Dunaferr: Militáns zsoldoscsapattal próbálták elfoglalni a gyárat az ukránok

2021. április 16. – 21:03

frissítve

Dunaferr: Militáns zsoldoscsapattal próbálták elfoglalni a gyárat az ukránok
Rendőri készültség az ISD-Dunaferr bejáratánál – Fotó: Olvasónk/Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba – mondta el a Telexnek Pintér Tamás (Jobbik), Dunaújváros polgármestere.

A közösségi médiában kezdtek el terjedni olyan képek és videók, hogy péntek este a szokásosnál sokkal több rendőrautó tűnt fel Dunaújváros kül- és belvárosában.

A Dózsa György út városhatár felőli szakaszán, a vasútállomás és az OMV benzinkútnál található körforgalom között teljesen beállt a forgalom a rendőri ellenőrzések miatt. Pintér szerint a rendőrök – akik Budapestről is érkeztek – visszafordították a csoportot.

A polgármester a Vasműnél volt, ahova a rendőri intézkedés ellenére mégis sikerült pár külsős biztonsági őrnek eljutnia. A hírek szerint megpróbáltak bejutni, de ez nem sikerült.

Korábban úgy lehetett tudni, hogy a gyárban a műszakváltást is leállították, teljes zárlat volt, de a polgármester később cáfolta, hogy gond lett volna a műszakokkal. Pintér szerint a városba érkező biztonsági csapat elhagyta a Vasmű bejáratát.

Pintér Tamás este fél 11-kor a Facebookon osztotta meg a helyi portál cikkét a történtekről,

A péntek esti események mögött a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája állhat. A Dunaferr mögötti szövevényes történetről, illetve a szinte párhuzamosan működő orosz és ukrán tulajdonosokról több cikket is írtunk, ezeket itt lehet elolvasni.

Kerestük a Fejér megyei Rendőr-Főkapitányságot és az ISD Dunaferr Zrt.-t is, a válaszaikkal frissítjük a cikket.

Frissítés: A Dunaferr vezetése az éjjel közleményt adott ki az eseményekről. Ebben azt írják, „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

A cégvezetés információja szerint „gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását”. Mindennek ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, írják. A cégvezetés úgy kommentálta a történet kifutását, hogy az ukrán módszereket nem engedik Magyarországon, azokat a hatóságok nem tűrik el.

„Az Európai Unióban nem lehet erővel, erőszakkal, zsoldosokkal elfoglalni egy vállalatot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!