze 20 éves Vas Kata Blanka előbb győzött a belgiumi terepkerékpár-világkupafutamon, majd néhány nappal később ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon. Ha szeretne képbe kerülni, hogy mi az a ciklokrossz, ide kattintson, ha pedig megnézné a bámulatosan sokoldalú – a hegyikerékpározásban és az országúti szakágban egyaránt egyaránt jeleskedő – sportolóról készült videónkat, azt itt teheti meg.

5. Demeter Szilárd és a Magyar Rendőr

A Telex melyik videója váltotta ki az egyik legnagyobb visszhangot novemberben?

Alighanem a Demeter Szilárddal készült beszélgetés, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egyebek mellett azt mondta: „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám. Tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó.” Hogy hogyan reagáltak ismert magyar írók frissiben az elhangzottakra, azt ebben a cikkben szedtük össze.

Különösen melyik fotós anyagunkat szerették olvasóink?

A telexes képszerkesztők összeállításai közül ezúttal Barakonyi Szabolcs anyagát emeljük ki, amely a belső terjesztésű szocialista propagandaújság, a Magyar Rendőr közel félmillió fotós archívumának képeiből nyújt válogatást.

Fotó: Hórusz Archívum / Kardos Sándor
Fotó: Hórusz Archívum / Kardos Sándor
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!