Hrutka János Petry kirúgásáról: Szomorú, hogy bárki elveszítheti az állását a véleményéért

2021. április 6. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hertha Berlin kedden elbocsátotta a csapat magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, aki hétfőn a Magyar Nemzetnek – a klubbal nem egyeztetve – azt nyilatkozta: a bevándorláspolitikát az erkölcsi leépülés megnyilvánulásának tartja, és nem szívesen nézi végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör Európán. A klub azzal indokolta Petry menesztését, hogy amikor szerződést kötöttek vele, akkor aláírta a Hertha sokszínűségi chartáját, amivel elkötelezte magát a sokszínűség és a tolerancia mellett, az interjúban viszont ezzel ellentétes kijelentéseket tett.

Petry menesztését sokan párhuzamba állítják Hrutka János közelmúltbeli esetével. A magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter szolidaritást vállalt „a család az család” mozgalommal, mire rengeteg támadást kapott a kormányközeli sajtótól és a hazai szurkolók egy részétől. A Spíler TV-nél szakértőként dolgozó, korábbi válogatott futballista Hrutka védelmébe vette Gulácsit, mire nem sokkal később elbocsátották a Spílertől. A hivatalos indoklás szerint más szakértővel képzelik el a folytatást a tévénél.

Hrutka most a Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait Petry kirúgásáról.

„A klub aláírta a Sokszínűség Chartáját, elkötelezett a tolerancia mellett, ráadásul pontosan senki sem tudhatja, hogy milyen pontok szerepelnek egy stábtag vagy a sportolók szerződésében az ilyen esetekre vonatkozóan, milyen belső protokollnak kell eleget tenniük egy-egy megkereséssel, esetleges nyilatkozattal kapcsolatosan az érintetteknek.

Egzaktan azt sem tudhatjuk, hogy mit mondott Petry Zsolt a témát éppen egy másik ruhába öltöztetni próbáló újságírónak, hogy visszakérte-e ellenőrzésre a megjelentetni kívánt anyagot és valóban az és úgy jelent-e meg, ahogy azt ő szerette volna.

Szomorú, hogy minden és mindenki csak eszköz. A téma egy eszköz, hogy megosszuk az embereket, hogy azon keresztül szeleteljünk, bélyegezzünk, matricázzunk, meg-, és elítéljünk ismeretlenül. A szereplők, nyilatkozók is eszközök, szócsövek, hogy oldaltól függetlenül viszontlássa tollász és szerkesztő a saját gondolatait, nézeteit, a mások által megkövetelteket. Amiben lehet, hogy ő maga sem hisz igazán, de ez a feladat. Mi lesz a szócsővel? Jön a következő!

Mindezektől függetlenül, a tények ismerete nélkül szomorú, hogy bárki elveszítheti állását véleményéért, egy adott helyzet más aspektusból való megközelítéséért.

Ha egyetértünk vele, ha nem.

Döbbenet! – írták sokan… öröm, hogy van helyzet, amikor ők is így gondolják” – írta Hrutka, aki ezzel a Nemzeti Sport cikkére utalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!