Líbiában elhalasztják az elnökválasztást, amelyre Kadhafi fia is bejelentkezett

2021. december 22. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

A líbiai elnökválasztást előkészítő parlamenti bizottság bejelentette szerdán, hogy lehetetlen megtartani a december 24-ére kiírt voksolást – írta az MTI.

Ez volt az első hivatalos bejelentés arról, hogy nem tartják meg a választást, bár ez már korábban várható volt különböző akadályok miatt, és sokan szorgalmazták is a voksolás elhalasztását. Sokan viszont arra figyelmeztettek, hogy az elnökválasztás elmaradása, vagy akár csak elhalasztása, rontja az ország stabilizálásának esélyét.

Al-Hádi al-Szageir képviselő, a választást előkészítő bizottság elnöke levélben tájékoztatta Aguila Száleh parlamenti elnököt, de arról nem tett említést, hogy a választást csak elhalasztják-e, vagy törlik. Azt írta, hogy „a technikai, a biztonsági és az igazságügyi jelentések áttekintése” alapján jutottak erre a döntésre. Arra kérte Szálehet – aki korábban felfüggesztette a munkáját, mert maga is indult a választáson –, hogy térjen vissza a parlamenti elnöki feladataihoz, és befolyásával segítsen újjáéleszteni a választásokhoz vezető politikai folyamatot.

A központi választási bizottság már kedden este feloszlatta a helyi bizottságokat, de végső jelöltlistát nem is készített soha. Pedig eredetileg több száz induló volt, köztük több, országszerte ismert ember, akik közül aztán 24 személyt kizártak a versenyből. Köztük volt Szaif al-Iszlám Kadhafi, a néhai diktátor fia is, akit bíróság zárt ki, bár egy magasabb fokú bíróság ezt az ítéletet később érvénytelenítette.

Az ifjabb Kadhafi indulása ellen tiltakozók Tripoliban 2021 november 19-én. Végül az egész választás elmarad – Fotó Mahmud Turkia / AFP
Az ifjabb Kadhafi indulása ellen tiltakozók Tripoliban 2021 november 19-én. Végül az egész választás elmarad – Fotó Mahmud Turkia / AFP

A tíz év titokzatos rabság után visszatért Szaif al-Iszlám Kadhafiról itt olvashatja el portrénkat.

Líbiát az év eleje óta átmeneti kormány és háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő feladata volt eddig, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra tartandó parlamenti választást, amelyek lezárni hivatottak az egy évtizede tartó líbiai válságot.

Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

A legismertebb jelöltek között volt a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!