Ledisznózta a nőket, ha híztak 20 dekát – újabb úszó beszélt Turi György megalázó módszereiről

2021. november 11. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kis részben Turi György megalázó módszerei miatt vonult vissza Reményi Diána 2007-ben 21 évesen. A volt úszó azt mondta a Blikknek, hogy szerinte az edző tízből kilenc tehetséges úszót tönkretett. „Mindnyájunkat bántalmazott, főleg verbálisan. Engem sosem ütött meg, az ilyen emberek tudják azért, kivel mit tehetnek meg. Szepesi Niki viszont többször kapott akkora pofonokat, amiket a második emeletről is hallottunk” – mondta a lapnak Reményi.

A lap kérdésére, hogy ő is élt-e át hasonlót, mint Dara Eszter Európa-bajnok és kétszeres olimpikon úszó, aki szerint a nőiességében alázta meg úszóit Turi, Reményi azt mondta, ez napi szinten előfordult.

„Az edzéseken például rendszeresen az egész csoport előtt állított mérlegre minket, és ha húsz dekát híztunk, akkor közölte, menjünk haza röfögni. Képzelheti, egy tinédzser lányra ez milyen hatással van. Mindannyian küszködtünk étkezési zavarokkal, bulimiával, de nem foglalkozott vele. Miközben az edzőtáborban marhapörköltet ettünk, mert az volt a masszőr kedvence” – mondta Reményi.

Reményi megerősítette azt, ami 2013-ban Szepesi Én, a szexmániás című könyvéből kiderült: a Kicsi bácsiként emlegetett masszőr több lányt molesztált. „A tízperces masszázsból öt azzal telt, hogy a mellünket masszírozta, de csak Szepinél ment annyira messze, hogy lehúzta a bugyiját és elkezdte puszilgatni. Az edzés végén zokogva jött hozzám ki Niki, akkor azt mondtam, hogy erről szólnunk kell Gyuri bának. Erre ő azt mondta, lányok, nem kellene annyi Cosmót olvasni. Tizenöt-tizenhat évesek lehettünk” – mondta a volt úszó az interjúban.

Az utóbbi hetekben egymás után több úszó is beszélt Turi fizikai és lelki bántalmazásról: Cseh László nemrég a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy Turival nagyon nincs jó kapcsolatban, nem is beszélnek egymással. Cseh szerint az volt Turi célja, hogy megtörje a versenyzőket. Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami annál is rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott egy kokit az edzője egy farúddal.

A Cseh által elmondottakra aztán Kozma Dominik is ráerősített. Ő azt mondta, hogy volt, akit a hajánál fogva rángatott ki a vízből a Kőbánya SC edzője. Ezekre a vádakra aztán egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban reagált Turi – az edzőt a Telex is kereste, ő azonban nem élt a megszólalás lehetőségével –, és tagadta, hogy megütötte volna Cseh Lászlót. Kiss Noémi, aki gyerekként együtt edzett Egerszegi Krisztinával, később azt mondta, Turi György úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége csütörtöki zárt ülésén foglalkozik Turi György mesteredző ügyével. Az elnökség tagja például az egyaránt olimpiai bajnok Risztov Éva, Gyurta Dániel és Rózsa Norbert is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!