Korlátozza a Mol az AdBlue értékesítését, hogy mindenkinek jusson

2021. október 27. – 09:34

Korlátozza a Mol az AdBlue értékesítését, hogy mindenkinek jusson
Fotó: Stefan Puchner/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz mint forgalmazóhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén zavartalanul lehet biztosítani az ellátást.

Az elmúlt napokban azonban 10-20-szorosára nőtt a lakossági kereslet: elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot, és időszakos hiányt okozott. A Mol – bár a gyártói kapacitásra forgalmazóként nincs befolyása – folyamatosan dolgozik az ellátás biztosításán: vásárlási korlátozásokat vezetett be, hogy minél több fogyasztót ki tudjon szolgálni”

– írta közleményében a Mol.

A modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen adalék az AdBlue. Az AdBlue egyik alapanyaga a karbamid, amelyet földgázból állítanak elő, így az energiahordozó áremelkedése közvetlenül hat az összes modern dízelmotor működéséhez szükséges folyadék árára is – írtuk elemző cikkünkben. Hogy miért ennyire fontos és általános az AdBlue, és hogyan hat a dízelek károsanyag-kibocsátására, arról ebben cikkünkben olvashattak részletesen.

A Mol azt is tudatta, hogy jelenleg egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség. A közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítja az adalékanyagot.

A Somogyi Hírlap arról írt, hogy a hiány a megyét is elérte, és a mezőgazdaságban várhatóan fennakadásokat okoz.

Kövess minket Facebookon is!