Greta Thunberg: Ez a COP26 olyan, mint a korábbi klímacsúcsok, amik sehová sem vezettek

2021. november 1. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a világ egyik legismertebb klímaaktivistája, Greta Thunberg nem fog felszólalni a COP26 klímacsúcson, de ő is Glasgow-ban van, és közelről követi az ENSZ 12 napos klímakonferenciájának eseményeit. A 18 éves svéd aktivistát nagy tömeg fogadta a glasgow-i pályaudvaron, a rendőröknek kellett utat törniük neki. Ezután a Festival Parkban tüntető környezetvédőkhöz csatlakozott, ahol egy rövid beszédet is tartott – írja a New York Times.

Thunberg a Fridays For Future mozgalom tagjaihoz szólva azt mondta, hogy a politikusok nem veszik elég komolyan az éghajlati válságot. „Ez a COP26 olyan, mint a korábbi klímacsúcsok, amik sehová sem vezettek” – mondta.

„A politikusok és a hatalmon lévők úgy tesznek, mintha komolyan vennék a jövőnket, mintha komolyan vennék azoknak az embereknek a jelenlétét, akiket már ma is érint az éghajlati válság. A változás nem ott fog elkezdődi” – jelentette ki Thunberg, aki ezután a következőket skandáltatta a tömeggel: „Mit akarunk? – Éghajlati igazságosságot!, Mikor akarjuk? – Most!”, valamint azt ismételte, hogy: „Nincs több blabla, blabla, blabla!”

A konferencián felszólaló brit miniszterelnök, Boris Johnson idézte is Thunberget. Beszédében azt mondta: „Minden ígéret – egy szófordulattal élve – csak blabla, blabla, blabla lesz, ha nem cselekszünk.”

Greta Thunberg 2021. november 1-jén, Glasgow-ban – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Greta Thunberg 2021. november 1-jén, Glasgow-ban – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Thunberg és több fiatal klímaaktivista eközben egy online petíciót is elindított, amelyet már több mint egymillióan írtak alá. Ebben azt írják, hogy: „Katasztrofálisan messze vagyunk a 1,5 Celsius-fokos kritikus céltól, és a kormányok mégis mindenütt tovább gyorsítják a válságot, milliárdokat költenek fosszilis tüzelőanyagokra. (…) Bolygónk polgáraiként arra kérjük önöket, hogy nézzenek szembe az éghajlati vészhelyzettel. Ne jövőre, ne a következő hónapban, hanem most.” A világ vezetőitől azt követelik, hogy azonnal és drasztikusan csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátás, és hagyjanak fel a „kreatív kvótaszámításokkal”.

A Thunberg által meglátogatott tüntetés csak egyike volt annak a tucatnyi rendezvénynek, amit különböző környezetvédelmi szervezetek és mozgalmak tartanak Glasgow-ban és környékén. A BBC beszámolója szerint a Greenpeace Rainbow Warrior nevű hajója a Clyde folyón hajózik Glasgow felé, és a tervek szerint a konferencia helyszínének közelében fog kikötni, fedélzetén fiatal mexikói, ugandai, bangladesi és namíbiai aktivistákkal.

Az ugandai Edwin Namakanga a BBC Radio Scotlandnak azt nyilatkozta: „Sok ENSZ-klímacsúcs volt már, de mind kudarcot vallott. Úgy gondoljuk, hogy ha ezen a COP-on több ember vesz részt a világ leginkább érintett országaiból, akkor nagyobb remény lesz a változásra, és a vezetők nemcsak beszélni fognak, hanem talán cselekedni is, mielőtt túl késő lenne.”

Az ENSZ COP26 klímakonferencián a világ országainak vezetői tanácskoznak arról, hogyan kellene visszatérni a 2015-ben Párizsban megcélzott keretek közé, és 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét. A klímacsúcs céljáról itt olvashat részletesebben. A konferenciára a legnagyobb országok elnökei, miniszterelnökei egyenesen a G20-csúcsról érkeztek Rómából, ahol szintén megállapodtak, hogy 1,5 fok alatt kell tartani az emelkedést, de az ehhez szükséges konkrétumokat alig rögzítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!