Vizsgálatot indít az úszószövetség Turi György bántalmazási ügyeiben, felfüggeszti addig az alelnöki tevékenységét

2021. november 11. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggeszti alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben Turi György edző, akit az utóbbi hetekben Cseh László, valamint több más tanítványa is fizikai és lelki bántalmazással vádolt meg.

A szövetség csütörtöki kaposvári elnökségi ülésén megtárgyalták az edzőről nyilvánosságra került információkat. A testület úgy döntött, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Turi György az ülésen bejelentette, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

A Magyar Úszó Szövetség hamarosan tájékoztatja a közvéleményt a bizottság összetételéről, illetve akkor is, amikor a bizottság befejezte munkáját – áll a hivatalos közleményben. Az elnökség tagja például többek közt Risztov Éva, Gyurta Dániel és Rózsa Norbert is.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki két interjúban is arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek Turi György edzésein.

„Nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna, lelki terrorban voltak, ami rosszabb volt, mint mikor gumikötelezéskor adott volna egy kokit az edzője egy farúddal”

– fogalmazott a nemrég visszavonult úszó. Több mint tíz év után, 2014-ben ezért váltak el útjaik. Turi a 24.hu-nak adott interjúban cáfolta, hogy be akarta volna törni az úszót, de azt elismerte, sokszor hazazavarta az edzésekről, ha nem dolgozott kellő szorgalommal. Szerinte Cseh tanult az esetből, mert a következő felkészülés idején sokkal komolyabban vette a munkát, és úgy dolgozott, mint egy isten. Azt tagadta, hogy megütötte volna a világbajnok úszót.

Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh szavait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író pár napja szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain.

„Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte”

– fogalmazott Kiss.

Az Európa-bajnok Dara Eszter pedig azt a történetet elevenítette fel nemrég az Indexnek, hogy Turi behívta a szobájába a 2008-as olimpián, és elkezdte a nyakát csókolgatni.

Az edzőnél Dara állítása szerint automatikus volt, hogy rácsapott a lányok fenekére, és bele is markolt.

„Fürdőruhában eléggé kiszolgáltatott helyzetben voltunk. Egyszer például Szepi hanyatt feküdt a gyúrópadon, és gumikötéllel, tenyérellenállással végzett egy gyakorlatot, teljesen kiszolgáltatott helyzetben. Turi odalépett hozzá, elhúzta az úszódresszét a szeméremdombjáról, odafordult hozzánk, és mondott nekünk valamit, de már nem emlékszem, hogy mit. Velem szerencsére nem csinált ilyesmit” – idézett fel Dara egy korábbi esetet Szepesi Nikiről, aki évekkel ezelőtt könyvet írt az uszodákról. Turi egyébként azt a 24.hu-nak adott interjúban is elismerte, hogy megütötte Szepesit.

Legutóbb Turival kapcsolatban Reményi Diána beszélt a megalázó súlymérésről. Ha húsz dekát híztak, állítása szerint Turi közölte velük, hogy menjenek haza röfögni.

„Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban” – reagált a vádakra Turi a 24.hu-nak. Hozzátette, nem szeretné, ha egy-két kirívó esetből általánosítások születnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!