Az úszószövetség elnöksége tárgyalja Turi György mesteredző ügyét

2021. november 11. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége csütörtöki ülésén foglalkozik Turi György mesteredzővel. Turiról egykori tanítványai a nyilvánosság elé álltak, és beszámoltak munkamódszereiről: lelki terror, testi fenyítés, molesztálás.

A sort a világbajnok Cseh László indította, aki jelezte: nemcsak ő, hanem a társai is szenvedtek. A vb-bronzérmes Kozma Dominik ezután arról beszélt, hogy Turi a hajánál fogva húzott ki embereket a vízből. Mindketten otthagyták egykori mesterüket, és később ugyanolyan sikeresek voltak. Az íróként ismertté váló Kiss Noémi egy 80-as évekbeli esetet említett, amikor az edző agyba-főbe vert valakit. Az Európa-bajnok Dara Eszter egy 2008-as esetet idézett fel: Turi az olimpián a nyakát csókolgatta.

Mivel Turi a hazai szövetség szakmai alelnöke, és a közgyűlés választotta meg, az elnökség nem hívhatja vissza. A MÚSZ elnöksége zárt ülésen alakítja ki a véleményét. Az elnökség tagja például az egyaránt olimpiai bajnok Risztov Éva, Gyurta Dániel és Rózsa Norbert.

„Tapasztaljuk, hogy sokakat foglalkoztat a téma, rengeteg telefonhívást kapunk, ám amíg ebben a kérdésben az elnökség nem hoz határozatot, nem állunk a nyilvánosság elé. Ez nem halogatás: mi sem gondoljuk, hogy nem kell foglalkozunk az üggyel, mert kell – és fogunk is”

mondta a Nemzeti Sportnak Wladár Sándor elnök.

Miután Wladárt elnöknek választották, a MÚSZ 2018 júniusban gyermekvédelmi programot hirdetett, hogy egyetlen hazai eset se maradhasson titokban.

Turit kereste a Telex is, de nem élt a megszólalás lehetőségével. A Magyar Nemzetnek ugyanakkor azt mondta: nem ütötte meg Cseh Lászlót. Előfordulhatott, hogy rákoppintott a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban – állította Turi.

Az összes többi eset az interjú után jött elő, azokra még nem reagált. Turi ott volt a 2021-es olimpián, Késely Ajnát készítette fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!