Cseh László: A csapattársaim ugyanúgy szenvedtek, sírtak, mint én

2021. október 29. – 11:45

frissítve

Cseh László: A csapattársaim ugyanúgy szenvedtek, sírtak, mint én
Az olimpiai bajnok Chad Le Clos felemeli Cseh László kezét a 2017-es világbajnokságon – Fotó: Völgyi Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszója a 24.hu-nak adott interjút, amiben elmondta, van olimpiáról 4 ezüst- és 2 bronzérme, és nem cserélné el ezeket egy aranyra. Kettőre sem. Régebben is így tett volna, de korábban azt gondolta, hogy egy olimpiai arany kellett volna neki ahhoz, hogy normális életet tudjon élni. Ma már tudja, az olimpiai bajnokság nélkül is van élet a Földön.

Cseh kétszer nyert világbajnokságot, 2005-ben 400 vegyesen, tíz év múlva 200 pillangón. Olimpián minden idők legeredményesebb bajnoka, Phelps mögött ért el három második helyet 2008-ban, Pekingben. 2016-ban pedig Phelpsszel együtt, holtversenyben állt a dobogó második fokán Rióban.

Úgy értékelte, hogy nemcsak példaképe volt az amerikai úszó, hanem több annál, a motivátora. „Mindig őt akartam legyőzni, folyamatosan arra sarkallt, hogy még jobb legyek.”

Korábbi edzőjével, Turi Györggyel nincs jó kapcsolatban, nem is beszélnek egymással. Most elmondott még pár adalékot, miért romlott meg a viszonyuk. Cseh úgy látja, az volt Turi célja, hogy megtörje a versenyzőket. Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott volna egy kokit az edzője egy farúddal. Szerinte együttműködő partnernek kell lennie egy edzőnek, ezért is váltott 2014-ben. (Korábban nem tudott kiszállni Kőbányáról, mert csak két műhely volt.)

Turi szemléletét úgy érzékeltette, hogy szerette volna elérni a versenyző megtörését, mert onnantól nem lesz önálló gondolata, gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit az edző mond neki. Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni.

„Rengeteg csapattársam ugyanúgy szenvedett mellettem, ugyanúgy sírt, mint én, lehet, hogy néha még többet, és keményebben is dolgozott nálam, mégsem ért el semmilyen eredményt.”

Miután váltott Cseh, Plagányi Zsolttal folytatta, és nála is fejezte be 2021-ben. A tokiói volt az ötödik olimpiája, a kínai győztes Wang meghajolt előtte, miután kijöttek a medencéből. Cseh hetedikként zárt, mégis nagy sikert ért el.

Turit utolsó nevesebb tanítványa, Késely Ajna is elhagyta az olimpia után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!