Kozma Dominik: Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből

2021. november 2. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal azután, hogy Cseh László, minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszója beszámolt volt edzője, Turi György Kőbánya SC-ben alkalmazott kellemetlen, sanyargató módszereiről, most Kozma Dominik, Cseh egykori csapattársa erősített rá a korábbi tapasztalatokra.

Gyorsan azért felidézzük, mit is mondott Cseh: úgy fogalmazott, szerinte Turi célja az volt, hogy megtörje a versenyzőket. Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott volna egy kokit az edzője egy farúddal „Rengeteg csapattársam ugyanúgy szenvedett mellettem, ugyanúgy sírt, mint én, lehet, hogy néha még többet, és keményebben is dolgozott nálam, mégsem ért el semmilyen eredményt” – mondta Cseh László, aki végül 2014-ben hagyta ott a Kőbánya SC-t, és így tett Kozma Dominik is.

Kozma Dominik alapvetően nincs jó véleménnyel a magyar úszósportról, szerinte ugyanis a legtöbb helyen nem úszókat, hanem katonákat nevelnek. Leginkább ott tartanak, hogy túl kell terhelni az úszókat, de aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub.

„Nagyjából érzed, mikor van az a pont, amikor az edzés már nem visz előre, de a kiabálást ugyanúgy megkapod. Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam. Az esetemben időnként a családi problémáinkat fűzték össze a teljesítményemmel, és utána megkaptam, hogy minden azért van, mert gyenge vagyok (…) Ebből a módszerből kijöhet egy-egy Egerszegi Krisztina vagy Cseh László, a kérdés, hogy ennek mi az ára. Gyermekek ezreiről van szó, és csak nagyon kevesen jutnak el arra a szintre, hogy utólag talán azt mondják, megérte”

– mondta a Blikknek Kozma Dominik.

A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor szerint ma már nem jellemzőek ezek a módszerek. 2018-ban gyermekvédelmi bizottságot alapítottak, van gyermekvédelmi biztosuk, és él egy 24 órás bejelentő vonal, amin keresztül a verbális és a testi bántalmazásokat, zaklatást jelezni lehet.

„Van etikai kódexünk, illetve edzői és szülői viselkedési szabályzatunk. (…) Minden évben van 2-3 bejelentés, amelyeket alaposan kivizsgálunk. Szerencsére súlyos ügyünk, ami fegyelmi ítélettel zárult volna, nem volt” – mondta a lapnak Wladár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!