Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől – írók reakciói Demeter Szilárdra

2021. november 8. – 20:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több magyar író is reagált Demeter Szilárd a magyar kultúrát, főleg az irodalmat kritizáló kijelentéseire, amelyeket a Telex videójában meghallgathat. Az Elk*rtuk vetítése előtt korábban már mondta, hogy ha magyar alkotást néz/hallgat/olvas, akkor lejjebb kell vinnie az elvárásait, hogy ne csalódjon, most viszont azt állította, hogy szerinte a magyar irodalom 80 százalékának a kukában a helye.

Ezzel érthető okokból nem mindenki ért egyet, főleg az érintettek, a magyar írók és költők. Mivel Demeter kiemelte például Parti Nagy Lajost mint kortárs írót, aki az elmúlt időben a „tehetségéhez képest szarokat ad ki”, Nyáry Krisztián és Grecsó Krisztián egy-egy Parti Nagy Lajos szöveget osztottak meg a Facebookon, akárcsak Závada Pál, aki Parti Nagy két könyvéről posztolt képet, amely mellé mellékelte a válaszát, amit a Népszavának adott.

Azt írja, hogy Demeter kijelentését ezúttal is minősíthetetlennek tartja, és nem is foglalkozna az esettel, ha Demeternek nem lenne ekkora beleszólása a magyar kulturális életbe.

„Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk – bolond likból bolond szél fúj –, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is”

– írja.

Závada Péter is tiltakozik Demeter ilyen jellegű kijelentései ellen, amiket kultúrpolitikához méltatlannak tart, továbbá szolidaritását fejezi ki Parti Nagy Lajos és a többi megnevezett alkotó iránt.

„Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt”

zárta a bejegyzését, amit már több mint kétszázan megosztottak, köztük Erdős Virág is.

Péterfy Gergely arra jutott, hogy a NER alapja a trollkodás, tehát az a céljuk, hogy minden tettük és mondatuk miatt a „lehető legtöbb embert öntse el a szekunder szégyen”.

„Használd rendeltetésével ellentétesen a civilizációt: a diktatúrát nevezd demokráciának, a pogányságot kereszténységnek, a lopást gazdasági fejlődésnek. Mindenbe köpj bele, mindennek (is) állítsd körömszakadtáig az ellenkezőjét, mindenkit rúgj seggbe, majd pedig sértődj meg azokra, akik ezt sérelmezik.”

Szerinte Demeter az elmúlt években bizonyos fokú profizmusra tett szert ebben a trollkodásban, így már jól fel tudja mérni, hogy olyat mondjon, amelytől „a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben”.

„Sértegesd és hülyézd le, nagyképűen – szép erdélyi szóval: nyikhajul – vegzáld és fikázd azokat, akikért elvileg felelős vagy, élj, nyilatkozz és cselekedj úgy, ahogy az a tisztségeddel tökéletesen összeegyeztethetetlen, egyszóval: viselkedj Orbán Viktor módra”

írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!