Turi György bevallotta: egyszer megütötte Szepesi Nikit

2021. november 11. – 11:54

frissítve

Turi György bevallotta: egyszer megütötte Szepesi Nikit
Turi György az újságírók gyűrűjében a 2012-es londoni olimpia után, ahol Cseh László bronzérmes lett – Fotó: Kovács Attila/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) csütörtöki elnökségi ülésén foglalkozik Turi György mesteredző esetével, akinek edzésmódszereiről, erőszakosságáról, a rendszeres megaláztatásokról egyre több tanítványa beszél. Turi most a 24.hu-nak adott interjújában reagált a vádak egy részére. A Cár becenévre hallgató edző (egy időben ez volt az emailcíme is) a Spartacusban kezdett el dolgozni 1983-ban, amikor az uszodát átadták.

„Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban”

– hangzott az első megállapítása, hozzáfűzve: nem szeretné, ha egy-két kirívó esetből általánosítások születnének.

Legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki kimondta, lelki terrorban éltek, nemcsak ő, hanem a társai is sírtak. 2014-ben, több mint tíz év után ezért váltak el útjaik. Turi megemlítette, hogy egyszer kedvező ajánlatot kapott Cseh, de nem fogadta el, mert együtt akartak dolgozni. Ő soha nem mondana rosszat tanítványáról, mert nem is lehet. Cáfolta, hogy be akarta volna törni, de sokszor hazazavarta az edzésekről, ha nem dolgozott kellő szorgalommal. Szerinte Cseh tanult az esetből, mert a következő felkészülés idején sokkal komolyabban vette a munkát, és úgy dolgozott, mint egy isten. Cseh egyébként Plagányi Zsolt irányításával is világbajnok lett 2015-ben, a 2016-os olimpián pedig újra második.

Kozma Dominik megerősítette Cseh szavait, és feltárta, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből.

Turi most megerősítette, amit már 2013-ban is elmondott: megütötte Szepesi Nikit, aki botránykönyvet írt évekkel ezelőtt az uszoda világáról.

Az edző ezenkívül arról is beszélt a mostani interjúban, hogy az uszodában van pálca és bot, de „nem azért ütünk, hogy fájjon, hanem, hogy figyeljen már oda, mert hiába kiabál az ember, a víz alatt nem érteni semmit, gumikötelezés közben meg a kezével a vas miatt nem tud odanyúlni az edző.” (Cseh a kokikat és a pálcázást is szóvá tette.)

Az Európa-bajnok Dara Eszter azzal állt elő, hogy a nyakát csókolgatta a 2008-as olimpián. „Komolyan gondolja, hogy egyáltalán megkérdezi? Ne vicceljen! Eszter a nevelt fiamnak volt a barátnője. Három éven keresztül ott ült a családi asztalnál, együtt nyaraltunk, jártunk kirándulni.” Így reflektált erre Turi.

Kiss Noémi a nyolcvanas években úszott Turinál, és már többször beszélt megrázó élményeiről, most arról, hogy volt, akit a vécében vert meg a tréner.

Reményi Diána a megalázó súlymérésről beszélt, felidézve: ha húsz dekát híztak, Turi közölte velük, hogy menjenek haza röfögni. Az edző erre még nem tudott reagálni.

Update, november 12:

Turi mellett 2013-ban kiálltak a tanítványai, akkor még Cseh László is. Batházi Tamás a Facebookon posztolt, ő most is kiáll a vezetőedző mellett, noha ott volt annál a pofonnál, amit Szepesi kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!