Gulácsi Péter kiállása Németországban is nagy visszhangot váltott ki

2021. február 24. – 14:05

frissítve

Gulácsi Péter kiállása Németországban is nagy visszhangot váltott ki
Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa passzolni készül – Fotó: AFP/Jan Woitas

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak Magyarországon, hanem Németországon is idézték a labdarúgó-válogatott kapusának szavait. Gulácsi Péter a Facebook-oldalán állt ki a szivárványcsaládok mellett.

„Minden embernek joga van az egyenlőséghez, és minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy boldog családban nőjön fel, attól függetlenül, hogy mennyien vannak és hogy milyen neműek, vallásúak vagy bőrszínűek a családtagok”

– írta Gulácsi, akinek 2019-ben született meg a gyereke.

Klubja, az RB Leipzig megdicsérte, a Spiegel is megemlékezett kiállásáról, egyben hozzátették, a magyar jogrendszer kritikáját fogalmazta meg. A cikk első mondata: Magyarországon nem fogadhatnak örökbe gyereket homoszexuálisok. A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Zeit arra irányította rá a figyelmet, hogy a posztra sok negatív komment érkezett, egyúttal azt is kiemelték, hogy a kapus és felesége jótékonysági szervezeteket támogat.

A zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc sportjának egyik ikonja szólalt meg nagy bátorsággal.

Az ebben a témában Gulácsival azonos állásponton lévő, korábbi válogatott futballista, Hrutka János is írt pár gondolatot.

„Ez maradt nekünk, csalárd legenda, álszentség, egy vélemény elfogadásának a hiánya, szitok, földig tiprás, lábtörlés, kifordulás, elborulás. Velünk vagy ellenünk? – mert, ha szeretnél tapsot, vállveregetést, elismerést, akkor nem lesz elég Ronaldo hárított ziccere és egy Mbappé közeli bombánál vagy Werner kontránál bemutatott bravúr, a sok kapott gól nélküli összecsapás, a gondolataidat is akarjuk!”

Gulácsi 36-szoros válogatott, kétszer választották az ország legjobbjának, a lengyelek elleni vb-selejtezőn valószínűleg ő áll a kapuban, ahogyan az Európa-bajnokságon is ez várható.

Nagyon ritka, hogy aktív magyar sportoló közéleti témában megnyilvánuljon.

Sportvezetőtől már nem állt távol ez, Boczkó Gábor a vívószövetség főtitkára volt, amikor félelmet keltő lipcsei migránsokról beszélt. A nyilatkozata után a 2017-es a vívó-világbajnokság eredményei eltörpültek, és átvette az aktuálpolitika a főszerepet.

Gulácsi gimnáziumi matekversenyeket nyert, néhány tanára a szívéhez kapott, amikor kiderült, hogy az MTK agárdi futballakadémiáját választotta, ahonnan Liverpool érintésével került Salzburgba. Onnan igazolta le a bajnoki címért a Bayern Münchennel harcoló Lipcse.

Múlt héten több mint negyven márka, köztük az IKEA, az HBO és a Sziget is csatlakozott a toleranciakampányhoz. Korábban kiállt a családok sokszínűsége és a melegek jogai mellett Istenes Bence műsorvezető, a már említett Hrutka János, Ördög Nóra, a kormányközeli TV2 műsorvezetője és az RTL Klub is.

A szivárványcsaládok melletti kiállások és kampányok azután indultak el, hogy az Országgyűlés tavaly december 15-én megszavazta az Alaptörvény módosítását, azaz szigorította az örökbefogadás szabályait, és törvénybe foglalta, hogy az anya nő, az apa férfi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!