Lengyelország-Magyarország 1-2

2021. november 15. – 20:31

frissítve

Lengyelország-Magyarország 1-2
A lengyel-magyar vb-selejtező győztes gólját Gazdag Dániel lőtte – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott Lengyelország ellen játszotta utolsó világbajnoki selejtezőjét, amelyet 2-1-re meg is nyert a papírformát felborítva. A meccsnek igazi tétje már nem volt, a világbajnokságon való szereplés esélyes már korábban elúszott Magyarország számára.

Nemcsak a vb-selejtező sorozat ért véget, hanem a közvetítésünk is. Köszönjük, hogy velünk követték végig a lengyel-magyar mérkőzést, amelynek itt olvashatják el az összefoglalóját. Holnap elemezzük a magyar válogatott közelmúltbeli teljesítményét is.

A magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi a meccs utáni nyilatkozatát azzal kezdte, hogy nagyon más meccs lett volna ez, ha a lengyelek játszatják Lewandowskit, mert ő igazán nagy különbséget jelent, de így is egy motivált és erős csapattal néztek szembe a magyarok.

„Nagyon büszke vagyok a srácokra, megmutattuk, hogy olykor nem a nagy nevek döntik el a meccseket. Megfelelő hozzáállással, erőkifejtéssel akkor is elérhetünk valamit, ha a kvalitás hiányzik. Annak ellenére is motiváltak és magabiztosak voltunk, hogy mennyi hiányzónk volt. A taktikai részt tekintve szinte tökéletesek voltak a fiúk, azt csinálták, amit a részletekig megterveztünk. A szeptemberi meccsek után pont ezt hiányoltam, hogy nem követték a taktikai utasításokat megfelelően” – mondta Rossi.

Szalai Ádám a meccs után azt mondta, hogy az Eb-szereplés után az volt az álmuk, hogy kijussanak a vb-re, de a két albán meccs eldöntötte a sorsukat. A csatár nagyon büszke a csapatára, hogy 5-6 stabil kezdőjátékos hiánya ellenére győzni tudott. Megjegyezte, hogy mentalitással és jó védekezéssel sok mindent ki lehet egyenlíteni jobb csapatok ellen is.

Kitért a válogatott jövőjére is: „Még mindig nagyon kevesen vannak, akik dörömbölnének. Több tehetségre és fiatalra van szükség, olyanokra, akik rólam ráncigálják le a mezt.”

„Szerettünk volna azon az úton továbbhaladni, ami elkezdődött a Wembley-ben, ezzel a hat ponttal kihoztuk a maximumot. Látszott, hogy mennyire motiváltak és szervezettek voltunk. Büszke vagyok a csapatra, hogy egy számunkra tét nélküli odaadással és küzdőszellemmel léptük pályára. Az ellenfél a második félidőben egyértelműen fölénybe került, de ahogy behoztuk a friss embereket, lendületesebbek és gyorsabbak lettünk előrefelé, és ez elég is volt, hogy megnyerjük a meccset” – értékelt az M4 Sportnak Dibusz Dénes, a válogatott kapusa.

Szakkommentár

Hiába a lengyel minőségi cserék, ismét a magyar jobb oldal lendült akcióba Fiola labdaszerzését követően és a csereként beállt, fiatal Kiss Tamás nagyon okos visszagurítását Gazdag tolta tökéletesen maga elé, és rúgott hatalmas, gyönyörű gólt. A jobb oldalunk hatékonysága már San Marino ellen is szemet szúró volt, Nego felfutásaival több alkalommal nyílt az ellenfelek baloldalán rés, lehetőség a helyzetkialakításra, és ez mindkét meccsen eredményesnek bizonyult.

A lengyelek újra próbáltak nagyobb sebességre kapcsolni, de ez nem a legegyszerűbb akkor, amikor mindig futni kell az eredmény után. Budapesten sikerült a felállás az utolsó tíz percben, ezúttal viszont nem, Magyarország hősiesen küzdve nyert esélyesebb riválisa otthonában, és végzett a negyedik helyen csoportjában.

Veretlenül, két meccsen 4 ponttal zártunk a pótselejtezős lengyelek ellen, de ez sem volt elég többre a csoportban a két albán vereség miatt.

De már nem próbáltunk gólt szerezni belőle, igyekszünk eldugni a labdát a baloldalon, az oldalsó vonal közelében. Fél percig tartott, akkor kigurult, jöhetnek a lengyelek.

A San Marino-Anglia már véget ért, 0-10 lett a vége, az albán-andorrai meccs még tart, továbbra is 1-0 az állás.

A lengyeleknél Puchacz helyére Placheta állt be, nálunk Szalai Ádámot Hahn váltotta, Nagy Ádám helyére Vécsei jött be az utolsó percekre.

A lengyel gól után a magyar válogatott nem változtatott a játékán, továbbra is megjátszotta a kontráit, és kihasználta a hazaiak védelmi hibáját. A nagyon bizonyítani akaró lengyeleknek már a döntetlenért kell kaparniuk, ami miatt még nyíltabbá válhatnak.

Igaz, nagyon a futballtörténelem kezdetén, 1882-ben, de 13-0-ra is nyertek egyszer az írek ellen, Belfastban. A II. világháború óta a legnagyobb győzelmük épp a 10-0, amiből kettő is összejött: 1947-ben a portugálok ellen Lisszabonban, 1964-ben az USA ellen New Yorkban.

Kiss Tamás adta be, Gazdag Dániel ügyesen átvette, és hatalmas gólt bombázott 12 méterről a bal felső sarokba. Szerencsére lemaradtak róla a védők, így volt ideje előkészíteni is a lövést, ezért is lehetett ilyen pontos.

Szakkommentár

A második félidőre cserélt Paulo Sousa, Jozwiak és Zielinski lépett pályára, a Derby és a Napoli játékosával adva újabb lendületet a támadásoknak. Az első félidei képlet azonban mit sem változott. Hazai fölény labdabirtoklásban, igazán nagy helyzet nélkül, magyar fegyelmezett védekezés, kevés, viszont egytől-egyik veszélyt hordozó megindulással. A legnagyobb helyzet így ismét magyar oldalon, Schön előtt adódott. Ha nem sikerült feltörni a magyar védelmet a mezőnyből, sikerült végül pontrúgásból, egy szöglet után szerezték meg az egyenlítő gólt a hazaiak.

A gólt követően Sousa tovább erősítette csapatát, Milik és Frankowski is a pályára lépett, magyar oldalon pedig kezdenek megjelenni a fáradtság jelei, egyre több a szabálytalan, elkésett szerelési kísérlet és az eladott labda, a lengyelek egyre nagyobb nyomás alá helyezik a magyar kaput.

A 74. percben Cekici büntetőből szerzett vezetést az albánoknak Andorra ellen. A dolgok állása szerint a csoport 4. helyén, Andorrát és San Marinót megelőzve zárjuk a 2022-es vb selejtezőjét.

Lengyel szöglet után Milik rúgta meg sunyin, hátra sarkalva egyet, a fején.

Ezt Gazdag Dániel kapta, újabb alattomos szabálytalanság volt, amiből elég sok van a meccsen, mintha a játékosoknak nem szóltak volna, hogy 1) a meccsnek igazából nincs tétje, 2) magyar-lengyel két jó barát, együtt blablabla.

Schön Szabolcs helyére Kiss Tamás áll be.

Vajon lenyomják-e Kane-ék a franciákat, akik tegnap a kazahokat verték 8-0-ra? Mellettük szól, hogy van még hátra 20 perc, és emberelőnybe kerültek.

És mire ezt leírtam, már meg is szerezték a 9. góljukat, két percen belül előbb Mings, aztán Bellingham talált be.

Ezt most ismét a lengyelek kapják, a Schön ellen elkövetett szabálytalanság miatt Tomasz Kedziora kapta.

Miután a második félidőre Cash és Moder helyett Jozwiak és Zielinski jött ki az öltözőből, most Piatek helyett Milik állt be, míg Linetty helyett Frankowski folytatja. Most a lengyel páros cserével egy időben volt magyar sárga, Szalai Attila kapta, így abban is döntetlen, 3:3 a két csapat állása.

A sokadik szögletet gólra váltották a lengyelek, az ötös vonalára, a hosszú oldalra íveltek be szögletet, onnan visszafejelték Karol Swiderskinek, aki középről, 6-7 méterről egyenlített. Ez a hatodik gólja a válogatottban.

Varga Kevin helyére Gazdag Dániel állt be. Ezzel egyidejűleg Tyomteusz Puchacz is sárga lapot kap, ő a harmadik lengyel, aki besárgult a meccsen.

A hátrányban lévő lengyelek egy kicsit visszafogottabb tempóval jöttek ki a második félidőre, de az első percekben ugyanúgy beszorították a magyar csapatot, ahogy addig, Dibusz bravúrjaira volt szükség. Ötpercnyi játék után viszont egyre látványosabbá vált a magyarok játéka, egymás után indultak a megfontoltan végigvitt kontrák, amelyek végén már igazi helyzetek is kialakultak. Schön csavarása is ezt példázta.

Schön tört be a tizenhatoson belülre, ballal csavarta a hosszú sarokra, Szczesny kiütötte, a labda Varga Kevin elé pattant, aki közelről fölé bombázott.

Sőt, ebből 4-et Kane szerzett, az angolok 6-0-ra vezetnek San Marino ellen. A további öt gólból kettőt az osztrákok szereztek, egyet-egyet a mieink, a skótok és Izrael.

Bekezdtek a lengyelek a második félidőben, két szögletük is volt pár másodpercen belül, a kettő között a rövid saroknál egy nagy lengyel helyzet és nagy Dibusz-védés. Viszont a második szögletből magyar kontra alakult ki, ami után Varga lövését Szczesnynek kellett védenie.

A lengyeleknél a labda, egy szabadrúgáshoz jutottak már a második félidő első percében.

Szakkommentár

Az első játékrész második felében továbbra is érezhető volt a sebességbeli különbség, a többet labdát birtokló hazaiak nyerték a párharcok nagyobb részét, veszélyes helyzetig azonban még mindig nem jutottak. A magyar válogatott, ahogy ezt megszokhattuk esélyesebbnek gondolt csapatok ellen, visszahúzódott saját térfelére, szűkítette a területet védekezésben, kompenzálva a gyorsaságot és minőségbeli különbségeket. Ez a fegyelmezett játék pedig újra szerencsével is párosult és egy pontrúgást, valamint Moder rossz csúsztatását, gólpasszát követően megszereztük a vezetést. A lengyeleknek volt még egy lehetőségük a félidő végén, de egyelőre hiányzik az átütőerő a kapu előtt a játékukból.

Swiderski ügyes passza után Moder lőtte el ritmustalanul és sután a rövid sarokra, Dibusz Dénes védett.

Mateiusz Klich kapta a Schäfer elleni szabálytalanság miatt. A szabadrúgás után a lengyelek indítottak volna kontrát, Schön rántotta le az ellenfél meglóduló játékosát, őt is büntette a játékvezető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!