Turi György lemondott az úszószövetségben betöltött összes tisztségéről

2021. november 25. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött valamennyi tisztségéről Turi György, a Kőbánya SC edzője. „A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok” – írja Turi abban a közleményben, amelyet csütörtökön eljuttatott az úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak.

„Az elmúlt két hónapban a személyemet érintő helyzet kezelhetetlenné vált. Itt már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a Magyar Úszó Szövetség és szeretett egyesületem, a Kőbánya SC jelenlegi megítélése, renoméja a tét” – írja Turi.

„Elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek, amelyek adott időben a sikerhez vezető út részét képezték, olykor vitathatóak voltak vagy adott időszakra nézve ma már vitathatók, de ezek mindig és folyamatosan alkalmazkodtak a változó körülményekhez, és ezek változásával már kikerültek olyanok, amelyek az adott korban már nem voltak alkalmazhatók. Ez különösen igaz a 2013 után eltelt időszakra, amikor a körülmények változása a nevelési módszerekre nézve már jogi környezet változását is magával hozta.”

„Ebben a kialakult helyzetben, amikor az írástudók buzgalmából, de annál nagyobb felelősségük mellett az »ítélet«️ előbb megszületett, mint a »vádirat«️. (…) Az elmúlt 42 évben akiket akarva, akaratlanul megbántottam, azoktól itt és most utólagosan bocsánatot kérek! Kérek mindenkit, aki úgy érzi, sérelem érte, a jövőben forduljon az illetékes hatóságokhoz! Nem védekezhetek ugyanis olyan évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjaiban megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most akár évtizedekkel később visszamenőlegesen ”már egy más korban„ értékelést” – áll a közleményben.

Frissítés 10:32: Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor azt írta: a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről – írja az MTI.

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának – közölte a MÚSZ elnöke. – Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.”

A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját – jelezte Wladár Sándor. „Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is” – mondta Wladár.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből.

Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben, ahol úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!