Szép siker Varsóban, de ezzel is a negyedik helyen ragadtunk

2021. november 15. – 22:44

Szép siker Varsóban, de ezzel is a negyedik helyen ragadtunk
Az első gól előtti pillanat, Schäfer belecsúsztatott a labdába, ami a kapus lábai között a kapuban kötött ki – Fotó: Reuters/Aleksandra Szmigiel

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott Varsóban fejezte be a világbajnoki selejtezőket, és a 2-1-es győzelem csupán gyógyírt jelentett a sorozat végére. A szervezettség volt ezúttal is a siker kulcsa, az eredmény még akkor is elismerésre méltó, ha ez egy tét nélküli találkozó volt.

A selejtezők márciusi nyitányán úgy játszott 3-3-as döntetlent a két csapat, hogy a mieink kétszer is vezettek a Puskás Arénában. A harmadik lengyel gólt akkor Robert Lewandowski rúgta, aki most pihent. Ott maradt ugyan a társaival, nem utazott vissza Münchenbe, de fel sem merült, hogy pályára lép. A Bayern München aranylabdás csatára mellett Milik (Marseille) és Zieliński (Napoli) is hiányzott, ők azért nem kerültek a kezdőbe, mert a lengyeleknek már tét nélküli találkozó volt. Arra ugyanis nem volt esélyük, hogy az éllovas Angliát utolérjék, a második hellyel kaptak esélyt a világbajnoki pótselejtezőre. A lengyeleknek így is maradt azért megfelelő minőségű játékosuk – kilenc topligás volt a kezdőben –, és elég csak arra gondolni, hogy a Hertha centere, Piątek valamint a PAOK támadója, Świderski rohamozta a magyar kaput.

Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzés előtt jó eredménynek tartotta volna, ha idegenben sem kap ki csapata. Ehhez képest a második félidőt már lényegében végig uralva megszerezte a győzelmet. Ha kíváncsi rá, hogyan alakult percről percre a mérkőzés, itt megteheti.

A kapitány a 3-4-3-as felállásra szavazott, Szalai Ádám mögé Varga Kevint és Schön Szabolcsot állította, az ő sebességüket szerette volna kihasználni az ellentámadásoknál. Mivel Szoboszlai Dominik meghúzódott a vasárnapi edzésen, az ő játékától el kellett tekinteni, már vissza is utazott Lipcsébe.

Pontatlan, csapkodó játékkal kezdett a hazai csapat, a várt fölényük elmaradt. A 19. percig kellett várni az első nagy hazai helyzetre, Bednarek beadása után Dibusz vetődve mentett, nemsokára Piątek lövését Lang blokkolta.

A 23. percben Varga Kevin adott be veszélyesen egy labdát a bal oldalról, de Szczęsny jó helyre ütötte, Nagy Zsolt ívelésénél már nagyobb zavar alakult ki, de akkor is menteni tudott a védelem.

A 37. percben megszületett a magyarok vezető gólja. Nagy Zsolt végzett el szabadrúgást, Puchacz megcsúsztatta a kapuja irányába, Schäfer még egyszer beleért, a labda pedig a kapus lábai között a kapuba csorgott. Magyar játékos sem tudta volna jobban és pontosabban megcsúsztatni ezt a labdát, mint az Union Berlin védője. Schäfer a nyáron a németek ellen is fejjel volt eredményes, akkor Neuer állt a kapuban.

A félidő utolsó nagy helyzete Moder előtt alakult ki, Dibusz vetődve fogta meg a labdát. A lengyelek a félidő nagy részében dekoncentrált játékot mutattak, de a magyar vezetéshez szerencse is kellett.

A fordulás után a lengyeleknek volt egy kisebb veszélyt okozó szögletük, erre válaszul Schönnek volt egy sokkal veszélyesebb lövése, amit Szczęsny vetődve ütött ki a felső sarok elől, Varga Kevin, ha szerencsésebb, a kipattanót a kapuba juttathatta volna.

Az egyenlítés sem billentette ki a mieinket

A 61. percben némileg váratlanul egyenlítettek a lengyelek. Zieliński szöglete után Bednarek fejelte vissza a labdát, ami Szalai Attila kezéről, válláról Świderski elé került, aki Fiolát megelőzve hat méterről bólintott a kapuba. Dibusz úszott a levegőben, de nem volt esélye, hogy ezt a labdát elérje.

A gól valamennyire felhozta a lengyeleket, sokkal többet volt náluk a labda, több párharcot nyertek meg, helyenként a magyar labdakihozatal sem volt egyszerű. A pontatlanságuk miatt azonban a hazaiak nem tudtak folyamatosan helyzeteket kialakítani.

A 80. percben jött a meccs újabb fordulata: Fiola labdát szerzett a saját térfelén, Szalai és Schäfer volt a labda útja, a középpályás a csereként beálló Kiss Tamást szöktette a szélen, aki nem céltalanul vágta be középre a labdát, hanem okosan tette vissza lövésre. A szintén csereként beálló Gazdag megigazította a labdát, majd 12 méterről a bal felsőbe bombázott. Szép támadás volt, tökéletes befejezéssel.

A lengyelek nem tudtak ritmust váltani, Milik fejese után könnyedén fogta meg Dibusz a labdát. Helyzetük sem volt a hajrában, és a hazai közönség kifütyülte az ötlet és váratlan megoldások nélkül futballozó csapatot.

A csoport másik két meccsén az angolok már az első negyedórában lőttek kettőt San Marinóban, a félidő végére már 6-0-ra vezettek, miután Harry Kane négyszer is eredményes volt. A végén 10-0-ra nyertek. Mivel Albánia egy büntetővel legyőzte Andorrát 1-0-ra, megkaparintotta a harmadik helyet.

Lengyelország – Magyarország 1-2 (0-1)

Lengyelország: Wojciech Szczęsny – Tomasz Kędziora, Paweł Dawidowicz, Jan Bednarek, Tymoteusz Puchacz (Przemysław Płacheta, 83.) – Matty Cash (Kamil Jóźwiak, a szünetben), Mateusz Klich, Karol Linetty (Przemysław Frankowski, 65.), Jakub Moder (Piotr Zieliński, a szünetben) – Krzysztof Piątek (Arkadiusz Milik, 65.), Karol Świderski

Magyarország: Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Nego Loic, Schäfer András, Nagy Ádám (Vécsei Bálint, 90.), Nagy Zsolt – Varga Kevin (Gazdag Dániel, 58.), Schön Szabolcs (Kiss Tamás, 72.) – Szalai Ádám (Hahn János, 89.)

A csoport végeredménye: 1. Anglia 26 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!