Ösztönös zseni a bringán, hamarosan világsztár is lehet az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka

2021. július 27. – 15:04

frissítve

Ösztönös zseni a bringán, hamarosan világsztár is lehet az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka
Vas Kata Blanka a hegyikerékpárosok olimpiai versenyén 2021. július 27-én – Fotó: Tim de Waele / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A kerékpározásban egyre többször bizonyosodik be, hogy egy fenékkel több nyerget is meg lehet ülni. A férfiaknál több világsztár is van, akinek majdnem mindegy, hogy ciklokrosszban, hegyikerékpárban vagy országúton kell versenyezni, ott van a dobogósok között. Könnyen lehet, hogy néhány év múlva az a Vas Kata Blanka lesz a mi multi világsztárunk, aki most negyedik helyet szerzett mountain bike-ban a tokiói olimpián.

A 19 éves bringás neve már Belgiumban és Hollandiában jól cseng, az ott rendkívül népszerű ciklokrosszban (terep-kerékpározás) ezüst- és bronzérmes is volt világbajnokságon az U23-asok között, és már felnőtt világkupafutamokon is voltak top 10-es eredményei. Hegyikerékpárban tavaly világbajnoki második lett korosztályában, és idén is többször dobogóra állt a szakági U23-as világkupában. Emellett az országúton is versenyez, idén mezőnyben és időfutamban is országos bajnok lett, a korosztályos Eb-n pedig 6. lett tavaly. Ez az eredménysor is mutatja, hogy milyen sokoldalú, és szakértők szerint csak felfelé vezethet innen az útja.

Arra azonban nem sokan gondolhattak, hogy már Tokióban ilyen szenzációs eredménnyel zár.

„Nyomást nem akartunk rá helyezni, de titkon reménykedtünk benne, hogy pontszerző helyen végezhet. Néhány szakmai beszámolóban erről írtam is, de hozzátettem, hogy ehhez nagyon el kell sülnie a lábának. Hát most elsült” – mondta a Telexnek Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára.

Vízer megjegyezte, hogy Vas a kerékpár-fanatikus családjának is köszönheti, hogy ilyen messzire jutott. „Gyerekkora óta ismerem, az apukája neki és két testvérének bringás akadálypályát épített a kertbe, és Blanka már óvodás korában ott körözött. Az is mutatja a család elköteleződést, hogy pár éve mindannyian beültek a kocsiba karácsonykor, és elutaztak Belgiumba, ahol ilyenkor egymást követik a ciklokrosszversenyek.”

Vas Kata egy belgiumi ciklokrossz-versenyen 2020 decemberében – Fotó: Jos Kafoe / BSR Agency / Getty Images
Vas Kata egy belgiumi ciklokrossz-versenyen 2020 decemberében – Fotó: Jos Kafoe / BSR Agency / Getty Images

Az olimpia futama után Vas azt mondta, hogy szerinte a jó technikájának köszönhetően tudott felzárkózni, majd a negyedik helyet megszerezni. Vízer szerint is ez az egyik erénye a bringásnak.

„Valószínűleg a keringése is iszonyú jó, de jó technikai képzést kapott, és nagyon nagy tehetség is, ösztönösen csinál olyan dolgokat a pályán, amelyeket csak nagyon hosszú tanulással lehet, vagy még úgy sem. Eléggé egyedi, ahogy keresztül tud gázolni a mezőnyön, kizökkenthetetlen.

Amikor bukott az olimpiai pályán, tízből nyolc versenyző szétesett volna. Kicsi kora óta azt csodálom benne, hogy jó értelemben véve flegmán tud versenyezni, tiszteli a világ legjobbjait, de amikor kell, simán eléjük teszi a kereket. Igazi versenyló alkat is, hasonlóan megy, mint amikor a lovakról leveszik a start előtt a szemellenzőt.”

„Önbizalmat adott, hogy jól rajtoltam. Érezem, hogy lehet nagyon jó napom is, de nem tudtam, mikor fogok egyszer csak elfogyni. Mondtam magamnak, ha saját tempót megyek, akkor be tudok jönni top 10-be, próbáltam csak magamra figyelni. Láttam magam előtt egy 4-5 fős csoportot, nem voltak messze, de nem tekertem bele erősen, inkább az egyenletes tempót választottam, nem akartam elfáradni” – beszélt taktikájáról Vas a Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett online sajtótájékoztatón. Egy kicsit bizonytalan volt a futam előtt, mert korábban még nem indult felnőttek között igazán nagy versenyen.

Azt mondta, amikor elesett, nem ütötte meg magát, és túl sok időt sem veszített, de öt-hat ember elment mellette, és őket nem volt könnyű utolérni és megelőzni. A bukása után nem is tudott visszaülni a bringára, futnia kellett egy emelkedőn. Ez egyébként nem szokatlan neki, hiszen a ciklokrosszban az mindennapos, ahogy a sár is. Vas azt mondta, hogy imádkozott azért, hogy essen – ez össze is jött – , mert ő szeret sárban versenyezni, és ott a technikája is előny.

Vas karrierje még csak most kezdődik igazán, hiszen a világ egyik legjobb országúti csapatában, az SD Worxben folytatja a jövő hónaptól kezdve. Ciklokrosszban is versenyezni fog, de az országúti szakágnak talán nagyobb a presztízse.

„Nem tudom, hogy mi lehet a karrierjének a teteje, ha már most itt tart, de a mai eredménye után ki merem jelenteni, hogy világsztár lesz."

Hollandiában már most ismerik a nevét. Egy ottani tévécsatornán a Tour de France-ról szóló magazinműsorba több vendéget meghívtak, akiket a végén illendőségből megkérdeztek, hogy most a helyükön érzik-e magukat. Az egykori ciklokrossz-világbajnok Lars Boom nem is magáról beszélt, hanem arról, hogy mennyire várja a következő szezont, mert Blankával dolgozhat, és bízik abban, hogy a szinte verhetetlen holland bringásokat fogják együtt legyőzni. Erre van is esély, mert most a legjobb edzők és a legjobb stáb fog vele foglalkozni” – mondta Vízer.

A szövetség főtitkára úgy érzi, hogy nem feltétlenül kell dönteni Vasnak a különböző szakágak között, hiszen éppen most az a trend, hogy mindenki megy mindenben, és a szakágak egymást erősítik. A friss férfi hegyikerékpáros olimpiai bajnok Tom Pidcock is ciklokrosszosként kezdte, most pedig az országút a fő profilja, de lehet említeni az idei Tour de France két sztárját, Mathieu van der Poelt és Wout van Aertet is, ők is a ciklokrosszból érkeztek, a nőknél pedig Marianne Vos és Pauline Ferrand-Prévot a jó példa, hogy több szakágat is lehet magas szinten űzni.

Vízer szerint Vas rengeteget előreléphet országúton is, ott még nincs igazi rutinja, de a ciklokrossz is előtérben maradhat, hiszen az SD Worx kerékpárbeszállítója, a Specialized éppen most erősíti meg a ciklokrosszos üzletágát, és ebben Vasnak is szerepe lehet az eredményeivel, és Peter Saganhoz hasonló státuszba kerülhet a gyártónál.

„Nagyon át kell majd gondolnom, hogy milyen szakágban versenyzek majd, most egy országúti csapathoz szerződöm, és nem tudom, hogy ez mennyit változtat"

– mondta Vas, aki szívesen maradna a hegyikerékpárban, de azt még nem tudja, hogy a következő olimpián is abban indul-e, vagy országúton.

Vas Kata Blanka az olimpiai versenyen 2021. július 27-én – Fotó: Tim de Waele / Getty Images
Vas Kata Blanka az olimpiai versenyen 2021. július 27-én – Fotó: Tim de Waele / Getty Images

„Most mindenki hívogat, de mire hazamegyek, lehet, hogy elfelejtik ezt az eredményt, lesznek nálam jobbak is. Nem lehet összehasonlítani a különböző sportágakat, nem merném azt mondani, hogy az én negyedik helyem többet ér, mint egy másik sportág aranya. A magyarok nyerni szeretnek, de ez engem is motivál. Az mindenesetre jól esett, hogy a férfi győztes Tom Pidcock már gratulált nekem” – mondta Vas.

Az előző két olimpián Benkó Barbara indult hegyikerékpárban, és most is ő szerzett annyi kvafilikációs pontot, hogy Magyarország kint lehessen Tokióban. Vízer azt mondta, hogy nem volt probléma abból, hogy végül Vas indulhatott, úgy érzi, sikerült egy olyan objektív rendszert kidolgozni, ami mindenki számára elfogadható volt. A rendszer honorálta azt is, hogy Benkó szerezte a pontokat. Amikor kiderült, hogy Vas mehet Tokióba, Benkó sportszerűen sok sikert kívánt fiatal vetélytársának, de még ennél többet is tett. „Benkó amivel csak tudta, segítette Vast, mivel korábban ő járt az olimpia tesztversenyén. Elküldte Vasnak a pályáról készült videót, és minden információt megosztott vele, még azt is, hogy milyen telefontöltőt vigyen” – mondta Vízer. Vas többször beszélt arról, hogy Benkó az egyik példaképe, és most is ír majd neki versenye után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!