Új történelmi mélyponton a forint: 369,69 egy euró

2021. november 22. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel folytatódott a forint múlt héten kezdődött gyengülése, így hamar új történelmi mélypontra esett a magyar deviza az euróval szemben, írja a Portfolio. Hétfő reggel tíz körül 369,69-ig gyengült a forint az euróval szemben, ami új történelmi mélypont.

Frissítés: délelőtt átmenetileg járt a 370 feletti zónában is a forint az euróval szemben, a történelmi forintmélypont tehát 370,24-nél volt.

Ez a péntek estéhez képest már közel félszázalékos gyengülés, ami részben a dollár erősödésének is köszönhető, teszi hozzá a gazdasági lap, mivel emiatt kockázatkerülés látszik a feltörekvő piacokon.

Ahogy azt korábban megírtuk, múlt hét szerdától a jegybanki alapkamat új szintje 2,1 százalék, ami 30 bázispontos kamatemelés eredménye. Ennél a piac magasabb emelésre számított. Az euró így a csalódást keltő védelmi lépés után 366,5 forintig izmosodott a forinttal szemben, azaz eddig gyengült a forint akkor.

Aztán miután a jegybank monetáris tanácsa a múlt hét keddi ülésén 1,8-ról 2,1 százalékra emelte az alapkamat szintjét, az MNB egy csütörtöki intézkedésével tovább növelte az irányadó kamatszintet. Ezzel tehát a magyar gazdaságban az irányadó kamatszint 2,5 százalékra emelkedett. A lépés a bejelentés után erőt adott a keddi kamatdöntés után megrendült forintnak, amely perceken belül nagyjából fél százalékot erősödött az euróval szemben. Az euró ára így 363 forint alá, 362,6 forintig esett akkor.

Hétfő reggel azonban már 367,9 körül járt az euró ára, majd tízre elérte a történelmi mélypontot, az előző csúcs 2020 áprilisában 369,6-nál volt. A Portfolio megjegyzi: „Most a magyar jegybank monetáris politikájában bizonytalansága mellett elsősorban a nemzetközi hangulat dolgozik a forint ellen, az utóbbi napokban felerősödött a kockázatkerülés a feltörekvő piacokkal kapcsolatban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!