Greta Thunberg: A COP26 csak a szokásos menet és a blabla kéthetes ünnepe

2021. november 6. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Glasgowban tartott COP26 klímacsúcs alatt nemcsak a világ vezetői gyűltek össze tárgyalni a környezetvédelemről, hanem aktivisták is Skóciába utaztak hogy tüntessenek. A norvég környezetvédelmi aktivista is fel-fel tűnt ezeken a rendezvényeken, már hétfőn is tartott egy beszédet, amiben azt ecsetelte, hogy a COP26 az előző 25-höz hasonlóan sehová nem vezet majd.

Ezt pénteken, a Fridays for Future Scotland rendezvényén jobban kifejtette – írja a BBC. Azt mondta, hogy ez az eddigi legkirekesztőbb klímacsúcs, amin az északi félteke gazdag országai csak körbeünneplik magukat, hogy milyen nemes célokat vállalnak, de valójában semmi nem változik.

„Nem titok, hogy a COP26 egy kudarc. Egyértelműnek kéne lennie, hogy egy vészhelyzetet nem tudjuk ugyanazokkal az eszközökkel megoldani, amikkel előidéztük”

– mondta a többezres tömegnek.

Szerinte egy dolog segíthet: ha drasztikusan lecsökkentjük a károsanyag-kibocsátást. Az ENSZ klímakonferenciájáról aza véleménye, hogy csak a szokásos ügymenet és az értelmetlen szócséplés kéthetes ünnepe, amin a vezetők nem változtatnak semmin, csak kiskapukat csinálnak saját maguknak.

„Tudjuk, hogy a császáraink meztelenek.”

Vanessa Nakate, egy ugandai aktivista arról beszélt, hogy a klímavészhelyzet egyelőre olyan országokat érint a legsúlyosabban, akik nem sokat tettek az előidézéséért.

„Afrika a történelem során csak a globális kibocsátás 3 százalékáért felelt, ehhez képest a klímavészhelyzet az afrikaiakat érinti a legbrutálisabban. De míg a déli félteke országai a vészhelyzet frontvonalára kerültek, az újságok címlapjain nem ők szerepelnek”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!