Alig lépte át a benzin ára az 500 forintot, pénteken már jön is a következő drágulás

2021. október 27. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a benzin átlagára is átlépte az 500 forintos lélektani határt, a gázolaj literenkénti ára azonban 512 forinton maradt. Nem kell ugyanakkor sokat várni arra, hogy ez is feljebb menjen, pénteken ugyanis újabb áremelkedés várható, mind a benzin, mind a gázolaj ára újabb 5 forinttal nő majd – írja a Holtankoljak.hu.

A 95-ös benzin átlagára ezzel literenként 506 forintra nő majd, míg a gázolajért literenként 517 forintot kell majd kifizetni. Mint azt a szerdai árváltozás nyomán megírtuk, a kormány egyelőre kivár, bár Orbán a parlamentben arról beszélt, hogy nem zárják ki az árbefagyasztás lehetőségét sem. Az ATV megkérdezte a kormányt, hogy miért ilyen magasak az árak, és mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy megállítsák az áremelkedést, röviden összefoglalva azt a választ kapták, hogy azért ilyen magasak az árak 2021-ben,

mert a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány) kormány 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során nem kért kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól.

Ha az adókat nem tartalmazó termelői árakat nézzük, az Eurostat szerint az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. A gázolaj esetében pedig listavezetők vagyunk, és ez nagyban összefügg a gyenge forintárfolyammal. Az üzemanyagár emelkedése mellett a modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue adalék is szinte minden magyar benzinkútról eltűnt, a Somogyi Hírlap arról írt, hogy a hiány a megyét is elérte, és a mezőgazdaságban várhatóan fennakadásokat okoz. A Mol szerdán azt közölte, hogy korlátozza az adalék értékesítését, hogy mindenkinek jusson. Az AdBlue-ügy hátterével bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!