Hétfőtől 480 forintban maximálják a 95-ös benzin és a dízel árát

2021. november 11. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 480 forintban rögzíti a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát, jelentette be Gulyás Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón. Az intézkedés november 15-én lép életbe, és három hónap elteltével vizsgálják felül. A miniszter azt is elmondta, hogy azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot, be fogják zárni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány tanulmányozta a benzinárakat, amik nálunk még mindig az olcsóbbak közé tartoznak a kontinensen, alig van pár ország, ahol kevesebbe kerül az üzemanyag, mint nálunk. A benzinár maximálására most azért került sor, mert az infláció nagyban függ tőle.

A hír hatására beszakadt a Mol jegyzése, 6,35 százalékos is volt az olajipari cég részvényárfolyamának esése, írja a Portfolio. Jelenleg a Mol a tőzsde legforgalmasabb papírja.

A benzin átlagára október 25-én lépte át az 500 forintos lélektani átlagárat, a dízelnél már október 11-től lehetett 500 forint fölött tankolni. Az olaj világpiaci ára hét éve nem volt ilyen magas.

Korábban írtuk: hogyha az adókat nem tartalmazó termelői árakat nézzük, az Eurostat szerint az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. A gázolaj esetében pedig listavezetők vagyunk, és ez nagyban összefügg a gyenge forintárfolyammal.

Amikor október végén azt kérdezték a kormánytól, hogy miért ilyen magas az üzemanyagok ára, akkor azt a választ adtak, hogy szűk a mozgástér, mert „2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány-) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!