Még nem tudni, mi lesz a szigettel, ahol istenként tisztelik Fülöp herceget

2021. április 10. – 16:57

frissítve

Még nem tudni, mi lesz a szigettel, ahol istenként tisztelik Fülöp herceget
A vanuatui Yaohnanen falu törzsfőnökének fia, kezében Fülöp herceg két fotójával – Fotó: Torsten Blackwood / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A királyi udvarnál is nagyobb becsben tartották a csendes-óceáni ország, Vanuatu egyik szigetén a pénteken, 99 éves korában meghalt Fülöp herceget, akit istenként tiszteltek Tanna szigetén – egészen pontosan azt gondolják, hogy egy őszi hegyi lélek sápadt bőrű fia Fülöp.

A térségben egyébként nem ritka a köznapi emberek isteni szintre emelkedése, ugyancsak Tanna szigetén istenként tisztelik John Frumot (akit eredetileg John Fromnak hívhattak). A vallás az 1930-as években bukkant fel az akkor még Új-Hebridák néven emlegetett országban. A hit szerint John Frum azt ígérte meg a helyieknek, hogy egy napon minden fehér bőrű ember (beleértve a misszionáriusokat is) elhagyja majd őket, amikor is rengeteg ajándékot hagynak majd hátra. Ehhez viszont az kell, hogy nemet mondjanak a nyugati hatás velejáróira, a pénzre, a nyugati oktatásra és a kereszténységre.

A vallás terjedését nagyban elősegítette, amikor a második világháború idején mintegy 50 ezer amerikai katona állomásozott a térségben, akik nyugati termékekkel halmozták el a részben brit fennhatóság alatt álló Vanuatu lakóit.

A Tanna sziget egyik településén, Yaohnanen faluban egészen specifikusan úgy hitték, hogy John Frum testvére maga Fülöp herceg, ám hogy II. Erzsébet férjének isteni eredete pontosan mihez köthető, nem világos. Feltehetően egy ősi mese megvalósulásának tekintették: eszerint egy hegyi lélek fia messzi területekre utazva házasságot köt egy nagy hatalmú nővel, majd idővel visszatér Vanuatura. 1974-ben II. Erzsébet és Fülöp herceg el is látogatott Vanuatura, ahol felerősödött a kultusz.

Fülöp később adományokat is kapott, például egy hagyományos disznóölő botot – a fotó, amin ezt tartja, kultikus szintre emelkedett a nagyjából 700 fős tömeget jelentő hívői között.

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1974-ben, vanuatui látogatása közben – Fotó: AFP
II. Erzsébet és Fülöp herceg 1974-ben, vanuatui látogatása közben – Fotó: AFP

2007-ben a brit Channel4 tévécsatorna háromrészes dokumentumfilmben örökítette meg egy isteni találkozás történetét, amiben öt helyi kiválasztott – egy vallási vezető, egy tanár/tolmács, egy földműves, egy gyógyító és egy táncos – találkozhatott Fülöp herceggel, aki minden félelem ellenére meglepően udvarias volt a helyiekkel.

A 444 cikke feleleveníti Ricky Gervaisék utazós tévéműsorát is, amiben az egyik tanani faluban arról beszélnek, hogy furcsa isten ez a Fülöp, de „legalább létezik”, ráadásul a tannaiak még levelezni is tudnak az istenükkel, míg mások olyasvalakit imádnak, akit soha nem is láthatnak.

A Fülöp-kultuszt életben tartó törzsekkel kapcsolatban álló kutatók korábban is beszéltek arról, hogy Tannán gondosan eltervezett ceremóniával készülnek Fülöp herceg földi életének végére. A rituális siratásból és táncból álló gyász erős lesz, de a herceg szelleme vissza fog térni Tannára. Azt viszont még nem tudni, hogy a lelke a Vanuatun 2018-ban látogatást tevő Károly hercegben, a királyi család egy másik tagjában, vagy valamilyen egészen más formában él-e majd tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!