Vas Blanka a magyar kerékpársport egyik legjobb eredményével világbajnoki negyedik lett az országúti vb-n

2021. szeptember 25. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Kata Blanka az olimpiai hegyikerékpáros negyedik hely után egy újabb szenzációs eredményt ért el, a még mindig csak húszéves versenyző a felnőtt mezőnyben lett negyedik az országúti kerékpáros világbajnokságon.

A világbajnokságon egyelőre nem rendeztek külön versenyt az 23 év alatti nőknek, így Vasnak muszáj volt a felnőttek között indulnia, pedig pár héttel ezelőtt korosztályos Európa-bajnoki második lett országúton. Vast az sem segítette, hogy más magyar nem volt a mezőnyben, így mindent egyedül kellett megoldania.

A flandriai tájakon átvezető 157,5 kilométeres pályán nem voltak óriási magaslatok, de a tavaszi klasszikusokról is ismert rövid, meredek kaptatók szinte egymást érték. A vb-re a legerősebb csapattal a hollandok érkeztek, ők számítottak egyértelműen favoritnak, és jól is kontrollálták a mezőnyt. Vasnak az lehetett a feladata, hogy folyamatosan jó pozícióban legyen ahhoz, hogy reagálni tudjon az akciókra. Ezt tökéletesen teljesítette is, így az utolsó 20 kilométeren is ott volt a megfogyatkozó élmezőnyben.

Vas Kata Blanka negyediként hajrázott az országúti kerékpáros világbajnokságon – Fotó: Luc Claessen/Getty Images
Vas Kata Blanka negyediként hajrázott az országúti kerékpáros világbajnokságon – Fotó: Luc Claessen/Getty Images

Az utolsó körre még a spanyol Garcia Canellas ment ki tíz másodperc körüli előnnyel, de nem volt esélye a szökevényeknek. Ezután egymást érték az akciók, a lengyel Katarzyna Niewiedoma próbált meg többször meglépni a meredekebb részeken, de őt is mindig szerelték. Négy kilométerre a céltól a 2019-es világbajnok Annemiek van Vleuten indult meg, és Vas is rögtön rátette a kereket. Egy rövid ideig az élen is haladtak, míg újra össze nem zárt a sor.

Az utolsó kilométert nem a legjobb helyről kezdte meg Vas, de a hajrát remekül bírta, egymás után kerülte ki az ellenfeleit, végül a negyedik helyen gurult be a célba Niewiedoma mögött. A vb-t az olasz Elisa Balsamo nyerte, aki csapattársa felvezetése után lehajrázta a sportág háromszoros világbajnokát, a holland Marianne Vost.

Vas az olimpia után nem is országútizott túl sokat, csak öt versenynapja volt azóta. Igaz, elég jól sikerült a bemutatkozása új proficsapatában, az SD Worx-ben. A női Vuelta a Espanán egy szakasz negyedik és egy hatodik helyet is szerzett, összetettben pedig a tizedik lett.

Magyarországnak Bodrogi László már szerzett érmet felnőtt világbajnokságon, de azt időfutamban nyerte, míg mezőnyversenyben Vas beállította az eddigi legjobb eredményt. Az 1928-as hazai rendezésű vb-n Vida László volt negyedik.

Pénteken az U23-as férfiaknak rendeztek világbajnoki futamot, ahol a magyarokat Fetter Erik és Karl Ádám képviselte. A két versenyzőnek is sikerült taktikusan helyezkednie, hátul menve kimaradtak a bukásokból, és a fináléig az élmezőnnyel együtt jutottak el. Fetter a célhoz közelítve még nagy támadást is indított, de nem kapott hozzá segítséget, az utolsó pár száz méteren így visszacsúszott a mezőnybe dobogós pozícióból, és a 41. lett. Karl az 56. helyen ért be.

„Mivel viszonylag nagy mezőnnyel mentünk a cél felé, tudtam, hogy ott vannak a legjobb sprinterek felvezető emberekkel, akikkel szemben nem lesz esélyem, úgyhogy nagyjából 1 km-nél megint támadtam. Az volt a balszerencsém, hogy pont egy olasz jött velem, aki nem dolgozott be, mert elöl volt egy embere, így nagyjából 300 méterre a cél előtt megfogtak, ahonnan már csak begurultam. A nap fő célja az volt, hogy talpon maradjak, kimaradjak a bukásokból. Ez sikerült, jól versenyeztem szerintem, ennek örülök” – értékelt Fetter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!