Negyedszer is kikapott a Fradi az El-ben, nem lesz tavaszi kupaszereplés

2021. november 04. – 23:06

frissítve

Negyedszer is kikapott a Fradi az El-ben, nem lesz tavaszi kupaszereplés
Mak Róbert (k), a Ferencváros és Nir Bitton (b), a skót Celtic játékosa a két csapat 2021. november 4-i mérkőzésén – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Talán a két héttel korábbi, glasgow-i mérkőzésnél is nagyobb téttel bírt a Ferencváros és a Celtic közötti második Európa-liga-találkozó, az október közepi 2-0-s skót győzelem ugyanis képbe hozta az El-továbbjutás szempontjából a Celticet, egy budapesti sikeres visszavágás esetén viszont a Fradi került volna közel ahhoz, hogy 2004 után első magyar csapatként megérje a kupatavaszt – a csoport harmadik helyével ugyanis a frissen indított Konferencia-ligába kerülnének.

Peter Stöger három helyen változtatott a Fradi kezdőcsapatán a glasgow-i meccshez képest: a kapuba Bogdán Ádám került Dibusz Dénes helyett, mellette a Henry Wingót váltó Somália, illetve a Ryan Mmaee helyére berakott Olekszandr Zubkov játéka jelentett változást.

A kezdés után viszont villámgyorsan borultak Stöger tervei, Furuhasi Kjogo ugyanis már a harmadik percben vezetést szerzett a vendégeknek. A Celtic támadása Eldar Ćivić eladott labdájából ért gyorsan véget, Liel Abada villámgyorsan helyzetbe hozta Furuhasit, aki Miha Blažičot kicselezve talált a jobb alsó sarokba.

A korai gól egyáltalán nem rogyasztotta meg a győzelmi kényszerben játszó Fradit, és a 11. percben már meg is lett az egyenlítés, igaz, kisebb szerencsével. Zubkov kapu elé szánt beadása pattant meg Josip Juranovićon, a korábban a Premier League-ben négyszer is a szezon legkevesebb gólját kapó Joe Hart pedig tehetetlen volt, ahogy a labda behullott a feje fölött a hosszú oldalra.

Ha megállás nélkül nem is jöttek a helyzetek, a pörgés láthatóan megmaradt, ezt jól jelzi, hogy a 23. percben épp egy Fradi-lövésből fordulva jött a Celtic második gólja. Ćivić lövését fogta Hart a kapuban, majd a labdával egyből indította az ellentámadást, aminek végén a portugál Jota lőtt hajszálpontosan Bogdán kapujára, a lövés a jobb kapufát érintve jutott a hálóba ugyanis.

Pár perccel a gól után a Fradi majdnem ismét gyorsan válaszolt, ám ekkor Myrto Uzuni lövése picivel, de mellé ment. Hasonlóan kevésen múlt egy perccel később David Turnbull próbálkozása a Fradi kapuja előtt, csak ő épp fölé lőtt.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan tempósan indult, öt perc alatt két nagy kapufa is jött, mindkét csapattól egy. Előbb Tokmac Nguen találta telibe a kapufát a 16-os sarkától, majd Anthony Ralston fejelt négy méterről a felső lécre egy szabadrúgás után.

A folytatásban viszont a Celtic maradt fölényben, olyannyira, hogy a 60. percre kétgólos előnyhöz is jutottak, de akár többnél is járhattak volna. Az első gólt szerző Furuhasi egy jó indítás után röviden emelte át a kapuból kirontó Bogdánt, aki mögött Blažič tudott még menteni, egy perccel később Abada viszont már nem kegyelmezett – a nagy ziccer után levő Furahasi passza után laposan lőtt a hosszú alsóba Bogdán mellett.

A Celtic harmadik gólját ünneplik a skót csapat játékosai – Fotó: Mónus Márton / Reuters
A Celtic harmadik gólját ünneplik a skót csapat játékosai – Fotó: Mónus Márton / Reuters

A kétgólos előnyhöz jutott skót csapat a harmadik fél órára visszavett kicsit a tempóból, talán a szeptemberi, Betis elleni idegenbeli meccsre gondolva, amikor idegenben 2-0-ról omlottak össze, és kaptak ki végül 4-3-ra. Az összeomlás ezúttal elmaradt, bár a Fradi a 86. percben Uzuni góljával látómezőn belülre hozta az egyenlítés reményét. Uzuni jó 20-25 méterről csavart a bal alsó sarokba.

A Fradi a hosszabbításban még mindent megtett az egyenlítésért, de ez végül nem sikerült nekik. Ezzel biztossá vált, hogy a Fradi nem lesz ott tavasszal egy kupasorozatban sem, hiszen már sehogy sem előzhetik meg a budapesti győzelemmel hat pontra ugró, továbbra is harmadik helyen álló Celticet a csoportban.

A csoport másik mérkőzésén a Bayer Leverkusen 4-0-ra verte a Real Betist, ezzel a németek kerültek lépéselőnybe az első helyért zajló csatában.

Ferencváros–Celtic Glasgow (skót) 2-3 (1-2)

  • Groupama Aréna, 16 501 néző, v.: Fabio Verissimo (portugál)
  • gólszerzők: Juranović (11., öngól), Uzuni (86.), illetve Furuhasi (3.), Jota (23.), Abada (60.)
  • sárga lap: S. Mmaee (91.), illetve Welsh (10.)

A csoport állása négy forduló után

  • 1. Bayer Leverkusen 10 pont, 2. Real Betis 7 pont, 3. Celtic 6 pont, 4. Ferencváros 0 pont
Kövess minket Facebookon is!