Telex Neked #2021. április: kiszervezik a közvagyont, de legalább nyílnak a teraszok

2021. december 23. – 22:36

Telex Neked #2021. április: kiszervezik a közvagyont, de legalább nyílnak a teraszok
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Bolondos egy hónap / április hónapja, / hol kalap a fején, / hol báránybőr sapka” – írta Kányádi Sándor, és nagyon igazat adok neki, bár ő valószínűleg nem arra gondolt, hogy 2021 áprilisában mennyi minden jó és rossz dolog történik, én meg ezt fogom most összefoglalni.

Teraszra, magyar!

Mi mással lehet kezdeni, mint a koronavírus-járvánnyal, aminek magyarországi kezelése olyan fordulatot hozott, hogy a vendéglátósok pezsgőt bontottak, mert volt kinek. Mert miután áprilisban az első oltást felvettek (ha úgy tetszik, oltakozók) száma elérte a 2,5 milliót, aztán a hárommilliót, majd a 3,5 milliót, 24-én, szombaton megnyíltak a teraszok, és a jó időben kirajzottak az emberek, rég nem látott tömegjeleneteket okozva. A szakemberek nagy része túl korainak tartotta ezt, mert még sokan nem voltak beoltva, a napi halálozási szám pedig még mindig 200 körül alakult.

De volt, amit a virológusok még jobban kritizáltak: azt a táblázatot, amit a kormány a terasznyitás másnapján hozott nyilvánosságra. A közölt adatok fontos részleteket nem árultak el, így a táblázat félrevezető volt, nem csoda, hogy Karikó Katalin is elégedetlen volt vele. Viszont amikor politikusokat akartunk reagáltatni, közelről megnézhettük Kovács Zoltán feje búbját.

Nem ment flottul a védettségi igazolványok terjesztése sem, pedig csak ezzel lehetett kiélvezni az enyhítések nagy részét. Legjobban a külföldön élő magyarok szívták meg, aztán később normalizálódott a helyzet. Mindeközben Indiában drámai helyzetet okozott az országban a később delta néven ismertté vált, márciusban felbukkant variáns.

És állítsunk emléket még Schobert Norbinak is, aki 2021-ben is sok magvas gondolattal gazdagította a Facebook népét, de áprilisi teljesítménye vitte el a pálmát, amikor teljesen komolyan felírta a lehelet + baktérium = maszkból belélegzett, tüdőgyulladást okozó fonalférgek egyenletet.

Alapítvány és birodalom

Áprilisban volt a költészet napja, és a kormány költött is: ezermilliárdokat, alapítványokra. Ekkor szavazták ugyanis meg három nem fideszes képviselő segítségével azokat a törvényeket, amikkel kormányközeli alapítványokba kezdték szervezni a közvagyon egy részét, többek közt a magyar felsőoktatás 70 százalékát. A közvagyonról pedig a legendássá vált Matolcsy-érvelés óta tudjuk, hogy alapítványba kerülésekor ez a fajta pénz meghasonlik, identitásválságba kerül, alig bír a tükörbe nézni, este úgy esik haza a kocsmából, túl ingerült a gyerekekkel, majd a feleségétől reggel kérdezgeti, egyre kétségbeesettebben, hogy „ki vagyok én?”, pszichoterápiába kezd járni, de aztán a közvagyon szerencsére rájön a megoldásra: el kell hagyni a közvagyon jelleget, és boldogan lehet tovább élni.

Ilyen érzékeny témáról nem, csak az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóról kérdezte volna egy osztrák újságíró a Fidesz EP-képviselőit, de mint a közmédia okosan kiderítette, ez provokáció volt. Külügyminiszterünk azzal vigasztalódhatott, hogy ott ülhetett a főni mellett, amikor az Kínával egyeztetett a közös látogatásokról. Ekkor született az év egyik legjobb képe Orbán Viktor Facebook-oldalán, a szívecskével tökéletes kompozíció, mémkovácsok nedves álma:

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A magyar közélet egyik nagy áprilisi ügye volt a szivárványcsaládok körüli nyilatkozatháború, ami úgy kezdődött, hogy Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője egy interjúban reagált Gulácsi Péter válogatott kapus szavaira. Gulácsi még februárban kiállt a szivárványcsaládok mellett, amit Petry azzal kommentált, hogy a magyar társadalom többsége ezzel nem ért egyet. A Hertha erre kirúgta Petryt, de a döntést sokan kifogásolták, Gulyás Gergelynek pedig a náci idők jutottak eszébe, és az ügy diplomáciai hullámokat is keltett. A végén már Csányi Sándor is próbálta nyugtatni a kedélyeket (nem a színész, hanem az MLSZ-elnök).

A gazdasági rovatokban Magyarország egyik legfontosabb iparvállalata, a Dunaferr helyzete volt a visszatérő téma. A vállalatért marakodó magyar, orosz és ukrán érdekkörök közül ez utóbbi saját biztonsági emberekkel próbálta elfoglalni a gyárat, aminek nehéz helyzete azóta sem változott sokat érdemben. És fontos gazdasági hír volt még, hogy egy Bors-cikk által végleg megerősítést nyert: Magyarország leggazdagabb embere, a Zuckerberget lepipáló gázszerelő új szerelmet, sőt jövendő feleséget altathat kisbabaként a mellkasán (lepke, ne fogd meg, Andi).

A szuperliga és a marsikopter napja

Bőven történtek érdekes dolgok áprilisban a politikán túl is. Például a járvány összehozta, hogy tavasz közepén essen meg az Oscar-díj-átadó. Minden idők egyik legfurább gálája volt sok erős filmmel, de egyik sem tudott olyan erős lenni, mint az amatőr kisfilm egy ukrán bliccelőről, és egyiknek sem volt olyan jó sztorija, mint a leguánnak nézett croissant-nak.

A sportvilágot a Szuperliga gyors felemelkedése és még gyorsabb bukása rengette meg. Gyakorlatilag két nap alatt le is zajlott az egész dráma: 19-én, hétfőn jelentette be tizenkét európai topcsapat, hogy az UEFA-ból kilépve saját bajnokságot hoz létre, kedden már kiszállt a kezdeményezésből hat angol csapat, szerdára összeomlott az egész, azzal a fontos tanulsággal, hogy valamiféle futballforradalomra szükség lenne szervezeti szinten.

És az év egyik legfontosabb tudományos eredménye is április 19-én zajlott le: a NASA végrehajtotta az emberiség első, irányított repülését egy másik égitesten. A Perserverance Mars-járó februári landolása után két hónapnyi töltődésre és ellenőrzésre volt szükség ahhoz, hogy az Ingenuity nevű apró helikopter több halasztás után felszállhasson. A marsikopter azóta is fáradhatatlanul röpköd és fotózza bolygószomszédunkat, decemberben már a tizennyolcadik repülését tudta le.

Végül hadd emeljek ki egy telexes videót és egy sorozatot. Az előbbi egy csodaszép portré egy 97 éves, munkaszolgálatot is megjárt, még aktív háziorvosról. Az utóbbi pedig áprilisban indult helyesírási kvízünk, ami hónapokig nagy sikerrel futott.

Április hónap képe

A hónap képét Barakonyi Szabolcs képszerkesztő választotta ki. Április 9-én, 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, három nappal később gyászceremóniát tartottak a tiszteletére a csendes-óceáni Vanuatu egyik szigetén. A Tanna szigetén élők istenként imádják a herceget, hitük szerint Erzsébet királynő megboldogult férje egy őszi hegyi lélek sápadt bőrű fia volt. A Yaohahnen törzsbeliek évtizedek óta imádkoztak Fülöphöz, a szertartáson fényképeket tartva biztosították az utat, hogy a hegy szellemének fia visszatérjen Tannára.

Fotó: Dan McGarry / AFP
Fotó: Dan McGarry / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!