Petry Zsolt: Gulácsi szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet

2021. április 5. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petry Zsolt, aki hat éve a Bundesligában játszó Hertha kapusedzője interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben a bennmaradásért küzdő csapata mellett beszélt a magyar utánpótlás-válogatottról, és kitért Gulácsi Péter szivárványcsaládok melletti kiállására is. Petry elvi alapon nem ítéli el Gulácsit, de a helyében inkább nem foglalkozna társadalompolitikai kérdésekkel.

Gulácsi Péter februárban egy Facebook-posztban állt ki a szivárványcsaládok mellett, ami nagy visszhangot váltott ki itthon és Németországban is. Az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát sokan betámadták, de rengeteg támogatót is szerzett magának. A magyar futballélet szereplői közül nem sokan próbálták megvédeni Gulácsit, csak a már szakkommentátorként dolgozó Hrutka János állt ki mellette látványosan, akit valószínűleg ezért ki is rúgtak aztán a Spíler TV-től. (Erről az ügyről erről a cikkünkben bővebben is írtunk.)

Petry Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy „Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét.”

Petry Zsolt a Herha edzőpályájánFotó: Sören Stache/AFP
Petry Zsolt a Herha edzőpályájánFotó: Sören Stache/AFP

Petry azt tanácsolja Gulácsinak, hogy koncentráljon csak a futballra, és ne foglalkozzon közéleti kérdésekkel, mert azt megosztja a közvéleményt, és teljesen felesleges egy Európa-klasszis kapusnak ellenségeket szerezni egy politikai megnyilvánulással. „Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében” – mondta Petry.

A Hertha kapusedzője ezek után belement egy kis politizálásba. Petry szerint Európa morálisan mélyre süllyedt, nála a bevándorlás-politika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. „A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

Frissítés: A Magyar Nemzetben közölt interjút német lapok is szemlézték, és arról számoltak be, hogy Petryt sok szurkoló támadta kijelentései miatt a közösségi médiában. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a tömegesen érkező kritikák miatt a Hertha vezetése elbeszélget az ügyről Petryvel.

Frissítés2: A Magyar Nemzet este nyolc körül Petry kérésére lehozott egy közleményt. A lap azt írta, hogy a kapusedző árnyaltabban akarja kifejteni az álláspontját, és általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki az interjúból a szöveg egyeztetése során. Petry hangsúlyozza, hogy maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi véleményét, és hogy ő a szivárványcsaládokra nem tett hátrányosan megkülönböztető utalást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!