Petry-ügy: a német külügy visszautasítja Gulyás Gergely nemzetiszocialista vádjait

2021. április 9. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely beszélt arról a csütörtöki kormányinfón, hogy túl azon, hogy ő személy szerint Petry Zsolt minden szavával egyetért, de Németországban csúfosan korlátozták elbocsátásával a véleményszabadságot. Azt is mondta, hogy amíg a jogállamiság eszméje az Európai Unióban ezt védi, nemcsak elfogadhatatlan Petry menesztése a véleménye miatt, hanem az illetékes hatóságoknak fel is kellene lépnie, már ha „Németország még jogállam még”, és „a huszadik században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, ha a huszonegyedikben is lenne.” A magyar külügy ezután be is kérette Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét.

Gulyás szavaira reagált most a német külügyminisztérium szóvivője, aki szerint „a leghatározottabban elutasítjuk a nemzetiszocialista vádakat”, és ezt el is mondta a bekéretés után Németország budapesti nagykövetségének ügyvivője a Reuters szerint.

A Hertha szóvivője szerint pedig a náci Németországhoz „bizarr hasonlítani” az ügyet, és a csapat aktívan kiáll a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a tolerancia mellett.

Orbán Viktor is megszólalt péntek reggel az ügyről a Kossuth rádióban. Azt mondta, minősíteni nem akarja Németországot, de megjegyezte, hogy a liberális politika ma elnyomó Európában, Petry pedig nincs egyedül, „mindannyian vele vagyunk”. Felelevenítette, hogy a nemzeti válogatottal kapcsolatban alakult ki a helyzet, mert Gulácsi Péter „az ellenkező irányba tett nyilatkozatot”. (Gulácsi kiállásáról itt írtunk.)

Petrytől azért vált meg azonnali hatállyal a Hertha BSC labdarúgócsapata, mert egy interjúban a bevándorlást erkölcsi leépülésnek nevezte. Petry elbocsátásakor elnézést kért a szavaiért, és azt is mondta, nem idegengyűlölő. A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel, sokszínűséggel kapcsolatos szellemiségéhez. A Hertha már 2017. októberben, első Bundesliga-csapatként NFL-mintára letérdelve demonstrált a tolerancia és az elfogadás mellett.

Az ügy hátteréről ezt a 13+1 pontos elemzést írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!