Egy csavarral ismét kamatot emelt az MNB, megugrott a forint árfolyama

Legfontosabb

2021. november 18. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a jegybank monetáris tanácsa a keddi ülésén 1,8-ról 2,1%-ra emelte az alapkamat szintjét, az MNB egy csütörtöki intézkedésével tovább növelte az irányadó kamatszintet – írja a Portfolio.hu. Van ugyanis a nemzeti banknak egy úgynevezett egyhetes betéti kamata, ami eddig az alapkamattal egy szinten mozgott, azonban már kedden bejelentették, hogy a két kamatszint mostantól eltérhet. Ez most meg is történt, az MNB az e heti, mindig csütörtökön esedékes tenderét már az alapkamatnál 0,4 százalékponttal magasabb, vagyis 2,5%-os kamatszinten hirdette meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az irányadó kamatszint 2,5%-ra emelkedett.

A döntés nem teljesen meglepő, mint a Portfolio felidézi, Virág Barnabás, a jegybank alelnöke kedden már „erősen utalt arra”, hogy az alapkamat és az egyhetes betétkamat szintjét már csütörtökön eltéríthetik egymástól. A jegybanki alelnök keddi tájékoztatójáról és az alapkamat emeléséről itt olvashatják részletes elemzésünket.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke – Fotó: Soós Lajos / MTI
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke – Fotó: Soós Lajos / MTI

A most érvényes szabályra korábban még nem volt példa a magyar jegybank kamatpolitikájában. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy meddig tart ez a rendszer, ami alapján lényegében hetente dönthet a jegybank arról, hogy mennyi legyen az irányadó kamatszint, vagyis rugalmasabb lehet a kamatpolitikája, mint eddig volt (a monetáris tanács ugyanis kamatdöntő ülést normál körülmények között csak havonta tart).

A Portfolio megjegyzi: az egyhetes betét irányadó jellegét az a jegybanki vállalás adja, hogy minden ajánlatot elfogad, „ellenkező esetben ugyanis nem az egyhetes, hanem a jóval alacsonyabb egynapos kamat lenne irányadó, ami hirtelen forintgyengülést indokolna”.

A mostani lépés viszont erőt adott a keddi kamatdöntés után megrendült forintnak, amely perceken belül nagyjából fél százalékot erősödött az euróval szemben. Az euró ára így 363 forint alá, 362,6 forintig esett. Reggel még 364,5 forint fölött volt az euró ára.

A nemzeti bank júniusban kezdte a kamatemelési ciklust, akkor 0,6 százalékon állt az alapkamat. Azóta az alapkamat szintjén 0,3 és 0,15 százalékpontokkal emeltek, három nagyobb emelést két kisebb, majd most novemberben egy újabb nagyobb kamatemelés következett. Ez utóbbi azonban így is elmaradt a piacok és elemzők 0,5 százalékpont körüli várakozásaitól – az irányadó kamatszint mostani emelésével együtt a két kamatdöntés viszont már fölötte is van annak.

A kamatemelésre elsősorban a felgyorsult infláció miatt van szükség. A múlt kedden közölt adat szerint a fogyasztói árak októberi emelkedése 6,5% volt, ami 9 éves rekordot jelentett (sőt, 2008 óta is csak egyetlen hónap volt, amikor ennél hajszállal magasabb, 6,6%-os inflációt regisztráltak). Ezt az inflációs adatot látva már a múlt héten arra lehetett számítani, hogy gyorsítani fognak a kamatemelés tempóján, mivel még ezután jön a háztartásokat költekezésre ösztönző, így a keresleti infláció felpörgetésére alkalmas pénzosztás a nyugdíjasoknak és a gyereket nevelőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!