Automatikus volt, hogy rácsapott a fenekünkre, sőt még bele is markolt – újabb úszó beszélt Turi Györgyről

2021. november 9. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cseh László, Kozma Dominik és a korábban úszó, majd íróként ismert Kiss Noémi után egy újabb sportoló beszélt arról, hogy milyen bántalmazó, zaklató élményei voltak az edzőjével, Turi Györggyel.

Dara Eszter Európa-bajnok és kétszeres olimpikon úszó az Indexnek beszélt arról, hogy 12 évesen ment át a Szpariba, ahol Turi volt az edző. Első rossz tapasztalata 14 évesen, 2004-ben volt, amikor a vízből kihívta Turi valami miatt, és szájon vágta. Ezt még elnézte, „afféle pótapa volt nekem, mert az édesanyám egyedül nevelt” – mondta, de a 2008-as olimpián történtek már neki is sok volt.

A versenyem előtti napon Turi behívott a szobájába, leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába

– meséli Dara, aki szerint ki is voltak szolgáltatva, zsarolták őket, ha ellenszegülnek, nincs fizetés. Később azt is hozzátette Turival kapcsolatban, hogy:

automatikus volt, hogy amikor Turi odament a lányokhoz, rácsapott a fenekükre, illetve a fenekünkre, sőt még bele is markolt. Fürdőruhában eléggé kiszolgáltatott helyzetben voltunk. Egyszer például Szepi hanyatt feküdt a gyúrópadon, és gumikötéllel, tenyérellenállással végzett egy gyakorlatot, teljesen kiszolgáltatott helyzetben. Turi odalépett hozzá, elhúzta az úszódresszét a szeméremdombjáról, odafordult hozzánk, és mondott nekünk valamit, de már nem emlékszem, hogy mit. Velem szerencsére nem csinált ilyesmit.

Dara Eszter az interjúban elmondja, hogy ezek a traumák a mai napig benne vannak, ha bemegy egy uszodába, ezek jutnak az eszébe mindig. Hiába próbálta túltenni magát ezeken, a mai napig nem sikerült. Elmondása szerint Turi folyamatosan megalázta őket, azt hajtogatta, hogy senkik, semmilyen eredményük nincs, és egy szavába kerül, hogy repüljenek és vége legyen a karrierjüknek.

Korábban megírtuk, hogy Kiss Noémi író gyerekként a Spartacusban úszott az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként, a Blikknek nyilatkozva mondta azt, hogy Turi György úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain:

Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő. Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.”

Az utóbbi hetekben más úszók is fizikai és lelki bántalmazásról beszéltek Turi Györggyel kapcsolatban, a 47 éves Kiss Noémi példaként említi Cseh Lászlót, akinek a nyilatkozatát elismerésre méltónak tartja. „Nehéz erről beszélni, de ő megtette. Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl” – fogalmazott az író.

Cseh László nemrég a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy Turival nagyon nincs jó kapcsolatban, nem is beszélnek egymással. Cseh szerint az volt Turi célja, hogy megtörje a versenyzőket. Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott volna egy kokit az edzője egy farúddal.

A Cseh által elmondottakra aztán Kozma Dominik is ráerősített. Ő azt mondta, hogy volt, akit a hajánál fogva rángatott ki a vízből a Kőbánya SC edzője. Ezekre a vádakra aztán egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban reagált Turi, és tagadta, hogy megütötte volna Cseh Lászlót.

„Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal, és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés” – mondta szó szerint Cseh László, de Turi szerint ilyenek nem történtek.

Azt mondta, farúd nincs is az uszodában, de egy pálcával valóban mutogatott, hogy hol kell a technikán javítani az úszómozdulatokat szimuláló gumikötelezés közben.

„Előfordulhatott, hogy rákoppintottam a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban, de soha nem ütöttem meg” – mondta Turi, akit a lelki terror és a betörés emlegetése bánt leginkább, de azt nem tagadta, hogy szigorú edző volt. Szerinte viszont csak így lehet eredményeket elérni az erős konkurenciával bíró úszásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!