Hét éve nem volt ilyen magas az olaj világpiaci ára

2021. október 5. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olajárak kedden közel hét éve a legmagasabb szintre emelkedtek, 79 dollárra, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei elutasították a termelés jelentősebb növelését, írja a CNN.

Az amerikai nyersolaj további 2 százalékkal 79,22 dollárra ugrott hordónként, amire 2014. november 10. óta nem volt példa. Az olajárak idén eddig 63 százalékos megugrása felerősíti a világgazdaságot terhelő inflációs nyomást.

Az AAA adatai szerint a normál benzin literenkénti átlagára 3,20 dollárra emelkedett kedden, szemben az egy évvel ezelőtti 2,19 dollárral. A legutóbbi olajárugrás egy nappal azután következett be, hogy az OPEC+ bejelentette, hogy a magas energiaárak ellenére kitart a termelés kismértékű növelése mellett. Az OPEC döntése „vásárlási lázba hozta a kereskedőket”, mert „garantálja a novemberi és decemberi szűk ellátást”, írta Louise Dickson, a Rystad Energy vezető olajpiaci elemzője.

A Fehér Ház tisztviselői hónapok óta felszólították az OPEC+-t, hogy gyorsítsa fel a világjárvány kitörésekor félreállított termelés visszaállítását. A Biden-kormányzat aggódik, hogy a magas energiaárak lassíthatják a gazdasági fellendülést.

„Továbbra is minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni, még ha nem is vagyunk az OPEC tagja, hogy biztosítsuk, hogy az amerikai lakosság számára alacsonyan tudjuk tartani a gázárakat”

– mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn az OPEC+ ülése után.

Az olajpiac mostani helyzetéről és arról, a járvány hogyan befolyásolta a benzinár zuhanását, majd újbóli növekedését, ebben a cikkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!