Lengyelország-Magyarország 1-2

2021. november 15. – 20:31

frissítve

Lengyelország-Magyarország 1-2
A lengyel-magyar vb-selejtező győztes gólját Gazdag Dániel lőtte – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott Lengyelország ellen játszotta utolsó világbajnoki selejtezőjét, amelyet 2-1-re meg is nyert a papírformát felborítva. A meccsnek igazi tétje már nem volt, a világbajnokságon való szereplés esélyes már korábban elúszott Magyarország számára.

Nagyon veszélyes jobb oldali szöglet után kellett védenie a magyar kapusnak, aki ütközött Piantekkel védés közben, de nem sérült meg.

Jobb oldalról íveltünk be egy szabadrúgást, Puchacz fején rosszul csúszott meg a labda, Schäfer megszerezte 3. válogatott gólját.

Az első harminc percben végig a lengyelek diktálták a tempót, de el is viszi őket a hév, és sebezhetővé válik a védelmük. A bal oldalon három-négyszer már volt is egy-két ígéretes akció, az egyik végén Schön előtt kínálkozott jó lehetőség miközben a lengyel védők is csak keresték egymást, de végül nem tudott kapura fordulni a szerencsésen hozzákerült labdával. Rossi játékosai igyekeznek magasan védekezni, de továbbra is ritkán sikerül a labdaszerzés nekik.

Varga Kevin és Jan Bednarek küzd a labdáért – AFP
Varga Kevin és Jan Bednarek küzd a labdáért – AFP

Kane lőtt egy gólt a 27., aztán a 32. percben, így az angolok már 4-0-ra vezetnek. Az albán–andorrai meccs még mindig 0-0, bár az albánok labdabirtoklása 70 százalék fölötti.

Szakkommentár

Tapogatózó játék jellemezte az első perceket, és hiába alakult ki mezőnyben lengyel fölény, a kapuk nem forogtak veszélyben. A magyar csapat a szokásos 3-4-2-1-es felállásban lépett pályára, a sok hiányzónak köszönhetően olyan kezdőcsapattal, mely még ebben az összeállításban soha nem lépett a pályára.

A biztos pótselejtezőt jelentő második hely birtokában Lengyelország is lehetőséget adott azoknak a labdarúgóknak, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. A bizonyítási vágy pedig őket fűtötte jobban. Az ismerkedéssel töltött perceket követően nagyobb sebességre kapcsoltak a hazaiak, és két gólszerzési lehetőség is adódott előttük.

Most Nagy Zsolt kapott a vonal mellett remek labdát Szalai Attilától, beadta, két lengyel védő egymást zavarta fejelés közben, így Schön kerülhetett helyzetbe, de a kapunak háttal állva inkább passzolni akart, végül szöglet lett a dologból. A szöglet után a lengyelek röviden fejelték ki a labdát, Nagy Zsolt lőhetett, de nagyon gyatrán találta el a labdát.

Varga Kevin húzta meg a labdát a bal oldalon, középmagasan, erősen belőtte az ötösön belülre, a lengyel kapus elvetődve kiütötte a labdát, és bár középre, sajnos nem volt ott magyar játékos, aki lecsaphatott volna rá.

A magyar védelem elég sokat hibázott már az első percben, több labdát eladtak hátul, olykor a lengyel támadók is üresen maradnak, de az eddigi legnagyobb hazai helyzetnél mégis ki tudták kaparni a labdát a flipperezésből, így sikerült elkerülni a gólt. Rossi csapata eddig nem tudta uralni igazán a játékot, a továbbra is nagyon gyors és talán már túl is pörgő lengyelek akcióit üldözi, a letámadások eddig nem hoztak túl sok eredményt.

A lengyelek lőhettek be bal oldalról szögletet, a tizenhatoson belül Lang és Piatek rángatták egymást, a játékvezető végül magyar szabadrúgást ítélt.

Jobb oldalról lőtték be a labdát középre, némi teszetoszázás után Jan Bednarek lőhetett közelről, Dibusz Dénes nagy védésével úsztuk meg a helyzetet kapott gól nélkül.

A 15. percben Fabbri, a hazaiak középső védője hozott össze egy öngólt, ezzel lett kétgólos az angol előny. Az albán–andorrai meccs 0-0.

Ez a papírforma. Maguire szöglet után, a 6. percben fejelt kapuba, nagyjából 10 méterről. Ha nyernek az angolok, akkor a lengyelek mindenképpen a csoport második helyén zárnak.

A felforgatott lengyel csapat nem vette lazára a vb-selejtezőt, érezhetően bizonyítani akartak az ünnepelni érkező szurkolóik előtt. Az első tíz percben folyamatosan letámadták a magyarokat, és egyelőre labdabirtoklásban is fölényben vannak. A nagy sebesség és agresszió azonban helyzeteket még nem hozott számukra.

Varga Kevin emelte középre a labdát, de senki nem tudott hozzáérni, végül elhagyta a játékteret.

Nagy Zsolt kapta, miután Dawidowicz lábát kaszálta el.

A védőink jó ütemben léptek ki, lesen maradt több lengyel játékos is.

Legalábbis ez hangzott el a köztévé élő adásában. A magyar válogatottat erre az idegenbeli meccsre nem kísérhették el a magyar drukkerek a FIFA büntetése miatt, így nincs megnyitott vendégszektor sem, de Hajdú B. István azt mondta, a hazaiaknak szóló jegyek között vannak olyanok, amiket magyarok vettek meg.

Nálunk volt a labda, de csak alig több mint tíz másodpercig.

A lengyel–magyart a 2012-es Európa-bajnokságra épített varsói Nemzeti Stadionban játsszák majd. Az aréna különlegessége, hogy a teteje be is húzható, így rosszabb időjárási körülmények között fedett pályán lehet futballozni. A meccs előtt a Nemzeti Stadion behúzott állapotban volt, az európai szövetségnek kellett döntene arról, hogy ez így is maradhat a vb-selejtező idejére. A meccsen telt házat jeleztek előre, közel 60 ezer nézőre számítanak.

Az elmúlt tíz találkozójából Magyarország mindösszesen két mérkőzést nyert meg, Andorra és San Marino ellen győztek Szalaiék.

A lengyel csapatnak idén 14 mérkőzésen kellett pályára lépni, hat győzelem mellett öt döntetlen és három vereség a mérlege, de két barátságos találkozójuk is döntetlennel végződött, valamint a nyári Európa-bajnokság sem úgy sikerült Paulo Sousa csapatának, ahogy elképzelték előzetesen. Ha csak a világbajnoki-selejtezőkre koncentrálunk, akkor kijelenthető, hogy felettébb sikeres éve volt Lengyelországnak. Kizárólag Anglia tudott nyerni ellenük, két döntetlen mellett hatszor győztesen hagyták el a pályát, és teljesen megérdemelten vívták ki a pótselejtezőt jelentő második helyezést.


A magyar válogatott kezdője:

Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Nego Loic, Schäfer András, Nagy Ádám, Nagy Zsolt – Varga Kevin, Schön Szabolcs – Szalai Ádám

A lengyel csapat kezdője:

Szczesny – Kedziora, Bednarek, Dawidowicz – Puchacz, Linetty, Moder, Cash – Klich, Piatek, Swiderski

A magyarok ellen nem játszik majd Európa egyik legjobb csatára, Robert Lewandowski. A játékos a szövetségi kapitánnyal egyetértésben döntött a távolmaradásról. A Bajnokok Ligája góllövőlistáján első Lewandowski úgy érezte, pihennie kell, hiszen október 9-e óta 849 percet játszott, a teljes szezonban pedig 1438-at. A csatár a selejtezősorozatban 8 gólt szerzett.

Lewandowskin kívül két másik alapember sem játszik ma este, Kamil Glik és Grzegorz Krychowiak sem került be Paulo Sousa csapatába.

Szakkommentár

A mai mérkőzésen nem áll Marco Rossi rendelkezésére a lipcsei trió, Szoboszlai Dominik, Willi Orban és Gulácsi Péter. Mellettük Kleinheisler László, Bolla Bendegúz és Sallói Dániel sem a keret tagja, ennyi meghatározó labdarúgó még sohasem hiányzott a kapitány kinevezése óta egy mérkőzésről.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a meccs előtt azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor kimennek a pályára, büszkén szeretnék képviselni Magyarországot, és ez most sincs másképpen, mindent megtesznek a győzelemért. Igaz, egy olyan erős csapat ellen, mint a lengyel, egy döntetlent is értékesnek tartana.

A válogatott védője, Szalai Attila is azt emelte ki, hogy minden meccsükre döntőként tekintenek, ennek szellemében küzdenek majd. Azt nyilatkozta az MTI tudósítása szerint, hogy nagyon motivált a csapat, hogy már nem a kijutás a tét.

Magyarországot és Lengyelországot húsz hely választja el a világranglistán. Marco Rossi jelenlegi keretének összértéke nagyságrendileg a hetede a lengyel válogatott értékének.

A világbajnoki-selejtezők első játéknapján igazán izgalmas összecsapást hozott a két csapat találkozója, ahol Magyarország igen hatékonynak bizonyult, hiszen csak 37 százalékos labdabirtoklás mellett nyolc kísérlete és négy kaput eltaláló lövése volt, ezekből pedig három gól is született. A mérkőzés utolsó tíz percében a ma hiányzó világsztár, Robert Lewandowski alakította ki a 3-3-as végeredményt.

Pénteken Magyarország és Lengyelország is játszott vb-selejtezőt, mindkét válogatott kiscsapatok ellen lépett pályára. A magyarok a papírformának megfelelően 4-0-ra verte San Marinót, míg a lengyelek idegenben Andorrát győzték le 4-1-re. Magyarország és Lengyelország a vb-selejtezők első körében játszott egymással legutóbb, akkor 3-3 lett a végeredmény úgy, hogy kétszer is vezetett Magyarország.

A 2022-es világbajnokság selejtezőinek utolsó körét rendezik meg az I csoportban hétfő este, de igazából már minden eldőlt. A 23 pontos Anglia áll a csoport élén, és ugyan matematikailag még lentebb csúszhat, de ahhoz az kellene, hogy a lengyelek legalább 7 góllal verjenek meg minket, miközben az angolok kikapnak a csoportutolsó San Marinótól. Ugyanebből az okból a lengyelek sem kapaszkodhatnak feljebb, hátra pedig nem kell nézniük, mert Albánia 15 ponttal harmadik. A negyedik magyarok egy pont hátrányban vannak ehhez képest, így egy győzelemmel még előzhetik az albánokat, ha azok kikapnak az ötödik Andorrától. Összegezve: a csoportelső és vb-résztvevő szinte biztosan Anglia, a pótselejtezőn a lengyelek játszhatnak, a magyaroknak pedig valószínűleg a negyedik hellyel kell megelégedniük.

  • A csoport állása: 1. Anglia 23 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 14, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!