Vas Kata Blanka szenzációs szezont fut, ezüstérmes lett a terepkerékpár-Európa-bajnokságon

2021. november 6. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Kata Blanka a múlt heti világkupa-győzelem után egy ciklokrossz-Európa-bajnoki második helyezéssel folytatta idei lenyűgöző eredménysorát. A 20 éves kerékpárost csak a világbajnoki címvédő Lucinda Brand tudta megelőzni a hollandiai Eb-n.

Vas Kata Blanka az eredményeinek köszönhetően az első sorból rajtolhatott az Eb-n, és nem is bízott semmit a véletlenre. A pályára rávezető meredek emelkedőn ő diktálta a tempót, és az aszfaltos, macskaköves utat elhagyva ő kezdhette meg az első kört, ahol a szakágnak megfelelően füves, saras szakaszok domináltak. A ciklokrosszt itthon terepkerékpár néven is ismerik.

Mi az a ciklokrossz?

A versenyek során a bringások általában 2-3 kilométeres körpályákon tekernek, ahol természetes és mesterséges akadályok váltogathatják egymást. Rövid meredekek, lejtős szakaszok, olykor lépcsők és palánkok, miközben a felszín is elég változatos, homok, sár, gyepes rész, burkolt út és olykor hófödte talaj is lehet a pálya része. A biciklik megjelenésükben az országúti gépekhez hasonlítanak, de szélesebb gumikkal rendelkeznek. A ciklokrosszt jellemzően az őszi, téli időszakban űzik, sokan csak kiegészítő sportágként, de már vannak specialisták is. A szakág Hollandiában és Belgiumban a legnépszerűbb, a futball után sokszor ez a legérdekesebb sport.

A Col du Vam nevű mesterséges dombot három évvel ezelőtt emelték Hollandiában, direkt a biciklisnek. Egy kanyargós aszfaltúton is fel lehet rá tekerni, de 18 százalékos macskaköves szektor is van a Drenthe közelében álló dombon, ahol természetesen a terepkerékpárosok is gyakorolhatnak. Az Eb-n a nőkre hét kör várt a kitűzött pályán.

Egy kilométernyi tekerés után Vas maradt az élen, mögé pedig a világbajnoki címvédő Lucinda Brand sorolt be. Rajta kívül még négy holland – a nőknél ők uralják ezt a szakágat – zárkózott föl, és ez a hatos az első kör végére látványosan leszakította a mezőny többi részét. A verseny előtt Vast már egyértelműen az esélyesek közé sorolták, a múlt héten a belgiumi Overijsében nyert világkupafutamot, majd egy nappal később a Koppenbergcrosson lett harmadik.

Az első helyet Vas átadta Brandnak, amikor kiment kerékpárt cserélni a bokszba, a magyar versenyező ekkor el is vesztette a kontaktust, Brand 14 másodperces előnyt szerzett egy ritmusváltással a második kör végére. Az üldözést Vas vezette nyakában három hollanddal, Denise Betsemával, Yara Kastelijnnel és Ceylin del Carmen Alvaradóval.

Vas Kata Blanka a ciklokrossz-Európa-bajnokság egyik futós szakaszán – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images
Vas Kata Blanka a ciklokrossz-Európa-bajnokság egyik futós szakaszán – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images

A harmadik kör végére Brand 24 másodpercre növelte előnyét, Vas továbbra is második volt, és már csak ketten voltak közvetlenül mögötte, Betsema nem tudta tartani a tempót. Vas a technikás, lejtős részeken meg-meglógott, de a mély saras zónákban, ahol a bringáról leszállva futni kellett és a meredek emelkedőkön rendszerint utolérte két riválisa.

A negyedik körben egyértelművé vált, hogy Brand nagyon jó erőben van, és már csak műszaki probléma miatt veszítheti el az első helyet. Vasnak a második helyet kellett védenie, ezt egy futós részen átvette tőle az ötödik körben a 2019-es Európa-bajnok Kastelijn, de a magyar bringás gyorsan visszaelőzte. A hatodik körben is lejátszódott ugyanez, de az utolsó kört újra Vas vezette fel. A végére egyik riválisával már nem kellett számolni a 2020-as Európa-bajnok Alvarado elmérte az egyik kanyart, és felbukott a kordonban. Kastelijn az utolsó dagonyázós részen is megpróbált elfutni Vas mellett, de ezúttal nem járt sikerrel. A lejtőn pedig megint a magyar volt gyorsabb.

Az utolsó 400 métert és a záró emelkedőt Vas már szinte kényelmes előnnyel kezdhette meg, Kastelijnnek nem volt már esélye utolérni.

Vas Kata Blanka nemcsak itthon jelent szenzációt, egyre több helyen figyelnek fel rá, és az elkövetkező évek nagy sztárja lehet. Szinte bármilyen szakágban képes a kiugró eredményre, idén az olimpián hegyikerékpárban negyedik, majd az országúti világbajnokságon szintén negyedik helyet szerzett úgy, hogy korábban nem sokszor versenyzett felnőttek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!