Turi György: Soha nem ütöttem meg Cseh Lacit

2021. november 4. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az úszástól visszavonuló Cseh László két közelmúltbeli interjújában is arról beszélt, hogy korábbi edzője, Turi György lelki terrorban tartotta tanítványait, és a tréner fizikai eszközöktől sem riadt vissza. A Cseh által elmondottakra aztán Kozma Dominik is ráerősített. Ő azt mondta, hogy volt, akit a hajánál fogva rángatott ki a vízből a Kőbánya SC edzője. Ezekre a vádakra most egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban reagált Turi.

Turi azt mondta, az fáj neki a legjobban, hogy úgy állítják be, mint akit – megelégelve a módszereit – idővel az összes tanítványa elhagy.

Késely Ajnáról azt mondta, már korábban megegyeztek abban, hogy a tokiói olimpiáig dolgoznak együtt. Szilágyi Liliánát Turi szerint a körülmények kényszerítették arra, hogy elhagyja őt. Risztov Évával pedig azért szakadt meg a kapcsolatuk, mert visszavonult. Nyílt vízi úszóként pedig a korábbi mesteréhez tért vissza. Bernek Péterrel 2014-ben szakadt meg a közös munkájuk, de úgy véli, neki is lehetett része abban, hogy nem sokkal ezután rövidpályás világbajnok lett az úszó. Kozma Dominikről nem szívesen beszélt, azt mondta, egykori úszójának enélkül is van elég baja.

Turi György (középen) a 2019-es vizes világbajnokságon – Fotó: Kovács Tamás/MTI
Turi György (középen) a 2019-es vizes világbajnokságon – Fotó: Kovács Tamás/MTI

„Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal, és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés” – nyilatkozta Cseh László. Turi szerint ilyenek nem történtek.

Azt mondta, farúd nincs is az uszodában, de egy pálcával valóban mutogatott, hogy hol kell a technikán javítani az úszómozdulatokat szimuláló gumikötelezés közben.

„Előfordulhatott, hogy rákoppintottam a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban, de soha nem ütöttem meg” – mondta Turi.

Turit a lelki terror és a betörés emlegetése bántja leginkább, de azt nem tagadta, hogy szigorú edző volt. Szerinte viszont csak így lehet eredményeket elérni az erős konkurenciával bíró úszásban.

„2000-ben vagy 2001-ben, a nyár elején történt. Kiírtam Lacinak a mondhatni szokásos résztávokat, szintidőkkel a kétszáz pillangóra való felkészülés jegyében. Nagyon elmaradt a kért időktől. Mondtam neki, ez így nem jó, vágjon neki újra. Húzta a száját, de megcsinálta, még lényegesen gyengébb időkkel. »Ennek így semmi értelme – folytattam –, Lacika, akkor inkább menj haza, s akkor gyere edzésre, ha hajlandó vagy dolgozni.«️ Másnap ismét ott volt az uszodában. Az edzés ugyanúgy zajlott le. Ez ment egy hónapon keresztül. Aztán következett a bajnokság, amelyen egyetlen aranyérmet sem szerzett, majd a nyári szünet, s ősszel nem csupán testileg, hanem lelkileg is megerősödve tért vissza. Hát ez lenne a betörés története” – állítja Turi, aki nem érti, miért támadta meg egykori tanítványa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!