Kiss Noémi író: Turi berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte

2021. november 6. – 09:06

frissítve

Kiss Noémi író: Turi berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte
Kiss Noémi. Fotó: Olaf Kosinsky

Másolás

Vágólapra másolva

Kiss Noémi író gyerekként a Spartacusban úszott az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként. A Blikknek nyilatkozva mondta azt, hogy Turi György úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain:

„Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő. Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.”

Az utóbbi hetekben más úszók is fizikai és lelki bántalmazásról beszéltek Turi Györggyel kapcsolatban, a 47 éves Kiss Noémi példaként említi Cseh Lászlót, akinek a nyilatkozatát elismerésre méltónak tartja. „Nehéz erről beszélni, de ő megtette. Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl” – fogalmazott az író.

Cseh László nemrég a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy Turival nagyon nincs jó kapcsolatban, nem is beszélnek egymással. Cseh szerint az volt Turi célja, hogy megtörje a versenyzőket. Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott volna egy kokit az edzője egy farúddal.

A Cseh által elmondottakra aztán Kozma Dominik is ráerősített. Ő azt mondta, hogy volt, akit a hajánál fogva rángatott ki a vízből a Kőbánya SC edzője. Ezekre a vádakra aztán egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban reagált Turi, és tagadta, hogy megütötte volna Cseh Lászlót.

„Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal, és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés” – mondta szó szerint Cseh László, de Turi szerint ilyenek nem történtek.

Azt mondta, farúd nincs is az uszodában, de egy pálcával valóban mutogatott, hogy hol kell a technikán javítani az úszómozdulatokat szimuláló gumikötelezés közben.

„Előfordulhatott, hogy rákoppintottam a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban, de soha nem ütöttem meg” – mondta Turi, akit a lelki terror és a betörés emlegetése bánt leginkább, de azt nem tagadta, hogy szigorú edző volt. Szerinte viszont csak így lehet eredményeket elérni az erős konkurenciával bíró úszásban.

A Blikk kereste Kiss friss állításai nyomán Turi Györgyöt, de egyelőre nem reagált a megkeresésükre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!